18. 10. 2021

Svetovne borze so pretekli trgovalni teden po nekoliko slabšem uvodu zaključile z visoko pozitivno tedensko donosnostjo. V ospredju so bile objave četrtletnih rezultatov nekaterih ameriških bank in podatek o zahtevkih za brezposelne, ki je bil nižji od pričakovanj. Mednarodni denarni sklad je sicer znižal svojo napoved za gospodarsko rast do konca leta.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (8.10.2021 - 15.10.2021) Donosnost letos* (31.12.2020 - 15.10.2021)

Svet - MSCI World*

+1,90%

+23,75%

ZDA - S&P 500*

+1,56%

+26,94%

Evropa - DJ STOXX 600*

+2,65%

+20,46%

Japonska - Topix*

+1,02%

+9,48%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+1,86%

+6,97%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Glavni ameriški delniški indeksi so začetek preteklega tedna začeli slabše, nato pa se je po spodbudnih novicah trend obrnil. V Združenih državah Amerike je bil v četrtek objavljen tedenski podatek o zahtevkih za brezposelne, ki so se znižali na 293.000, kar je najnižje od začetka epidemije in nižje od pričakovanj analitikov (po podatkih Bloomberga 320.000). Prav tako so v četrtek svoje četrtletne rezultate poslovanja objavile nekatere izmed največjih ameriških investicijskih bank. V banki Goldman Sachs so bili rezultati odlični predvsem na področju združitev in prevzemov (M&A), kjer je bila rast prihodkov glede na isto obdobje lani 88-odstotna. V svetovalnem podjetju KPMG pravijo, da utegne biti letošnje leto na področju M&A rekordno; sklenjenih poslov naj bi bilo za okoli 6 bilijonov ameriških dolarjev, kar je voda na mlin investicijskim bankam. Pričakovanja analitikov so presegli tudi rezultati drugih večjih bank (JP Morgan Chase, Bank of America in Citigroup) in indeks S&P 500 je v četrtek zabeležil najvišjo dnevno rast v zadnjih sedmih mesecih (+1,7 %).

Sredi tedna je bil objavljen podatek o ameriški inflaciji, ki je septembra znašala kar 5,4 % na letni ravni (pričakovanja analitikov so bila 5,3 %). Kljub visoki inflaciji pa so ameriški potrošniki v septembru trošili več od pričakovanj; ameriška vlada je v petek objavila podatek, da je maloprodaja v primerjavi z avgustom porasla za 0,7 %, medtem ko je bila na letni ravni rast 13,9 %, kar kaže na dobro razpoloženje potrošnikov. Mednarodni denarni sklad je sicer oklestil svojo napoved za globalno gospodarsko rast v letu 2021 za 0,1 odstotne točke na 5,9 %. Kot glavni vzrok navaja prekinitve v oskrbovalnih verigah v razvitih državah in porast okužb s koronavirusom v državah v razvoju.

Borze na stari celini so se odrezale še bolje od ameriških, saj so prve objave četrtletnih rezultatov vlile optimizem na trg. Tečaji indeksov vseh glavnih trgov so teden zaključili v zelenem, pri čemer sta bila v ospredju finančni in energetski sektor, čeprav so bile tudi za Evropo napovedi za nadaljnjo rast znižane. Vodilni nemški ekonomski inštituti so znižali svoje napovedi za gospodarsko rast v Nemčiji na 2,4 % v letu 2021 (prej 3,7 %), predvsem zaradi ozkih grl v oskrbovalnih verigah. Nemčija je v veliki meri odvisna od avtomobilske industrije, ki se ji omenjene težave zelo poznajo, posledično pa se je v zadnjih mesecih nadaljeval upad novih registracij avtomobilov v Evropski uniji.

Na Kitajskem je regulator začel s poglobljenim nadzorom podjetij v finančnem sektorju z namenom izkoreniniti korupcijo in nezakonita dejanja. Pod drobnogledom so državne finančne službe, večje državne banke in zavarovalnice. Sicer pa se v državi nadaljuje energetska kriza, saj se približuje obdobje hladnega vremena. Termoelektrarne nadaljujejo s kopičenjem zalog premoga in cena te surovine ostaja rekordno visoka. Nafta je prav tako nadaljevala z rastjo; cena za sodček surove nafte je presegla 80 ameriških dolarjev, kar se je zgodilo prvič po letu 2014. Tudi cene drugih surovin ostajajo na zgodovinsko visokih nivojih. Cena aluminija, ki se ga uporablja vse od gradbeništva do proizvodnje pločevink, je na najvišjem nivoju po letu 2008.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Vrčkovnik
Rok Vrčkovnik

Upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja