14. 07. 2014

Če je za marsikaterega navijača pretekli teden minil v znamenju nogometnega veseljačenja, so večini vlagateljev nasmeh z obrazov izbrisale rdeče številke borznih indeksov, ki so brez izjeme zajele vse večje delniške trge. Razlog gre v največji meri pripisati negativnim objavam s stare celine, na čelu s ponovnimi težavami portugalskih bank ter nekaterimi makroekonomskimi objavami, ki pričajo o še vedno relativno počasnem okrevanju evropskih držav.

RegijaV zadnjem tednu (4.7.2014-11.7.2014)Letos (31.12.2013- 11.7.2014)*
Svet - MSCI World -1,63% +5,94%
ZDA - S&P 500 -0,90% +7,91%
Evropa - DJ STOXX 600 -3,17% +2,64%
Japonska - Topix -1,69% +1,40%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets -0,42% +7,03%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Pretekli teden je minil v znamenju pričetka sezone objav četrtletnih poslovnih rezultatov podjetij za drugo četrtletje. Napovedi analitikov glede dobičkov podjetij za preteklo četrtletje so optimistične zlasti za evropska podjetja, za katera se v povprečju pričakuje 7,12 % letno rast čistega dobička podjetij v indeksu S&P Europe 350 (v začetku aprila so pričakovali zgolj 1,69 % rast). Po drugi strani naj bi bili po napovedih Reutersove ankete dobički ameriških podjetij, ki so vključena v indeks S&P 500, nekoliko nižji od prvotnih pričakovanj. V drugem četrtletju naj bi slednji porasli za 6,2 %, medtem ko so aprila pričakovali 8,4 % rast. Kot običajno je sezono otvoril največji ameriški proizvajalec aluminija Alcoa, ki je z dobičkom drugega četrtletja pozitivno presenetil analitike, predvsem na račun 7 % rasti povpraševanja po aluminiju v letošnjem letu.

Zlasti spodbudne so bile objave z avtomobilskega trga, kjer je nemški avtomobilski gigant Mercedes-Benz, ki sodi pod okrilje Daimlerja, v prvi polovici leta zabeležil najvišjo prodajo v zgodovini, medletno pa so prodali za 13 % več vozil. Tudi Audi, ki sicer sodi pod okrilje Volkswagna, poroča o visoki 18 % rasti prodaje v prvem polletju, oba proizvajalca pa izpostavljata zlasti okrevanje povpraševanja v Aziji.

Precej bolj pesimistična pa so pričakovanja ekonomistov glede okrevanja evropskega finančnega sektorja, negotovost glede reševanja evropskih bank se je v preteklem tednu namreč močno povečala. S Portugalske je odmevala novica o odložitvi poplačila dela kratkoročnega dolga članice skupine Espirito Santo, katere del je tudi portugalska banka. Slednje se je odrazilo v porastu zahtevane donosnosti do dospetja portugalske državne obveznice. Kljub optimističnim podatkom o okrevanju evropskega gospodarstva, ki smo jim bili priča v minulih mesecih, omenjeni dogodek opominja, da so težave v bančnem sektorju še vedno prisotne.

Poleg izrazitega upada tečajev delnic bančnih družb so v preteklem tednu borzne indekse v rdeče številke pognale tudi nekatere makroekonomske objave. Analitiki so bili zlasti razočarani nad objavo 1,4 % padca majske industrijske proizvodnje Nemčije in šibkimi zunaj trgovinskimi podatki države (izvoz se je po 3 % rasti v aprilu znižal za 1,1 %, uvoz pa je upadel za 3,4 % v mesečni primerjavi), kar nakazuje na upočasnitev gospodarske aktivnosti države. Precej neugodni so bili tudi podatki francoskega in italijanskega industrijskega sektorja. Industrijska proizvodnja v Italiji je maja v mesečni primerjavi nepričakovano upadla za 1,2 %, medtem ko so analitiki pričakovali skromno rast pri 0,1 %. Nič bolj optimistične niso bile niti objave z Japonske, kjer so v minulem tednu poročali o nepričakovano visokem 19,5 % padcu naročil strojne opreme v maju, ki je sicer pomemben indikator investicijske aktivnosti. Japonska podjetja so namreč zaradi višjih davkov, uvedenih aprila, zelo previdna glede prihodnjih investicijskih načrtov.

Pretekli teden je izšel tudi zapisnik z zadnjega zasedanja ameriške centralne banke (Fed), po katerem so potrdili načrtovano ustavitev programa odkupovanja obveznic že v letošnjem oktobru, kar  je bilo zaradi vidnih znakov okrevanja na trgu dela in krepitve inflacijskih pritiskov v preteklih mesecih pričakovano. Hkrati pa naj bi ključna obrestna mera verjetno vse do druge polovice leta 2015 ostala na ničelni ravni.

Kljub nekoliko slabšim makroekonomskim objavam in težavam evropskega bančnega sistema, ki smo jim bili priča v preteklem tednu, so pričakovanja glede prihodnjih objav dobičkov zlasti evropskih družb precej nad prvotnimi pričakovanji vlagateljev. Zadnje še posebej velja za visoko tehnološka podjetja, katerih objave poslovnih rezultatov bomo spremljali v tem tednu.

                                                                                                                                                 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja