22. 01. 2018

Pretekli teden je bil na kapitalskih trgih pozitivno obarvan. Vrednosti indeksov vseh ključnih kapitalskih trgov so namreč teden zaključile nad izhodiščnimi vrednostmi. K rasti tečajev na delniških trgih so v pomembni meri prispevale odlične makroekonomske razmere na drugi strani Atlantika, dobro razpoloženje evropskih potrošnikov ter podatki o kitajski gospodarski rasti.

V EURV zadnjem tednu (12.1.2018-19.1.2018)Letos (31.12.2017-19.1.2018)*

Svet - MSCI World*

+0,21 %

+3,19 %

ZDA - S&P 500*

+0,07 %

+3,38 %

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,62 %

+3,04 %

Japonska - Topix*

+0,48 %

+4,00 %

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+1,21 %

+4,60 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Ameriški trg dela ne popušča. V drugem tednu januarja je namreč v ZDA prvič zaprosilo za nadomestilo v času brezposelnosti le 220 tisoč oseb, kar je bilo najnižje število po februarju 1973 in občutno manj od pričakovanj trga (249 tisoč oseb). Podatek je še toliko bolj impresiven, če upoštevamo, da je leta 1973 v ZDA živelo več kot 100 milijonov ljudi manj kot danes! Nizko število prosilcev kaže, da je ameriški trg dela v odličnem stanju, kar bi lahko bila odlična popotnica za prihodnjo potrošnjo gospodinjstev in posledično tudi prihodke podjetij. Ali bodo pri tem porasli tudi dobički ameriških družb, pa bo v pomembni meri odvisno od rasti plač oziroma stroškov dela. Marsikatere gospodarske panoge v ZDA, še posebej to velja za gradbeno in proizvodno panogo, se namreč soočajo s pomanjkanjem kvalificirane delovne sile. Pomanjkanje ponudbe pa bi v prihodnje lahko občutno vplivalo na rast plač.
Nepremičninski trg na drugi strani Atlantika za trgom dela ne zaostaja veliko. Decembrsko število o začetku novih gradenj rezidenčnih nepremičnin je sicer opazno zaostalo za pričakovanji analitikov (8,2 % upad glede na november; analitiki pričakovali 1,7 % upad), a je pri tem potrebno upoštevati izrazito nadpovprečno rast v oktobru in novembru (8,8 % in 3,0 %). Hkrati je ostalo število izdanih gradbenih dovoljenj v decembru relativno stabilno, kar nakazuje na ponovni porast števila novih stanovanjskih projektov v prihodnjih mesecih. To bi lahko pozitivno vplivalo ne samo na nepremičninski sektor, ampak tudi na panoge, ki so tesno povezane z njim.
Na vzhodu zemeljske oble je na makroekonomskem področju za pomiritev skrbi in s tem pozitivno vzdušje na kapitalskih trgih poskrbela Kitajska. Drugo največje gospodarstvo na svetu je namreč v zadnjem četrtletju na letni ravni zabeležilo 6,8 % rast bruto domačega proizvoda (BDP), medtem ko so analitiki pričakovali rahlo nižjo vrednost (6,7 %). S tem je Kitajska vsaj začasno umirila bojazen o izrazitem upočasnjevanju dinamike gospodarske rasti. Pri omenjeni gospodarski rasti še posebej veseli dejstvo, da potrošnja postaja vse bolj pomemben steber kitajskega gospodarstva. V preteklem letu je tako omenjeni element k rasti kitajskega BDP prispeval skoraj 60 %.
Stara celina preostalim gospodarskim centrom moči ni ostala dolžna. Solidna in stabilna gospodarska rast v Evropi ter naraščajoče potrošniško zaupanje sta namreč poskrbela za najboljše avtomobilsko leto v zadnjem desetletju. V Evropski uniji (EU) je bilo v letu 2017 registriranih 15,1 milijonov novih vozil, kar je 3,4 % več od leta 2016. Še več, 15-milijonska meja je bila presežena prvič po letu 2007. Med večjimi proizvajalci, ki so v preteklem letu zabeležili največji relativni porast, velja izpostaviti PSA Group, Toyoto in Renault. Opazen porast potrošnje nevsakdanjih izdelkov, v katero vsekakor sodijo tudi nakupi novih avtomobilov, je le še eden v vrsti številnih indikatorjev, ki kažejo na dobro razpoloženje potrošnikov, kar je lahko lepa popotnica za prihodnje poslovanje podjetij.
Nad preteklim tednom bi se vlagatelje težko pritoževali, saj so pozitivno donosnost dosegli prav vsi ključni kapitalski trgi. Lahko si želimo le, da bi bilo takih tednov čim več.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Keber, CFA
Rok Keber, CFA

Direktor sektorja za upravljanje tveganj

Vsi članki avtorja