14. 09. 2015

Naložbe v delnice so na tedenski ravni dosegle rahlo pozitivno donosnost, sodeč po dnevnih nihajih pa nervoza na delniških trgih še ni povsem izginila; povezana je predvsem z ugibanji, kako daleč je še dvig obrestne mere v ZDA.

RegijaV zadnjem tednu (4.9.2015-11.9.2015)*Letos (31.12.2014 - 11.9.2015)*
Svet - MSCI World* +0,15% +1,50%
ZDA - S&P 500* +0,26% +1,59%
Evropa - DJ STOXX 600* +0,74% +3,85%
Japonska - Topix* -0,80% +11,56%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -0,04% -10,50%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR;

Vir: Bloomberg.

Ameriška centralna banka (Fed) bo svojo odločitev glede spremembe obrestne mere sporočila v tem tednu. V preteklem tednu tako ni manjkalo ugibanj glede morebitnega dviga obrestne mere ter apelov, kako naj Fed postopa. Svetovna banka je opozorila, da bi septembrski dvig obrestne mere lahko ogrozil stabilnost in krhko zaupanje v trge v razvoju, medtem ko je združenje centralnih bankirjev s trgov v razvoju (Indonezija, Peru, Indija in Mehika) izpostavilo, da bi takojšen dvig ameriške obrestne mere znižal negotovost. Zadnje objave s trga dela v ZDA nakazujejo, da je trg dela zdrav. Število novih zahtevkov za nadomestilo za brezposelne (objavljeno preteklem tednu: 275.000) se v zadnjih 6 mesecih giblje pod 300.000, kar kaže, da zaradi stalnega povpraševanja delodajalci ohranjajo delovna mesta. Poleg tega je v porastu tudi število novih delovnih mest, ki je preteklo sredo doseglo nov rekord. Podatki o inflaciji v ZDA so zaenkrat še relativno šibki, a bi podatke s preteklega tedna že lahko tolmačili kot začetek preobrata - petkova objava indeksa potrošniških cen brez hrane in energentov na letni ravni (+0,9 %) je bila malenkost višja od pričakovanj (+0,7 %). Kljub relativno solidnim gospodarskim podatkom trenutno prevladuje mnenje, da bo Fed tokrat odložil dvig obrestne mere.

Tudi angleška centralna banka (BoE) je v preteklem tednu odločala o višini obrestne mere, a je ni spremenila (ostaja 0,5 %). Trenutna obrestna mera je po mnenju centralne banke primerna za podpiranje ciljne inflacije v naslednjih dveh letih.

V evroobmočju se je zmerna gospodarska rast nadaljevala tudi v drugem četrtletju. Četrtletna gospodarska rast v višini 0,4 % glede na enako obdobje lani je bila podprta s pozitivnimi prispevki iz večine "kategorij" (državno trošenje, potrošniško zaupanje in neto trgovina), hkrati pa je bil navzgor popravljen tudi podatek za prvo četrtletje (na 0,5 %). Med posameznimi evropskimi državami je pri objavah gospodarskih podatkov tokrat izstopala Italija, ki je objavila najvišjo mesečno rast industrijske proizvodnje (+1,1 %) po juniju 2014. 

V Aziji je bilo pretekli teden moč zaznati pobudo, da bi vlade pomirile kapitalske trge. Kitajski finančni minister je napovedal pospešitev gradnje projektov in znižanje davčnega bremena za podjetja, na Japonskem pa je premier Shinzo Abe obljubil znižanje davka na dobiček. Obe napovedi sta spodbudni za delniške trge.

Med posameznimi družbami lahko za pretekli teden izpostavimo švicarsko družbo Glencore (iz skupine dejavnosti Surovine in predelovalna industrija), ki je pred dvema letoma prevzela Xstrato. Družba Glencore je v preteklem tednu objavila, da bo z namenom znižanja dolga izdala nove delnice v višini 2,5 milijard dolarjev. Po zadnji objavi je tečaj delnice Glencore v dveh dnevih porasel za 10 %. Po donosnosti je v preteklem tednu izstopala tudi naftna družba iz Papua Nove Gvineje, Oil Search, za prevzem katere je avstralska naftna družba Woodside ponudila 8,1 milijard dolarjev. V kolikor bo posel izpeljan, bo to največji prevzem energetske družbe v azijsko-pacifiški regiji. Po objavi je tečaj delnice poskočil za 18,9 %.

Čeprav je zgodba glede oddaljenosti dviga obrestnih mer v ZDA v zadnjih dneh med bolj razvpitimi, je za dolgoročnega vlagatelja precej nepomembna. Veliko bolj pomembni za prihodnje donosnosti na borzah bodo poslovni rezultati družb.

 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja