18. 04. 2016

Rast cene nafte v pričakovanju nedeljskega srečanja držav proizvajalk in poslovni rezultati nad pričakovanji analitikov so vlagatelje prepričali v dokupovanje delnic. Izmed vseh naložb so v povprečju največ pridobile delnice proizvajalcev surovin, sledile so delnice bank in podjetij iz panoge potrošniških storitev.

V EURV zadnjem tednu (8.4.2016 - 15.4.2016)Letos (31.12.2015 - 15.4.2016)*
Svet - MSCI World* +3,33 % -3,38 %
ZDA - S&P 500* +3,00 % -1,71 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+3,66 %

-5,96 %
Japonska - Topix* +6,45 % -5,69 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +4,66 % +2,54 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Osrednji dogodek minulega tedna je bilo prav gotovo srečanje predstavnikov držav OPEC in Rusije v Katarski prestolnici Doha. Po vnovični rasti cene nafte na trgu se je pričakovalo, da se bodo največje proizvajalke dogovorile o zamrznitvi količine dnevno načrpane nafte. Že meseca februarja so se namreč Rusija, Savdska Arabija, Katar in Venezuela (bojda) dogovorile o takšni potezi, a takrat pod pogojem, da se k takemu dejanju zavežejo tudi druge članice OPEC-a, pri čemer je bil najbolj vprašljiv Iran. Iz Teherana so naposled dan pred srečanjem sporočili, da se srečanja ne bodo udeležili, saj jim zamrznitev proizvodnje ne odgovarja. Marsikdo izmed poznavalcev gospodarsko-političnih razmer na Bližnjem vzhodu nad odločitvijo Irana ni bil presenečen, koliko je na rast cene nafte vplivala kalkulacija na uspešen dogovor v Dohi pa bomo lahko ocenili tekom tedna.

Izboljšan sentiment v povezavi s ceno nafte se je odrazil tudi na gibanju delnic naftnih proizvajalcev. Med vsemi je najbolj zrasla delnica podjetja Chesapeake Energy (+60,4 %), s čimer so se očitno vsaj začasno zmanjšala pričakovanja o morebitnem stečaju te družbe. Opazno so zrasle tudi delnice podjetij, ki se ukvarjajo z rudarjenjem drugih surovin. Delnica podjetja Freepport – McMoran je v trgovanju na newyorški borzi v minulem tednu pridobila 16,4 % vrednosti, boljši rezultati od pričakovanj na strani ustvarjenega dobička pa so ugodno vplivali še na tečaj delnice aluminijskega proizvajalca Alcoa (+6,8 %). 

Alcoa je tradicionalno odprla sezono objav poslovnih rezultatov ameriških borznih družb, tokrat za 1. četrtletje leta 2016. Družba je sicer poročala za slabih 5 % manj ustvarjenih prihodkov od prodaje v primerjavi z napovedmi analitikov, je pa zabeležila za 204 % višji čisti dobiček glede na povprečno napoved. Rezultate poslovanja je prav tako objavilo nekaj izmed večjih finančnih institucij, vlagatelje pa sta najbolj razveselili Bank of Amerika in Citigroup. Sicer lahko pričakujemo, da bodo poslovni rezultati ameriških in nato še evropskih podjetij aktualna tema še nekaj tednov, saj je izmed delnic, ki so uvrščene v indeks S&P 500 rezultate do sedaj poročalo le 33 podjetij.

Če so v Severni Ameriki izstopale delnice proizvajalcev surovin, pa je bilo v Evropi skorajda nemogoče ločiti zrno od plevela, v pozitivnem smislu seveda. Teden so na višjih nivojih sklenile delnice iz vseh panog z izjemo nepremičnin, kjer pa je bil upad skromen (-0,24 %). Indeks Euro Stoxx 600 je na tedenski ravni pridobil 3,29 %, kar se od ustanovitve indeksa leta 1987 uvršča med najboljših 6 % rezultatov na tedenski ravni. Poleg »surovinarjev« so v Evropi izstopale delnice bank in zavarovalnic, še najbolj italijanske institucije, ki so bile v preteklih tednih najbolj na udaru.  Med najbolj donosnimi se je znova znašla tudi delnica švedskega podjetja Fingerprint Cards, ki je v obdobju 3 mesecih zrasla za zavidljivih 234 %. Družba sicer izdeluje senzorje za prepoznavanje prstnih odtisov, njihovi naročniki pa so predvsem proizvajalci pametnih telefonov.

Pozitivnega sentimenta niso omajale niti nekoliko slabše ekonomske objave. Industrijska proizvodnja evroobmočja je februarja na letni ravni zrasla za 0,8 %, kar je za 0,5 odstotne točke manj od povprečne napovedi ekonomistov, medtem ko je povezani indeks januarja na eni primerjalni osnovi zrasel za 2,9 %. Zmanjšalo se je tudi zaupanje ameriških potrošnikov, saj je indeks, ki ga dvakrat tedensko merijo na University of Michigan s februarskih 91,0 upadel na 89,7 točke. Še najzanimivejša pa je bila objava Fedovega Beige Book-a oz. t.i. bele knjige, v kateri centralna banka mesečno razkriva ključne gospodarske indikatorje po regijah. Povzetek je pokazal, da se stroški dela ne zvišujejo zgolj v najbolj iskanih inženirskih kategorijah, kot je bilo zabeleženo pred tem, temveč plače rastejo tudi v proizvodnem sektorju, kar bo na prihodnjih zasedanjih, ko se bo odločalo o zviševanju obrestnih mer, zagotovo razlog v prid taki odločitvi.

Nazaj