19. 08. 2019

V preteklem tednu so za večjo nihajnost tečajev na finančnih trgih poskrbele makroekonomske objave ter inverzija ameriške krivulje donosnosti državnih obveznic, odboj ob koncu tedna pa gre pripisati vrnitvi optimizma glede razrešitve trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (09.08.2019-16.08.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-16.08.2019)*

Svet - MSCI World*

-0,13%

+17,60%

ZDA - S&P 500*

+0,10%

+20,50%

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,43%

+12,85%

Japonska - Topix*

-0,89%

+7,94%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,03%

+5,92%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg

V preteklem tednu smo bili priča nadaljevanju sezone objav poslovnih rezultatov, za najbolj odmevne objave v tednu so poskrbele družbe Alibaba, Nvidia in Walmart. Alibaba je na račun uspešnega poslovanja na Kitajskem v četrtletju poročala kar 42-odstotno rast prihodkov na letni ravni, kar je tečaj delnice v evrih v preteklem tednu dvignilo za dobrih 10 %. Tečaj delnice družbe Nvidia (NVDA) je teden (merjeno v evrih) končal skoraj 5 % višje, za rast tečaja so poskrbeli poslovni rezultati, ki so bili nad pričakovanji trgov. Tudi Walmart je z dvigom poslovnih napovedi za leto 2019 in dobrim poslovnim rezultatom poskrbel za pozitivno presenečenje, tečaj delnice pa je posledično teden v evrih končal 6,4% višje.

Do konca preteklega tedna je četrtletne poslovne rezultate poročalo že več kot 90 % predstavnikov indeksa S&P 500 in več kot 95 % predstavnikov indeksa EURO STOXX 50. Ameriška podjetja so pozitivno presenetila vlagatelje, saj so družbe ustvarile četrtletni dobiček, ki je v povprečju presegel pričakovanja za 5 %, in četrtletne prihodke, ki so pričakovanja presegli za 0,6 %. Tudi evropska podjetja so v preteklem četrtletju v povprečju presegla pričakovanja vlagateljev, dobiček in prihodek družb iz indeksa EURO STOXX 50 sta v povprečju pričakovanja presegla za 2,5% oziroma 1,9 %.

V preteklem tednu je bilo moč opaziti občutno spreminjanje sentimenta na finančnih trgih in posledično tudi večjo nihajnost delniških tečajev. Za negativno presenečenje so med tednom poskrbeli makroekonomski podatki Nemčije in Kitajske. Nemško gospodarstvo se je v drugem četrtletju skrčilo za 0,1% na četrtletni ravni in tako padlo v tehnično recesijo, kar je vodilo do vprašanj o morebitni potrebi po fiskalni spodbudi v državi, kjer je javni dolg kot odstotek BDP od leta 2010 upadel z 81,8 % na 60,9 %. Kitajska je medtem v juliju zabeležila najnižji nivo rasti industrijske proizvodnje v tem tisočletju. Poleg slabših makroekonomskih objav je na sentiment vplivala tudi inverzija ameriške krivulje donosnosti državnih obveznic, ki je med tednom poskrbela za manjši preplah vlagateljev. Za bolj pozitivno razpoloženje je poskrbelo ameriško gospodarstvo. Rast prodaje v trgovini na drobno je bila julija občutno nad pričakovanji, kar je skupaj s pozitivnimi napovedmi družbe Walmart trgom vrnilo zaupanje v ameriškega potrošnika. Ob koncu tedna so k vrnitvi optimizma na finančne trge pripomogli tudi znaki morebitne umiritve trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, s čimer so evropski in ameriški delniški trgi izbrisali izgube tedna. Ponoven optimizem glede rešitve trgovinske vojne se je sicer bolj občutno poznal na tečajih kitajskih delnic, ki so v preteklem tednu porasli za skoraj 3,5 %.

Za največji pretres v preteklem tednu pa je poskrbel osrednji argentinski delniški indeks (MERVAL), ki je na račun strahu pred morebitno vrnitvijo populistične vlade, stranka Cristine de Kirchner je namreč v prvem krogu splošnih volitev zmagala, v preteklem tednu upadel za kar 44,1% (merjeno v evrih).

Nazaj