17. 12. 2012

Ameriška centralna banka pričakovano nadaljuje z obsežnimi spodbudami. Objavljeni gospodarski podatki v ZDA so bili spodbudni. Tudi v Evropi je šlo praktično vse po načrtu. Glede na borzno rdečico pa vlagatelje predvsem skrbi, ali bodo davčne olajšave v ZDA ostale veljavne tudi po zaključku leta.

RegijaV zadnjem tednu
(7.12.2012 - 14.12.2012)*
Letos
(31.12.2011 - 14.12.2012)*
Svet - MSCI World* -2,36% +8,09%
ZDA - S&P 500* -2,68% +9,59%
Evropa - DJ STOXX 600* -1,07% +9,65%
Japonska - Topix* -3,29% -3,16%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -2,54% +8,81%

 * Donosnost cenovnega indeksa v EUR

Vir: Bloomberg

Pretekli teden je guverner Ameriške centralne banke (FED) Ben Bernanke presenetil: javnosti je sporočil, da namerava FED vzdrževati okolje izredno nizkih obrestnih mer vse dokler ne bo dosežen številčno opredeljen cilj: brezposelnost se mora znižati pod 6,5 %, pri čemer inflacijska pričakovanja ne smejo preseči 2,5 %. Skladno s pričakovanji je obseg dosedanjih spodbud nespremenjen. Ob izteku enega izmed stimulativnih ukrepov (t.i. "Operacija Twist") je Bernanke iz rokava izvlekel še enega aduta, mesečne nakupe dolgoročnih državnih obveznic v višini dodatnih 45 mrd $ mesečno. Skupno bo FED tako mesečno odkupil za 85 mrd $ vrednostnih papirjev. Objave podatkov z ameriškega trga dela so bile pretekli teden dobre. Podatek o dodatnih 146.000 delovnih mestih (pričakovano: 85.000) je močno pozitivno presenetil vlagatelje. Znižala se je tudi stopnja brezposelnosti, in sicer s 7,9 % na 7,7 %. Več delovnih mest je očitno spodbudilo Američane k trošenju. Maloprodaja v novembru je porasla (+0,3 %) in obeta prav dobro četrtletje za ameriške trgovce, ki v predprazničnem obdobju opažajo boljše razpoloženje potrošnikov. Dobre objave gospodarskih podatkov in ukrepe FED je zasenčil strah pred potekom davčnih olajšav (ang. Fiscal Cliff) ob koncu leta. Zaradi počasnega napredka pogajanj med republikanci in demokrati trenutno še vedno velja, da bodo davčne olajšave z začetkom leta 2013 ukinjene, kar bi močno znižalo razpoložljiv dohodek Američanov ter negativno vplivalo na gospodarsko rast.

Med gospodarskimi kazalci v Evropi velja omeniti anketni indeks PMI, ki meri aktivnost proizvodnega in storitvenega sektorja. V novembru se je povzpel na 47,3 (podatek za oktober: 46,5), najvišjo raven po aprilu. V začetku tedna je za kar nekaj optimizma poskrbela tudi spodbudna objava o izboljšanju sentimenta v nemškem gospodarstvu (t.i. anketa ZEW), ki je kljub pričakovanemu upadu za mesec december nakazala na izboljšanje (6,9; pričakovano: -11,5).

Napoved predčasnega odstopa italijanskega predsednika tehnične vlade, Maria Montija, je imela negativen, a relativno kratkoročen vpliv na italijanske delnice in obveznice. V začetku tedna so zahtevane donosnosti do dospetja 10-letne italijanske obveznice poskočile za 28 bazičnih točk, na 4,81 %, delniški indeks je v začetku trgovanja izgubil skoraj 4 %. Razlog za buren prvi odziv vlagateljev je predvsem v visokem zaupanju Montiju, da bo v Italiji poskrbel za stabilizacijo javnih financ. Z njegovim odstopom se je povečala verjetnost neuresničitve fiskalnih ciljev Italije, a so se že tekom ponedeljka ti strahovi nekoliko razblinili. Monti bo vlogo za odstop oddal po sprejetju predvidenega proračuna za leto 2013, volitve pa bodo v Italiji predvidoma že v februarju 2013.

Na srečanju finančnih ministrov je bil sklenjen tudi dogovor o enotnem nadzoru nad evropskimi bankami, ki je nekakšen prvi korak na poti do bančne unije. Enotni nadzor nad bankami bo omogočil neposredne dokapitalizacije evropskih bank iz ESM ter tako omogočil zajezitev nastale krize v evroobmočju. Dolgoročna korist enotnega nadzora ob dodatni uvedbi enotne evropske jamstvene sheme za depozite bo tudi prekinitev začaranega kroga med državnimi in bančnimi krizami.

V zadnjih tednih rast beleži tudi kitajski delniški indeks, ki je od začetka decembra v EUR porasel že za +9,38 %. Ta je predvsem posledica izboljševanja proizvodnega sektorja, kar odraža tudi največji porast indeksa o proizvodnji aktivnosti (PMI) v zadnjih 14 mesecih, objavljen pretekli petek (izračunan s strani HSBC). Zanimivo je, da izvoz ostaja šibek, a je uravnotežen z večjo potrošnjo doma, ki na splošno na Kitajskem predstavlja le dobro tretjino BDP-ja.

Zadnje tedne leta 2012 vroča tema za vlagatelje ostajajo pogajanja za podaljšanje davčnih olajšav v ZDA, kar se je tudi v preteklem tednu odrazilo na večini svetovnih borz, morebiten dogovor pa utegne delovati v nasprotno smer.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja