13. 05. 2024

Vrednosti večine borznih indeksov so pretekli teden končale višje. Teden je potekal v znamenju poročanja rezultatov poslovanja družb prvega četrtletja, ki pa so bili v povprečju nad pričakovanji. Dobri rezultati so dali zeleno luč nadaljnji rasti tečajev na delniških trgih.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(3.5.2024 – 10.5.2024)

Donosnost letos*
(31.12.2023 – 10.5.2024
)

Svet - MSCI World

+1,72%

+11,67%

ZDA - S&P 500

+1,78%

+12,97%

Evropa - DJ STOXX 600

+3,23%

+10,64%

Japonska - Topix

-2,34%

+7,52%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+0,88%

+8,38%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Z zaključkom tedna je tako skupaj dobrih 90 % družb, vključenih v ameriški indeks S&P 500, poročalo poslovne rezultate za prvo četrtletje. Po podatkih Factseta je med njimi 78 % podjetij poročalo višji dobiček na delnico in 59 % podjetij višje prihodke od pričakovanj analitikov. Dobiček prvega četrtletja na skupni ravni je v primerjavi z lanskoletnim dobičkom v enakem obdobju porasel za 5,8 %, s čimer so družbe zabeležile najvišjo rast dobička po drugem četrtletja leta 2022. Po podatkih Bloomberga naj bi bil agregaten dobiček v prvem četrtletju za več kot 8 % višji od pričakovanj tržnih udeležencev, kar nakazuje na to, da so bila pričakovanja postavljena bolj konzervativno.

Teden so zaznamovali poslovni rezultati družbe Berkshire Hathaway in dogodek za vlagatelje, na katerega je prišlo več deset tisoč delničarjev z vsega sveta. To je bil prvi dogodek, na katerem je bil Warren Buffett brez svojega kolega Charlija Mungerja. Poslovni rezultati so sicer zopet presegli pričakovanja, ima pa družba nenavaden problem, to je kopičenje denarja. Prvo četrtletje leta 2024 je namreč zaključila s 189 milijardami dolarjev na računu, do konca drugega četrtletja pa bo ta številka zelo verjetno presegla 200 milijard dolarjev. Apple še naprej ostaja največja naložba, v katero verjame Buffet, znan tudi kot orakelj iz Omahe, čeprav je njen delež v zadnjem četrtletju znižal za slabih 13 %. Med drugim je odkrito priznal, da se ne spozna na umetno inteligenco, je pa omenjeno tehnologijo primerjal z razvojem jedrske bombe ter oboje opisal z duhom, ki uide iz stekleničke.

Kljub vsemu pa je potrebno poudariti, da vsa podjetja niso pozitivno presenetila z zadnjimi objavami poslovnih rezultatov. Tako je denimo ameriška družba Builders FirstSource po poročanju slabših rezultatov poslovanja zabeležila padec cene delnice; delnica družbe je namreč izgubila kar 19 % vrednosti v enem dnevu. Omenjena družba je sicer dosegla pričakovanja trga glede prihodkov, vendar je poročala nižji dobiček zaradi prodaje cenejših gradbenih proizvodov z nižjo maržo. Družba je kot enega izmed razlogov navedla tudi izredno visoko zadolževanje, zaradi katerega so njeni kupci postali bolj cenovno občutljivi in previdni.

Dobre poslovne rezultate po dveh negativnih četrtletjih končno predstavila tudi švicarska banka UBS, ki je presegla pričakovanja analitikov tako s poročanimi prihodki kot z dobičkom. Integracija prevzete banke Credit Suisse naj bi bila dokončno zaključena do tretjega četrtletja 2024. V letu dni je cena delnice banke UBS pridobila zavidljivih 60 %, vendar to ni bilo dovolj, da bi ujela slovensko NLB (+ 70 % v zadnjem letu), ki je v preteklem tednu prav tako predstavila rekordne rezultate.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Matic Volf
Matic Volf

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja