27. 05. 2019

Napetost glede trgovinske vojne se stopnjuje, mešani gospodarski podatki pa na trge ponovno prinašajo dvome o moči globalne gospodarske rasti in njeni odpornosti na geopolitične negotovosti.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (17.05.2019-24.05.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-24.05.2019)*

Svet - MSCI World*

-1,29%

+15,12%

ZDA - S&P 500*

-1,50%

+16,18%

Evropa - DJ STOXX 600*

-1,23%

+13,69%

Japonska - Topix*

-0,69%

+7,53%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-1,22%

+5,16%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Ameriški predsednik Donald Trump je 17. maja presenetil z uvrstitvijo kitajske IT družbe Huawei na ameriški črni seznam. V ponedeljek se je na prepoved poslovanja odzval Google in umaknil licenco za operacijski sistem Android. V nadaljevanju tedna je lastnike mobilnih telefonov sicer pomirila novica, da je ZDA prepoved poslovanja z omenjeno družbo preložila za 90 dni, ampak vlagatelji na delniških trgih ostajajo zaskrbljeni. Bela hiša je namreč sredi tedna sporočila, da bi lahko poleg Huaweia na črni seznam uvrstili tudi podjetje za videonadzor Hikvision. Med kitajskimi tehnološkimi podjetji se je zaradi nepričakovane izgube v prvem četrtletju v nemilosti vlagateljev znašlo tudi kitajsko podjetje Baidu, ki ima v lasti najmočnejši istoimenski azijski iskalnik (t.i. kitajski Google). Analitike skrbi predvsem nestabilno povpraševanje po oglasih in zmanjšanje rasti novih uporabnikov video vsebin. Delnica podjetja Baidu je od svojega vrha junija 2018 izgubila že več kot 50 odstotkov svoje vrednosti.

V luči pretresov na trgih so se vlagatelji pomikali v bolj varne naložbe. Tako je zahtevana donosnost na 10-letno ameriško državno obveznico sredi tedna upadla na najnižjo raven po letu 2017. Kljub ukrepom vlade za stabilizacijo tečaja se je vrednost kitajskega juana glede na ameriški dolar znižala. Večje znižanje tečajev na trgih v razvoju so omejile pozitivne novice iz Indije, kjer je Narendra Modi okrepil svoj vpliv in pridobil absolutno večino v parlamentu, ki mu bo omogočila izvedbo nujno potrebnih strukturnih reform.

Kitajska letalska podjetja, med njimi tudi Air China in China Southern Airlines so podala zahtevek za odškodnino zaradi prizemljitve Boeingovih letal 737-800 max. Letala so prizemljena po vsem svetu vse od druge nesreče z omenjenim letalom, delnica Boeinga pa je od doseženega vrha konec februarja 2019 izgubila 20 odstotkov svoje vrednosti. Delnice letalskih družb so bile pod dodatnim pritiskom zaradi upada dobička nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair, ki je zaradi pritiskov na cene letalskih vozovnic razočaral tudi z napovedjo za prihodnje poslovanje.

Evropski delniški indeks je bil pod pritiskom predvsem zaradi negotovosti glede carin na avtomobile, ki bi pomenile dodaten pritisk na že tako težavno poslovanje evropskih avtomobilskih velikanov. Kljub odložitvi carin za 6 mesecev vlagatelje skrbijo informacije s strani evropskih pogajalcev, ki trdijo, da bodo pogajanja počasna, saj je Trump okupiran z bojem s Kitajsko. Vlagatelje je prestrašila tudi napoved Daimlerja, ki načrtuje kar 20-odstotno rezanje stroškov. Posledično ni presenečenje, da so se poslovna pričakovanja nemških podjetij, merjena z IFO indeksom, ponovno poslabšala in dosegla raven 97,9. V Združenem kraljestvu Theresa May ni uspela s svojim novim predlogom in odstopila. Po volitvah v Evropski parlament postaja jasno, da so moč v Združenem kraljestvu, sodeč po glasovih, pridobile stranke, ki imajo jasno stališče glede brexita, pa naj si bo to za ali proti, pri čemer se povečuje možnost za obstanek v skupni evropski družini.

OECD je v okviru aktualnih makroekonomskih podatkov in zaradi posledic trgovinskih vojn znižala napoved letošnje gospodarske rasti s 3,6 na 3,4 odstotka. Spodbudno je sicer, da je OECD hkrati zvišala napoved za rast v letu 2020 z 2,7 na 3,1 odstotka. Mešani podatki prihajajo tudi iz ZDA, kjer se je potrošniško razpoloženje na eni strani izboljšalo na najvišjo raven v zadnjih 15 letih, a vendar na drugi strani podatki s trga stanovanj kažejo na poslabšano gospodarsko klimo.

Nazaj