18. 03. 2024

Dogajanje na borznem parketu je v ZDA znova krojila inflacija, ki je bila februarja nekoliko višja od povprečja pričakovanj analitikov. Ameriško gospodarstvo ostaja robustno in ameriška centralna banka (Fed) je tako pred velikim izzivom, kdaj pričeti s prvim rezom obrestnih mer. Potencialen obrat monetarne politike poganja tudi evropski delniški trg, ki pridobiva na vrednosti že osmi zaporedni teden. Solidno tedensko donosnost je zabeležil tudi domači delniški indeks SBI TOP, pri tem pa je izstopala predvsem delnica Krke.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(8.3.2024 – 15.3.2024)

Donosnost letos*
(31.12.2023 – 15.3.2024
)

Svet - MSCI World

+0,05%

+8,26%

ZDA - S&P 500

+0,41%

+9,41%

Evropa - DJ STOXX 600

+0,40%

+5,91%

Japonska - Topix

-2,89%

+8,47%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+0,39%

+3,10%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Vlagatelji so teden začeli v pričakovanju podatkov o inflaciji v ZDA za pretekli mesec. Indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) je v februarju na letni ravni zrasel s 3,1 na 3,2 odstotka in rahlo presegel pričakovanja analitikov, ki so predvideli letno stopnjo inflacije pri 3,1 odstotka. Na drugi strani pa je pozitivno presenetil podatek o jedrni inflaciji, ki izključuje cene energentov in hrane, saj je na letni ravni znašal 3,8 odstotka, kar je najnižja rast po maju 2021. Negativno pa je presenetila inflacija na ravni proizvajalcev (PPI), ki je februarja na mesečni ravni zrastla za 0,6 odstotka in je približno dvakrat večja od pričakovanj analitikov. Prodaja na drobno se je v ZDA februarja povečala za 0,6 odstotka, a je bila rast pod pričakovanji, saj večino rasti izhaja iz povišanja cen goriva. Poleg tega je v februarju upadla prodaja preko spleta (-0,1 odstotka), kar predstavlja precejšen upad v primerjavi z 6,4-odstotnim povečanjem v preteklih 12 mesecih. Vse to nakazuje, da ameriško gospodarstvo še vedno ostaja v precej dobri kondiciji, zato se Fed-u ne bo ravno mudilo s sproščanjem monetarne politike. Osrednji ameriški indeks S&P 500 je teden zaključil 0,4 odstotka višje, merjeno v evrih, precej pa se je povečala zahtevana stopnja donosnosti 10-letne ameriške obveznice, ki je teden zaključila na 4,30 odstotka.

Na stari celini je osrednji delniški evropski indeks STOXX 600 beležil že osmo zaporedno tedensko rast vrednosti. Restriktivna monetarna politika se, kot kaže, bliža koncu in večina vlagateljev napoveduje, da bi Evropska centralna banka (ECB) s prvim rezom obrestne mere lahko pričela že v juniju. Latvijski guverner Martins Kazaks je povedal, da je »inflacijski zmaj« prizemljen in še malo manjka, da bo premagan. Rekordna 4-odstotna obrestna mera bi tako po napovedih analitikov že konec leta lahko končala na treh odstotkih ter do sredine leta 2025 na 2,25 odstotka. Lepo rast je v preteklem tednu dosegel tudi slovenski indeks SBI TOP (+2,9 odstotka), kjer je še posebej izstopala delnica družbe Krka, ki je v preteklem tednu na krilih dobrih poslovnih rezultatov prvič po letu 2007 dosegla novo rekordno vrednost. Cena nafte se je povzpela na najvišje ravni letos, saj znaša cena za sodček nafte brent 85,2 dolarja. Mednarodna agencija za energijo (IEA) je revidirala svoje stališče in sedaj predvideva, da bo trg nafte letos zaznamoval rahel deficit. Organizacija držav izvoznic nafte (OPEC) načrtuje, da bo v drugem četrtletju proizvodnjo zmanjšala za dodatnih 2,2 milijona sodov na dan.

Japonski delniški trg je pretekli teden zabeležili negativno donosnost, pri čemer je indeks Nikkei 225 izgubil 3,3 odstotka vrednosti, širši indeks TOPIX pa 2,9 odstotka. Po revidiranih podatkih za četrto četrtletje preteklega leta je Japonska beležila rast bruto domačega proizvoda (BDP) in se tako izognila tehnični recesiji, s tem pa se je tudi povečala verjetnost, da bo japonska centralna banka (BoJ) kmalu opustila svojo politiko negativnih obrestnih mer. Konsenz analitikov se zdaj usmerja k zvišanju obrestnih mer na Japonskem že konec marca ali aprila. Na drugi strani so na krilih državnih vzpodbud za stabilizacijo gospodarstva pridobivale kitajske delnice, čeprav makroekonomski podatki niso bili spodbudni. Inflacija je februarja sicer porastla za 0,7 odstotka, a je negativno presenetila objava vrednosti indeksa cen proizvajalcev, ki je na letni ravni upadla za 2,7 odstotka. Cene nepremičnin na Kitajskem so se v februarju znižale za 0,3 odstotka, kar je osmi zaporedni mesečni padec.

Nazaj