09. 10. 2017

V prvem tednu zadnjega četrtletja leta 2017 smo lahko spremljali spodbudne gospodarske objave, ki dokazujejo, da se rast globalnega gospodarstva nadaljuje. Pozitivne donosnosti so dosegli skoraj vsi pomembnejši delniški indeksi.

V EURV zadnjem tednu (29.9.2017-06.10.2017)Letos (31.12.2016-06.10.2017)*
Svet - MSCI World* +1,40 % +5,58 %
ZDA - S&P 500* +1,93 % +4,06 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+0,36 %

+10,93 %

Japonska - Topix* +1,34 % +5,47 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +2,68 %

+17,57 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Proizvodni sektor v svetu se, sodeč po podatkih z vseh koncev sveta, krepi: na Kitajskem septembrski podatki o anketnem indeksu prihodnje aktivnosti nakazujejo na krepitev proizvodnje, četrtletna anketa Tankan pa kaže, da so velika japonska proizvodna podjetja najbolj optimistična v zadnjem desetletju. Podobno velja tudi za ZDA, ki po podatkih za avgust beležijo od pričakovanj boljša tovarniška naročila ob dodatnem zagonu po dveh hurikanih. Tudi tovarniška naročila v Nemčiji so se avgusta spet okrepila, tokrat z najhitrejšo stopnjo rasti letos. Rast tovarniških naročil je zgolj ena od potrditev, da največje evropsko gospodarstvo zlasti na krilih močnega izvoza ohranja robustno rast. Po sredini objavi nemških anketnih indeksov PMI, ki merijo počutje v proizvodnem in storitvenem sektorju, je vodilni nemški delniški indeks DAX dosegel nov rekord.

1500 km stran, v Španiji, je bilo bolj »vroče«. Po referendumu o neodvisnosti Katalonije je regionalna katalonska vlada pričela s pripravo na razglasitev neodvisnosti, špansko ustavno sodišče pa je suspendiralo sejo katalonskega parlamenta. Sredi preteklega tedna so pristaši neodvisne Katalonije zavzeli bolj umirjeno stališče, saj je postalo jasno, da bi takojšnja enostranska razglasitev osamosvojitve lahko imela negativne posledice za katalonsko gospodarstvo. Tretja največja španska banka, Sabadell, je v četrtek namreč že potrdila svojo odločitev o premiku sedeža iz Barcelone v Alicante. Tečaj te delnice je samo v treh dneh po referendumu zaradi potencialnih novih okoliščin (sedež izven EU in druga pravna tveganja) izgubil 9,9 % vrednosti. Do konca tedna je postalo znano, da o podobnem scenariju razmišlja še približno 12 španskih oz. katalonskih družb, med njimi tudi simbol finančne moči v regiji, CaixaBank. Posledica dogajanja v Španiji je negativna tedenska donosnost španskega delniškega indeksa IBEX (-1,89 %), pri čemer pa so »težave« v Španiji ostale precej lokalnega značaja. Na obvezniškem trgu so denimo zahtevane donosnosti do dospetja za 10-letno špansko državno obveznico v preteklem tednu porasle zgolj za 10 b.t., in sicer z 1,6 % na 1,7 %, medtem ko so v Nemčiji – za primerjavo – celo upadle.

Med gospodarskimi podatki v ZDA je bila negativna izjema le petkova objava o številu novo oblikovanih delovnih mest, ki se je v preteklem mesecu znižalo prvič po letu 2010. Znižanje je bilo povezano zlasti z začasno prekinitvijo poslovnih dejavnosti zaradi hurikanov Harvey in Irma. V splošnem so bili namreč petkovi podatki s trga dela v ZDA še vedno zelo dobri: stopnja brezposelnosti pa se je še znižala na 4,2 % in padla na 16-letno dno, kar je dober podatek zlasti ob upoštevanju višje stopnje udeležbe Američanov na trgu dela. Optimizem v ZDA se je sicer nadaljeval tudi zaradi pričakovanega pozitivnega učinka predlagane davčne reforme.

Delnice farmacevtskega podjetja Mylan so v sredo poskočile za 16,1 %, saj je ameriški regulator družbi odobril izdelavo prve generične verzije zdravila za multiplo sklerozo Copaxone, ki ga izdeluje izraelsko podjetje Teva Pharmaceutical Industries. Novica ni bila spodbudna za Tevo, gre namreč za osrednji produkt izraelskega proizvajalca zdravil. Posledično je njen tečaj po objavi upadel za 14,6 %.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja