Skip to main content

Zakaj nalagati?

Prednosti

  • Višja pričakovana donosnost: delnice in obveznice na dolgi rok nudijo višjo pričakovano donosnost kot zelo varne naložbe. 
  • Davčne ugodnosti: ustvarjeni kapitalski dobički pri prehodih med podskladi krovnega sklada NLB Skladi so neobdavčeni. Več o davčnih ugodnostih v dokumentu  Obdavčenje (pdf format 145 KB).
  • Visoka likvidnost: vlagatelji v vzajemne sklade lahko premoženje na svojo željo hitro pretopijo v denarna sredstva.
  • Preprosto varčevanje: varčevanje v vzajemnih skladih je v primerjavi z neposrednim varčevanjem v vrednostnih papirjih razmeroma preprosto.
  • Podrobno o prednostih varčevanja v vzajemnih skladih

Osnovne informacije

  • Postanite naš vlagatelj: k našim vzajemnim skladom lahko pristopite v vam najbližji poslovalnici NLB.
  • 080 22 86 - pokličite brezplačno modro številko in se dogovorite za naložbeni nasvet.

Doseganje dolgoročnih finančnih ciljev

Ljudje imamo različne finančne cilje in potrebe. Si želite dodatno rento h pokojnini? Varčujete za nakup večjega stanovanja, morda počitniške hišice ob morju? Vzajemni skladi so namenjeni doseganju dolgoročnih finančnih ciljev in kot takšni zelo primerna oblika varčevanja za omenjene cilje.

Varčevalni cilji

Podskladi za vse potrebe

V NLB Skupini se potreb in dilem varčevalcev zavedamo, zato smo za vas razvili celovito ponudbo konkurenčnih podskladov krovnega sklada NLB Skladi, ki vsebujejo naložbe z vseh pomembnejših kapitalskih trgov in gospodarskih panog v svetu. Izbirate lahko med petnajstimi delniškimi, dvema uravnoteženima, dvema obvezniškima podskladoma in enem mešanem dinamičnem podskladu krovnega sklada.

Višja pričakovana donosnost

Vzajemni skladi omogočajo posredno varčevanje v vrednostnih papirjih (zlasti delnicah in obveznicah), ki kot naložba prinašajo vrsto prednosti. Delnice in obveznice na dolgi rok nudijo višjo pričakovano donosnost kot zelo varne naložbe, kot so na primer bančne vloge. Obveznice so sicer nekoliko manj donosna naložba od delnic, a še vedno dovolj donosna, da je smiselno del prihrankov razporediti tudi v to naložbeno obliko.

Naložbeno tveganje

Naložbeno tveganje je tveganje, da bo vlagatelj med varčevanjem ustvaril drugačno donosnost od pričakovane, pri čemer je lahko donosnost tudi negativna. Čeprav bi se velika večina vlagateljev naložbenemu tveganju najraje popolnoma izognila, to ni mogoče, zato naložbeno tveganje razložimo vsaki naši stranki. Razumevanje tega tveganja je namreč najpomembnejši predpogoj za uspešno nalaganje, ima pa tudi svetlo plat. Pri naložbah v vzajemne sklade ga lahko preudaren vlagatelj, ki ga prevzame v zanj razumni meri, obrne sebi v prid.

Pričakovana donosnost in naložbeno tveganje sta povezana

Višjo donosnost, kot jo nudijo nizko tvegani varčevalni produkti, lahko namreč na finančnih trgih dosežemo le s prevzemanjem naložbenega tveganja. To je tudi razumljivo, saj sicer v varnejših naložbah, kot so bančni depoziti, ne bi varčeval nihče.

Podrobno o pričakovani donosnosti in naložbenem tveganju

NLB 2012 Vse pravice pridržane.

Piškotki

PiškotkiSpletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.