Skip to main content

Izjemen začetek leta

Borze v preteklem tednu | Št. 2, januar 2018, leto X | 08. 01. 2018

Leto 2018 se je na borzah pričelo zelo optimistično: ameriški delniški indeks Dow Jones Industrial Average je v četrtek prvič presegel mejo 25.000, močno rast so dosegli praktično vsi delniški indeksi.

V EURV zadnjem tednu (29.12.2017-5.1.2018)Letos (29.12.2017-5.1.2018)*

Svet - MSCI World*

+2,31 %

+2,31 %

ZDA - S&P 500*

+2,39 %

+2,39 %

Evropa - DJ STOXX 600*

+2,10 %

+2,10 %

Japonska - Topix*

+2,71 %

+2,71 %

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+3,46 %

+3,46 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Gospodarski podatki, objavljeni v zadnjih tednih, dajejo sentimentu na svetovnih borzah polet. Pretekli teden sta dobro stanje v ameriškem gospodarstvu potrdila dva pokazatelja ameriške prihodnje proizvodne aktivnosti (Markit US Manufacturing PMI, ISM Manufacturing), ki je v decembru rasla z najhitrejšim korakom v zadnjih 3 mesecih. Rast izdatkov za gradbeni sektor se je sicer nekoliko upočasnila, a je presegla pričakovanja. Tudi v Evropi so odmevali spodbudni podatki, denimo o močni nemški maloprodaji v novembru in o izjemni krepitvi proizvodne aktivnosti v decembru. Krepitev proizvodnega sektorja je, sodeč po zadnjih objavah anketnih indeksov o proizvodni aktivnosti, opaziti tudi na Kitajskem, v Kanadi in v Združenem kraljestvu.

Proizvodni obrati po svetu tudi že omenjajo, da vse težje dosegajo povpraševanje, kar bi jih potencialno lahko prisililo v dvig cen. Inflacijske pritiske do določene mere krepita tudi rast cen surovin (v zadnjih mesecih rast cen bombaža, bakra, jekla,…) in vse nižja stopnja brezposelnosti v nekaterih gospodarstvih, ki ustvarja pritisk na rast plač. V ZDA, kjer je stopnja brezposelnosti pod naravno, plače rastejo. Stopnja brezposelnosti je tudi v Nemčiji v decembru upadla na nizkih 5,5 %, nemški indeks cen, objavljen tik pred novim letom, pa je na letni ravni porasel za 1,7 %, kar je nekoliko več od pričakovanj. S hitro rastjo proizvodnje v kombinaciji s pospeškom pri rasti plač in surovin bi se lahko v tekom letošnjega leta, zlasti v razvitem svetu, stopnjeval pritisk na dvig stopnje inflacije. Le-ta trenutno v evroobmočju še vedno stopiclja na 1,4 %, v Italiji pa je v decembrski objavi celo zdrsela na 1,0  %, kar je najnižja letna stopnja rasti v letu 2017.

V preteklem tednu so bile ob blagi rasti dolgoročnih obrestnih mer v zadnjem mesecu in posledične manjše zanimivosti delnic z visokimi dividendnimi donosnostmi med podpovprečno donosnimi delnice iz sektorjev javnih storitev in nepremičnin. Najvišje donosnosti letos pa so zaradi obetov o močni prodaji avtomobilov zlasti v Evropi v povprečju dosegle delnice avtomobilskih družb. Med bolj donosnimi v zadnjem tednu so bile tudi delnice družb iz sektorja energija. Cena za sodček teksaške nafte se je namreč zaradi okvare na enem od pomembnejših plinovodov v Severnem morju in negotovosti, povezane s protivladnimi protesti v Iranu (tretja največja članica OPEC-a), na zadnji trgovalni dan preteklega leta prvič po juniju 2015 povzpela prek meje 60 dolarjev in v preteklem tednu nadaljevala rastjo proti 62 dolarjem za sodček. Višja cena nafte, močnejše povpraševanje zaradi ekstremno nizkih temperatur ter zaveza družbe o krčenju stroškov in znižanju dolga so navzgor pognali tečaj delnice kanadskega proizvajalca nafte in zemeljskega plina Cenovus Energy Inc (na tedenski ravni v EUR: +10,2 %). Na račun zimskih razmer in posledično višjega povpraševanja je na vrednosti pridobila tudi delnica družbe O'Reilly Automotive Inc., ki proizvaja avtomobilske dele (na tedenski ravni v EUR: +8,0 %). Zavidljivo tedensko donosnost je dosegla tudi delnica družbe FedEx (na tedenski ravni v EUR: +6,3 %), zlasti zaradi obetov o rasti dobička ob izboljševanju globalne gospodarske situacije in pozitivnih učinkov ameriške davčne reforme.

Najvišjo donosnost med geografskimi regijami so v preteklem tednu dosegle delnice iz trgov v razvoju, kjer so izstopale ruske delnice kot posledica višje cene nafte in zaradi dobrih gospodarskih objav na Kitajskem tudi delnice tamkajšnjih družb.


Aktualna številka: Št. 2, januar 2018, leto X

  • Izjemen začetek leta

Prenesite PDF

Arhiv: 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 |

NLB 2012 Vse pravice pridržane.

Piškotki

PiškotkiSpletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.