13. 11. 2017

Po lepi rasti na delniških trgih so vlagatelji kljub dobrim rezultatom družb sredstva premikali v bolj varne naložbe. Hkrati so pohod delnic na nove vrhove ustavila tudi nasprotujoča si mnenja v ameriškem kongresu glede davčne reforme, s čimer se je verjetnost sprejetja te reforme prestavila v naslednje leto.

V EURV zadnjem tednu (3.11.2017-10.11.2017)Letos (31.12.2016-10.11.2017)*
Svet - MSCI World* -0,68 % +7,70 %
ZDA - S&P 500* -0,62 % +6,14 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-1,82 %

+10,86 %

Japonska - Topix* +0,85 % +12,39 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -0,26 %

+21,02 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Po skoraj dvomesečni nenehni rasti ključnih borznih indeksov se je njihova rast v preteklem tednu ustavila. V četrtek je namreč ameriški senat, zgornji dom ameriškega kongresa, predstavil svojo verzijo davčne reforme, ki se v določenih delih bistveno razlikuje od predlagane reforme spodnjega doma kongresa. Verjetnost, da bi bila davčna reforma izpeljana še pred koncem leta, kar je želja predsednika Trumpa, se je zaradi prevelikih razlik precej znižala. Ključna dela neusklajenosti v kongresu sta čas, ko naj bi znižana stopnja obdavčitve dobičkov podjetij pričela veljati, in število dohodninskih razredov. Obe strani sta si sicer enotni v znižanju davka na dobiček s 35 % na 20 %, a senat predlaga, da se nižja davčna stopnja upošteva šele v letu 2019, medtem ko spodnji dom predlaga uveljavitev v letu 2018. Med drugim senat v nasprotju s spodnjim domom kongresa, ki želi poenostaviti in zmanjšati število davčnih razredov, vztraja pri ohranitvi sedmih davčnih razredov. Vlagateljem v preteklem tednu ni prizanesel niti evropski trg. Kljub zvišanju napovedi Evropske komisije o gospodarski rasti evroobmočja za letošnje in prihodnje leto so se tečaji evropskih delnic pretekli teden znižali. Evropska komisija pričakuje, da bo gospodarska rast evroobmočja v letošnjem letu znašala 2,2 %, kar je najvišja rast v zadnjem desetletju ter za kar pol odstotne točke višja od spomladanske napovedi.

Eden zmagovalcev so v zadnjih tednih delnice naftnih družb. Višja cena nafte je v preteklem tednu kljub negativnim trendom na borzi pomagala k višjim tečajem delnic naftnih družb. Cena za sodček zahodnoteksaške nafte (WTI Cushing) je v preteklem tednu porasla za skoraj 2 % in dosegla najvišjo vrednost v zadnjih dveh letih. Na višjo ceno so vplivala pričakovanja o podaljšanju dogovora članic Organizacije držav izvoznic nafte (OPEC) in nekaterih nečlanic o zmanjšanem črpanju nafte, ki se bodo o tem dokončno dogovorile konec meseca na Dunaju. Povečane pa so tudi napetosti na Bližjem vzhodu. V začetku preteklega tedna je namreč savdski princ že prvi dan po ustanovitvi protikorupcijske komisije dal zapreti več princev, ministrov in poslovnežev. Koncev tedna pa je nepričakovano odstopil libanonski premier, zaradi česar sta Savdska Arabija in Bahrajn zaradi varnostnih pomislekov pozvala svoje državljane, naj zapustijo Libanon. Uradni razlog odstopa naj bi bil pritisk šiitskega gibanja Hezbolah ter grožnje s smrtjo, neuradno pa naj bi premier odstopil pod pritiskom Savdske Arabije.

Proti koncu gredo tudi objave četrtletnih rezultatov družb, kjer je pretekli teden pozitivno presenetila družba Take-Two Interactive Software. Dobri rezultati tretjega največjega ameriškega založnika in razvijalca videoiger za računalnike in igralne konzole so tečaje delnic dvignili za dobrih 10 %. Hkrati je družba na račun visokega povpraševanja po košarkarski igri NBA 2K18 in igre Grand Theft Auto V zvišala pričakovanja o rasti prihodkov. Ob tem se je družba tudi pohvalila, da je zadnja s 85 milijoni prodanimi izvodi postala najbolj prodajana igra vseh časov. Družba s svojimi rezultati ni osamelec med razvijalci videoiger. Zaradi vse večje prodaje preko digitalnih kanalov ter nakupov dodatnih vsebin znotraj iger tudi večja konkurenta Electronic Arts in Activision Blizzard dosegata lepo rast. V letošnjem letu sta dolarska tečaja njunih delnic porasla za 40 % oziroma 70 %.

Nazaj