31. 12. 2012

V preteklem tednu so delniški tečaji izgubili del sicer visoke letošnje donosnosti. Glavni krivci so bili ameriški politiki, ki se ne morejo ali nočejo dogovoriti o ključnih vprašanjih davčne politike v ZDA. Za izognitev »davčnemu prepadu«, to je avtomatski ukinitvi številnih in obsežnih davčnih olajšav, je v preteklem tednu ameriški predsednik zopet podal enak predlog kot že pred tedni. S tem se je verjetnost, da bi demokrati in republikanci sklenili dogovor še v letošnjem letu, znižala, kar pomeni, da tveganje močnega dviga obdavčitve Američanov zaenkrat ostaja.

RegijaV zadnjem tednu
(21.12.2012 - 28.12.2012)*
Letos
(31.12.2011 - 28.12.2012)*
Svet - MSCI World* -1,46% +9,97%
ZDA - S&P 500* -2,33% +9,31%
Evropa - DJ STOXX 600* -0,77% +14,00%
Japonska - Topix* +0,54% -8,88%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +0,76% +12,86%

 * Donosnost cenovnega indeksa v EUR

Vir: Bloomberg

Napredka pri reševanju politično občutljivega vprašanja obdavčitve dohodkov Američanov torej še ni na vidiku. Na eni strani so demokrati z ameriškim predsednikom na čelu, ki želijo ukiniti olajšave za premožne Američane in davčno razbremeniti oz. ohraniti olajšave za srednji sloj. Predsednikov predlog ostaja ohranitev davčnih olajšav za gospodinjstva oz. zakonca, ki letno zaslužita 250.000 $ ali manj oz. posameznikov, ki zaslužijo 200.000 $ ali manj. Obdavčitev dohodka premožnejših naj bi se zvišala, prav tako obdavčitev dividend, kapitalskih dobičkov in dediščine. Republikanci, katerih osnovna baza volivcev so premožnejši posamezniki, so pričakovano proti višanju davkov. Zaradi razslojenosti ameriškega kongresa (zgornji dom je v rokah demokratov, spodnji pa v republikanskih) so vsi poskusi dogovora  zaenkrat padli v vodo. Vse verjetnejši postaja scenarij avtomatske ukinitve davčnih olajšav s 1.1.2013 in dosege dogovora o znižanju davkov v 2013. Pred 1.1.2013 bi za dosego dogovora morali republikanci glasovati za višjo obdavčitev premožnih, po 1.1.2013 in torej po avtomatskem zvišanju davkov pa bodo republikanci lahko glasovali za nižanje davkov srednjega sloja. Slednje bo v očeh republikanskih politikov in njihove volilne baze bistveno bolj sprejemljiva poteza, pa čeprav vodi do povsem enakega učinka.

Po drugi strani pa bi lahko trdili, da je ukinitev davčnih olajša tudi dobrodošla. Prek 600 mrd USD višji davčni prihodki namreč pomenijo skoraj prepolovitev ameriškega proračunskega primanjkljaja in torej zmanjšujejo tveganost naložb v ameriške državne obveznice. Seveda višji davki škodijo potrošnji in s tem gospodarstvu, a ti učniki bi bili zmerni (okoli -0,5 % BDP) in enkratni.

»Davčni prepad« je sodeč po indeksu potrošniškega zaupanja objavljenem v preteklem tednu tudi občutno znižal voljo povprečnega Američana do trošenja. Preostali gospodarski podatki preteklega tedna jasno prikazujejo nadaljevanje okrevanja ameriškega nepremičninskega trga. Cene ameriških stanovanjskih nepremičnin so se v novembru povišale že deveti mesec zapored in so se v zadnjem letu podražile za 4,3 %. Število prodanih novih stanovanj in hiš se viša in je na najvišji ravni po zlomu ameriškega nepremičninskega trga v letih 2006 do 2010.

Za razliko od številnih preteklih tednov letošnjega leta je bil evropski borzni teden miren. Evropska dolžniška kriza tokrat ni bila v ospredju skrbi udeležencev kapitalskih trgov.  Kot zanimivost naj omenimo, da so bile »zmagovalke« preteklega tedna in predvsem decembra slovenske delnice. Zavrnitev referenduma o zakonih za ustanovitev »slabe banke« in Slovenskega državnega holdinga ter predvsem znižanje moči referendumskih groženj vsem prihodnjim potrebnim, a politično občutljivim, strukturnim ukrepom je omililo sicer močno prisoten pesimizem med slovenskimi vlagatelji. Pomagalo pa je tudi zvišanje verjetnosti prodaje katere izmed nestrateških državnih borznih družb.

V upanju, da se v 2013 izognemo ameriškemu davčnemu prepadu, za vselej zaključimo z evropsko dolžniško krizo in Slovenijo napolnili s poslovno borznim optimizmom…. Srečno v 2013!

NLB_Skladi_- Borze_v_preteklem_tednu - 31.12.2012.pdf 

Nazaj