29. 12. 2023

Ta članek je del publikacije Analitski pregled, letnik 16, št. 1, december 2023.

Iztekajoče se leto 2023 je bilo vlagateljem v delniške naložbe precej naklonjeno. Obdobje zaostrovanja monetarne politike, ki se je z dvigi obrestnih mer začelo spomladi 2022, je najverjetneje že doseglo vrhunec, saj je osrednja obrestna mera v ZDA že od julija nespremenjena pri 5,25 % do 5,50 %, v Evropi pa se je depozitna obrestna mera po desetih zaporednih dvigih prav tako ustalila pri 4 %. To je sicer največ v zadnjih dvajsetih letih, a razlogov za dodatno zaostrovanje je iz dneva v dan manj. Rast cen se že od začetka leta postopoma upočasnjuje tako v ZDA kot v Evropi in pričakovanja tržnih udeležencev, da bi centralne banke lahko spravile inflacijo pod ciljno raven 2 % brez povzročitve recesije, imajo torej vse bolj trdne temelje.

Takšno okolje je nudilo pozitivno podporo rasti delniškim tečajem, še posebej cikličnim sektorjem, ki so se v letošnjem letu odrezali precej bolje od defenzivnih sektorjev. Nekateri osrednji delniški indeksi so s pospeškom ob zaključku leta dosegli celo nove zgodovinske vrhove.

Kar se panožnih zmagovalcev leta tiče, zagotovo ne moremo mimo sektorja informacijske tehnologije, ki je zaradi hitrega porasta uporabe umetne inteligence in ob visokih pričakovanjih glede njene integracije na številna področja v prihodnosti pridobil največ. Čeprav je v tej fazi razvoja zaenkrat še težko ugotoviti, kdo bodo končni zmagovalci tokratne tehnološke revolucije in katere tehnologije bodo romale na smetišče zgodovine, pa je vsekakor jasno eno. Za delovanje umetne inteligence in programske opreme, ki jo bo uporabljala, bo potrebna velika procesorska moč oziroma strojna podpora za delovanje. Zato najbrž ne čudi, da so iz sektorja informacijske tehnologije na vrednosti najbolj pridobivale delnice tistih podjetij, ki proizvajajo polprevodnike in polprevodniško opremo, ki bo poganjala tovrstne aplikacije. Tudi znotraj osrednjega ameriškega delniškega indeksa S&P 500, katerega vrednost je letos do sredine decembra pridobila dobrih 20 %, se je najbolje odrezala Nvidia, delnica iz dejavnosti polprevodnikov, ki se je v letu 2023 podražila za skoraj 230 %, merjeno v evrih.

Če želimo letošnjo manijo tehnoloških delnic postaviti še nekoliko bolj v kontekst, lahko vidimo, da je tako imenovana »veličastna sedmerica«, ki skupaj predstavljajo skoraj 30 % tržne kapitalizacije osrednjega ameriškega delniškega indeksa S&P 500, do sredine decembra letošnjega leta ustvarila kar 70 % donosnost, indeks S&P 500 pa bi brez teh podjetij leto končal s polovico nižjo donosnostjo kot sicer.

Poleg tehnoloških delnic so se letos dobro odrezale tudi delnice iz sektorjev telekomunikacij in trajnih potrošnih dobrin. Med prvimi je še posebej prednjačila dejavnost medijev in zabave, kjer so po slabem letu 2022 letos precej zrasli tečaji delnic Mete in Netflixa, in sicer na račun pridobivanja novih naročnikov in izboljšane stroškovne učinkovitosti, ki je presegla pričakovanja. V tej dejavnosti pa najdemo tudi velikana Alphabet, katerega tečaj delnice je v letošnjem letu pridobil 48 %. Med trajnimi potrošnimi dobrinami se je najbolje odrezala dejavnost avtomobilov s 46 % donosnostjo, predvsem na račun odprav zastojev v dobavnih verigah, ki so industrijo pestile v predhodnem letu, in visokega nivoja povpraševanja, ki za obdobje rastočih obrestnih mer ni bilo samoumevno.

Katerim sektorjem smo bolj naklonjeni?

Čeprav je kar nekaj razlik med vodilnimi svetovnimi gospodarstvi, pa lahko ocenimo, da se trenutna globalna gospodarska rast upočasnjuje, inflacija pa znižuje. A pravo vprašanje je, kaj sledi? V družbi menimo, da je za naslednjih 6 do 12 mesecev najverjetnejši osrednji scenarij, ki je trenutno vračunan v tečaje naložb, tako imenovani mehak pristanek gospodarstva. Torej, lahko pričakujemo nadaljnje zniževanje inflacije proti ciljni ravni 2 % ob sicer anemični gospodarski rasti, a brez pojava globlje recesije. Med drugim bi v tem primeru lahko še naprej spremljali nadpovprečne donosnosti delnic iz sektorjev, na katere izrazito pozitivno vplivajo nižje obrestne mere. Glede na dejstvo, da ni videti konca geopolitičnim napetostim, pa pričakujemo nadpovprečne donosnosti delnic podjetij, ki se ukvarjajo z vojaško industrijo.

Tehnološka podjetja se danes nahajajo v precej boljšem strateškem položaju od preostalih podjetij na kapitalskem trgu. Najuspešnejša tehnološka podjetja so nadpovprečno dobičkonosna z visokim deležem denarja v svojih bilancah. Medtem ko lahko manjša tehnološka podjetja, ki razvijajo umetno inteligenco, nov produkt ali novo zdravilo, sprememba zakonodaje ali neuspešna testiranja privedejo v bankrot, imajo večja podjetja precej več manevrskega prostora in zato lahko investirajo v precej več novih tehnologij brez bojazni, da bi te investicije ogrozile njihovo poslovanje. Dodatno imajo ta podjetja dovolj sredstev, da na trgu prevzamejo konkurente, ki imajo določena znanja ali konkurenčne prednosti in se na ta način dokopljejo do novih znanj in tehnologij. Med drugim sta to razloga, zakaj ocenjujemo, da bodo tehnološka podjetja še naprej najbolj perspektivna podjetja in kot taka jih vlagatelji ne moremo zanemariti v svojem portfelju.

Dodatno lahko pričakujemo, da se bo zaostrovanje razmer med ZDA in Kitajsko nadaljevalo, kar pomeni tudi, da bosta obe državi še naprej nadpovprečno veliko vlagali v industrije, ki jim lahko prinesejo vojaško premoč. Med njimi velja izpostaviti polprevodnike, ki so pomembni tako za nadaljnji razvoj umetne inteligence kot tudi za vojaško industrijo. Ocenjujemo, da podjetja, ki izdelujejo najnaprednejše polprevodnike in orodja za njihovo izdelavo kljub visokim vrednotenjem, ostajajo med zanimivejšimi naložbami prihodnjih let.

Razvoj umetne inteligence pa ne bo pozitivno vplival samo na donosnosti podjetij iz panožnih skupin programska oprema in storitve, polprevodniki in mediji, ampak tudi na druge panoge. Med njimi velja izpostaviti panožno skupino farmacija in zdravstvo. Medtem ko letošnje leto kljub razvoju novih tehnologij za zdravljenje bolezni (mRna) ni bilo najbolj uspešno, ocenjujemo, da panoga postaja vse bolj zanimiva. Že razvite nove tehnologije in umetna inteligenca, ki znatno skrajšuje čas razvoja in testiranja novih učinkovin, sta razloga, zakaj ostajamo naklonjeni tej panožni skupini.

Katerim sektorjem smo manj naklonjeni?

Še naprej smo manj naklonjeni defenzivnim sektorjem, kot sta javne storitve in telekomunikacije. Vrednotenja podjetij iz teh dveh sektorjev sicer niso izredno visoka, pričakujemo pa, da sta sektorja pred novim investicijskim ciklom, kar bo pomembno vplivalo na višino denarnega toka, namenjenega lastnikom podjetij iz teh sektorjev. Omeniti velja predvsem distributerje električne energije, katerih obseg poslovanja se bo sicer v prihodnjih letih predvsem zaradi elektrifikacije v avtomobilski industriji znatno povečal, a hkrati se povečujejo tudi potrebe po posodobitvi in nadgradnji električnih omrežij. Slednje bo pomembno vplivalo na višje fiksne stroške pri poslovanju omenjenih podjetij.

Nazaj