08. 07. 2024

Svetovni delniški trgi so dosegli nove vrhove, in to kljub politični nestabilnosti v Evropi. Po nekoliko slabših nastopih na soočanjih so vse močnejši pritiski na predsedniškega kandidata Joe Bidna glede njegove kandidature.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(28.6.2024 – 5.7.2024)

Donosnost letos*
(31.12.2023 – 5.7.2024
)

Svet - MSCI World

+0,95%

+16,78%

ZDA - S&P 500

+0,94%

+20,16%

Evropa - DJ STOXX 600

+1,06%

+10,60%

Japonska - Topix

+1,58%

+10,33%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+0,92%

+12,20%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Kljub krajšemu tednu zaradi praznovanja dneva neodvisnosti ZDA so glavni ameriški indeksi nadaljevali z rekordi, podprti z makroekonomskimi podatki, ki nakazujejo morebitno znižanje obrestnih mer s strani Fed-a. Indeks S&P 500 je tako dosegel že 34. rekord letos, pa čeprav podatki kažejo na upočasnitev zaposlovanja v ZDA in najvišjo stopnjo brezposelnosti od leta 2021. Donosnosti na ameriške državne obveznice so se znižale, trg pa trenutno ponovno pričakuje dve znižanji obrestnih mer ameriške centralne banke v letošnjem letu, z vse več stavami na znižanje obrestne mere že v mesecu septembru. Rast tečajev delnic še naprej podpirajo solidni dobički podjetij, razcvet umetne inteligence in pričakovanja o znižanju obrestnih mer.


Cena delnice družbe Tesla se je povišala za 10 % po objavi prodajnih rezultatov, ki so bili boljši od pričakovanih. Podjetje je prejelo tudi dovoljenje za širitev proizvodnega obrata v bližini Berlina in odobritev kitajske vlade, da se njihova vozila uporabljajo kot službena vozila. Za kar 27 % rast tečaja delnice v preteklem tednu pa so zaslužni tudi t.i. hedge skladi, ki so imeli rekordne kratke pozicije pred objavo. Po poročanju Reutersa naj bi bila Nvidia obtožena zaradi domnevnih protikonkurenčnih praks s strani francoskega regulatorja za varstvo konkurence. Delnica Meta Platform pa je pridobila kar 6 % vrednosti, saj so v podjetju predstavili nov pristop k umetni inteligenci. Amazon pa ja najavil, da bo za avstralsko vlado zgradil sistem podatkov v oblaku za shranjevanje zaupnih informacij.


Vlagatelji so pozorno spremljali tudi politične dogodke, saj se Joe Biden sooča s pritiski, da opusti svojo kandidaturo za ponovno izvolitev. Po debatah je Donald Trump povečal prednost pred Bidnom v ključnih anketah, kar je okrepilo skrbi glede starosti demokrata, ki pri 81 letih velja za prestarega za še en mandat. Biden je povedal, da se zaveda, da je malo časa za prepričevanje volivcev, in poudaril, da ga nihče ne sili k odstopu. Po poročanju Reutersa je Kamala Harris glavna izbira za zamenjavo Bidna, če bi bil to potreben korak. Kot trenutna podpredsednica bi lahko tudi edina poleg Bidna izkoristila visoko zalogo donacij.


V nedeljo pa so trgi dočakali rezultate francoskih volitev. Francija bo v politični nestabilnosti po presenetljivi zmagi leve koalicije, ki vključuje Socialistično stranko in skrajno levico France Unbowed. Skrb zaradi vpliva na državne finance je pomenila, da je skupna valuta zdrsnila za 0,4 % in da je prišlo do povišanja zahtevanih donosnosti na francoske obveznice. Vlagatelji so začeli ponovno razmišljati o evropski dolžniški krizi iz let 2011 in 2012, da bi dobili občutek, kako visoko gre lahko razkorak v zahtevanih donosnostih med Francijo in Nemčijo, saj je ta takrat dalj časa presegala 100 bazičnih točk. Francija tako po volitvah postaja nov glavobol za evropske voditelje v Bruslju. Dolgoročni vlagatelji se sicer tolažijo, da popolna evropska dolžniška kriza danes ni tako verjetna kot v temnih dneh, ko je grška stiska podkopavala trge regije. Ne glede na vse pa so se tečaji evropskih (STOXX 600) in francoskih (CAC 40) delnic ob izključitvi možnosti za večinsko levo vlado v preteklem tednu povišali za 0,2 %.


Nedavni podatki o inflaciji in gospodarski rasti v evroobmočju dodatno podpirajo argumente za dodatno znižanje obrestnih mer s strani Evropske centralne banke. Letna stopnja inflacije v območju evra se je v skladu s pričakovanji analitikov znižala na 2,5 % v juniju 2024, potem ko je v maju znašala 2,6 %. Jedrna inflacija, ki ne vključuje volatilnih postavk, kot so energija, hrana, alkohol in tobak, pa je v juniju ostala stabilna pri 2,9 %, nekoliko nad napovedjo, ki je znašala 2,8 %. Inflacija v sektorju storitev je ostala pri 4,1 %, kar razrikva nadaljevanje cenovnih pritiskov v tem sektorju.


Kitajski delniški indeks MSCI China je izgubil 0,3 % vrednosti, saj je rast na kitajskih delniških trgih, ki se je začela prejšnje leto, izgubila zagon. Kitajsko še naprej teži nepremičninska kriza v kombinaciji z neenakomernim okrevanjem gospodarstva. Vlagatelji tudi ne pričakujejo pozitivnih presenečenj s tretjega kongresa komunistične partije, ki bo potekalo med 15. in 18. julijem in na katerem se bo v Pekingu zbralo okoli 400 vodilnih vladnih uradnikov, vojaških poveljnikov, provincijskih šefov in akademikov z namenom politične in gospodarske usmeritve države. V Turčiji se je inflacija prvič v osmih mesecih umirila hitreje, kot je bilo pričakovano. Podatki navdajajo z upanjem, da bi lahko prišlo do dodatnega znižanja inflacije med poletnimi meseci, kar je poleg potrošnikov razveselilo tudi vlagatelje v turške delnice (indeks MSCI Turkey, +1,5 %).

 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Domen Granda, CFA
Domen Granda, CFA

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja