24. 11. 2014

Evropska in kitajska centralna banka sta v preteklem tednu poskrbeli za rast na kapitalskih trgih. Makroekonomski podatki v ZDA navdajajo z optimizmom glede okrevanja največjega svetovnega gospodarstva.

RegijaV zadnjem tednu (14.11.2014-21.11.2014)*Letos (31.12.2013 - 21.11.2014)*
Svet - MSCI World* +2,20% +16,41%
ZDA - S&P 500* +2,19% +24,27%
Evropa - DJ STOXX 600* +2,86% +5,17%
Japonska - Topix* -0,23% +6,86%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +2,40% +11,49%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Minuli teden so se vlagatelji na evropske kapitalske trge najbolj razveselili besed predsednika Evropske centralne banke (ECB) Maria Draghija, ki je napovedal dodatne spodbude gospodarstvu. Inflacija evroobmočja namreč že dalj časa vztraja na nizkih nivojih in zavira gospodarsko rast v regiji, ECB pa bi rada z dodatnimi ukrepi povečala količino denarja v obtoku. ECB je sicer že poleti začela z obsežnimi ukrepi, namenjenimi povečevanju likvidnosti v državah članicah evroobmočja, kar naj bi pripomoglo k hitrejšemu gospodarskemu okrevanju. Ti ukrepi obsegajo zniževanje obrestne mere, dolgoročna posojila evropskim bankam, odkup obveznic ter drugih vrednostnih papirjev. Kljub temu trenutne napovedi kažejo na (pre)nizko inflacijo, zato Draghi že napoveduje ukrepe, ki bi povečali moč dosedanjih ali pa vzpostavitev novih ukrepov, možen naj bi bil tudi odkup državnih obveznic, torej instrumenta, ki so se ga v ECB do sedaj izogibali. K rasti tečajev evropskih delnic je pripomogel tudi optimizem nemških institucionalnih vlagateljev, saj je indeks ZEW, ki meri investicijsko zaupanje v Nemčiji, prvič v 11 mesecih porasel, potem ko se je Nemčiji uspelo za las izogniti recesiji. Nemški bruto domači proizvod (BDP) je namreč v drugem četrtletju porasel le za 0,1 %. Na ravni evroobmočja pa je nekoliko razočarala nižja rast proizvodnje v evroobmočju od pričakovanj.

V ZDA so vlagatelje razveselili makroekonomski podatki, ki še utrjujejo prepričanje, da je največje svetovno gospodarstvo na dobri poti okrevanja. Število prodanih obstoječih nepremičnin je v oktobru presenetljivo poraslo in doseglo najvišjo vrednost v zadnjem letu, kar je predvsem posledica nizkih stroškov zadolževanja. Ugoden je tudi podatek o padcu novih prosilcev za nadomestilo v primeru brezposelnosti, ki je že na predkrizni ravni. Mogoče je še najbolj razveselil porast vrednosti t.i. vodilnega indeksa, ki ga računa neodvisna organizacija Conference Board in napoveduje stanje ameriškega gospodarstva v naslednjih šestih do devetih mesecih. Ta je namreč porasel na najvišjo vrednost od začetka krize leta 2008.

Za dodatne monetarne spodbude se je odločila tudi kitajska centralna banka, kar je pozitivno vplivalo na tečaje lokalnih družb. Ta se je po več kot dveh letih odločila za znižanje temeljne obrestne mere, s čimer želijo spodbuditi za kitajske okoliščine šibko gospodarsko rast. Kitajska je namreč dalj časa vztrajala pri relativno visoki 6-odstotni temeljni obrestni meri, s katero so pred časom želeli ukrotiti takrat visoko inflacijo in upočasniti pregrevanje gospodarstva. Z zdajšnjim znižanjem obrestne mere pa so nakazali, da nameravajo delovati bolj v smeri spodbujanja gospodarske rasti, kar jim dopušča tudi trenutna inflacija na vsega 1,6 %. Poleg spodbujanja gospodarske rasti je namen centralne banke tudi stabilizacija kitajskega bančnega sistema, ki se že dalj časa ukvarja s težavami, ki se v zadnjem času kažejo predvsem v višanju medbančne obrestne mere.

Japonsko gospodarstvo je v tretjem četrtletju nepričakovano zapadlo v formalno recesijo. Razloge za padec BDP najdemo predvsem v povečanju prometnega davka s 5 % na 8 %. Japonski premier Shizo Abe je tako že napovedal razpustitev parlamenta in predčasne volitve, s čimer želi med ljudmi preveriti podporo njegovim reformam. Napovedano dodatno povečanje davka na promet (na 10 %) je preložil za 18 mesecev, japonska centralna banka pa je potrdila svojo zavezanost povečevanju likvidnosti na trgu.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Brezigar
Rok Brezigar

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja