26. 06. 2017

Počitniško razpoloženje se je pretekli teden pričelo tudi na borzah. V odsotnosti pomembnejših novic so namreč tečaji delniških indeksov v povprečju teden zaključili blizu izhodiščnih vrednosti. Osrednja tema preteklega tedna je bil upad cene nafte na najnižji nivo v zadnjih 8 mesecih, v petek po zaključenem trgovanju pa je presenetila odločitev Evropske centralne banke o pričetku nadzorovane likvidacije italijanskih bank Veneto Banca in Banca Popolare.

V EURV zadnjem tednu (16.6.2017 - 23.6.2017)Letos (31.12.2016-23.6.2017)*
Svet - MSCI World* +0,04 % +4,99 %
ZDA - S&P 500* +0,15 % +3,60 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-0,23 %

+9,87 %

Japonska - Topix* +0,46 % +5,83 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +0,92 %

+11,57 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Cena nafte, ki že od konca maja vztrajno upada, je v preteklem tednu zabeležila skoraj 4 odstotni padec ter vstopila v t.i. medvedji trend. Ključni razlog za nadaljevanje nižanja cen nafte ostaja zaskrbljenost vlagateljev zaradi presežne ponudbe črnega zlata na trgu ob vse večjem dvomu o pripravljenosti članic OPEC na nove reze v obsegu črpanja. Medtem ko Savdska Arabija in Rusija skupaj s preostalimi članicami OPEC skladno z dogovorom sicer krčita proizvodnjo, ponudbo na trgu povečujejo ameriški proizvajalci nafte iz skrilavcev ter Libija, ki beleži največji obseg načrpane nafte v zadnjih štirih letih. S ponovnim zagonom nedelujočega terminala v Nigeriji pa bo na trg prišlo še dodatnih 250.000 sodčkov nafte dnevno. Trenutne zaloge se tako nahajajo na letošnjem vrhu, hkrati pa tudi ameriški urad za energijo (EIA) v prihodnjem letu pričakuje, da bo rast povpraševanja po nafti zaostala za rastjo ponudbe. Poleg tega bo s politično nestabilnostjo v Katarju in napetimi odnosi med Savdsko Arabijo in Iranom v prihodnje še težje doseči nove dogovore med članicami in nečlanicami OPEC.

Ob še vedno rekordnih nivojih delniških indeksov se vlagatelji pred sezono objav poslovnih rezultatov za drugo četrtletje vse bolj sprašujejo, ali bodo dobički podjetij podprli trenutna vrednotenja na kapitalskih trgih ter v kolikšni meri bo na njih vplivala nižja cena nafte. Ob več kot 20 odstotnem upadu cene nafte v letošnjem letu so tako z naskokom največji poraženec po donosnosti delnice energetskih družb. Vlagatelji pa si največ obetajo ravno od energetskega sektorja, ki naj bi izmed vseh panog največ prispeval k rasti dobičkov družb ameriškega indeksa S&P 500 v tem četrtletju, predvsem zaradi neobičajno slabih rezultatov v 2. četrtletju preteklega leta, ko je bila cena nafte v povprečju še nižja. Družbe iz indeksa S&P 500 naj bi tako v drugem četrtletju zabeležile 7,9 % letno rast dobičkov, kar je bistveno pod ravnijo, doseženo v prvem četrtletju (15,3 % letna rast dobičkov), brez energetskega sektorja pa bi bila rast dobičkov še bistveno nižja, in sicer zgolj 4,8 %.

Med podjetji, ki so močno odvisna od gibanja cene nafte, je pretekli teden ameriški logistični gigant Fedex s poslovnimi rezultati tudi na račun nižjih cen goriv močno presegel pričakovanja analitikov. Družba je v poslovnem letu 2017 povečala prodajo za skoraj 20 % in dobiček za 40 % na letni ravni. Rezultati so toliko bolj spodbudni, ker se družba trenutno nahaja v zahtevnem procesu integracije zaradi prevzema družbe TNT, s katerim bo povečala prisotnost na 60 milijard dolarjev vrednem evropskem tržišču ekspresnih pošiljk. Poleg tega družba pričakuje, da bo zaradi prevzema letno zabeležila 750 milijonov dolarjev sinergij do konca leta 2020. Glede prihodnjih izgledov ostajajo optimistični tudi vlagatelji; tečaj delnice je namreč v zadnjem letu zabeležil skoraj 50 % rast (v evrih).

Odločitev Evropske centralne banke o sprožitvi postopka nadzorovane likvidacije italijanskih bank Veneto Banca in Banca Popolare, ki se že dlje časa soočata s kapitalsko neustreznostjo zaradi visokega deleža slabih posojil, je že druga po reševanju španske banke BPE, ki jo je odredila ECB. Za razliko od slednje pa bo ta sanacija, v okviru katere bo del sredstev prenesenih na italijansko banko Intesa Sanpaolo, italijanske davkoplačevalce stala do največ 17 milijard evrov, kar pa ni imelo vpliva na kapitalske trge.

Pretekli teden je tudi z vidika gospodarskih objav minil v počitniškem vzdušju. Konec tedna smo bili deležni spodbudnih objav tako s stare celine kot z onkraj Atlantika. Evroobmočje je v drugem četrtletju kljub manjši izgubi zagona v juniju zabeležilo najhitrejšo rast v zadnjih šestih letih. Anketni indeks proizvodne in storitvene aktivnosti namreč ostaja na visokih ravneh, tudi proizvodnja beleži najhitrejšo rast od leta 2011. Objava o rasti prodaje novih stanovanj v ZDA je prav tako pozitivno presenetila analitike. To pa bi lahko ob rastočih osebnih dohodkih ameriških delavcev še izboljšalo razpoloženje slednjih.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja