28. 09. 2020

Ob povečanem številu obolelih v Evropi in ponovnem uvajanju ukrepov za zajezitev okužbe se je povečala zaskrbljenost, da bi se gospodarsko okrevanje lahko upočasnilo. Še vedno velike razlike med ameriško demokratsko in republikansko stranko pa zmanjšujejo verjetnost sprejetja novega fiskalnega paketa pomoči gospodarstvu in prebivalstvu.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (18.9.2020-25.9.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-25.9.2020)

Svet - MSCI World*

-1,15%

-4,54%

ZDA - S&P 500*

-0,48%

-1,89%

Evropa - DJ STOXX 600*

-3,57%

-12,52%

Japonska - Topix*

+0,19%

-4,20%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-2,89%

-6,78%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

S prehodom v jesenski letni čas je optimizem vlagateljev v preteklem tednu zbledel, ključni delniški indeksi so namreč zabeležili negativne donosnosti. Pod največjim prodajnim pritiskom so bile delnice cikličnih panog, to so avtomobilska industrija, naftne družbe in banke, po drugi strani so se bolje odrezale delnice trgovcev in tehnoloških družb.

Ob povečanju števila obolelih s koronavirusom se je med vlagatelji povečala zaskrbljenost, da bi se gospodarsko okrevanje upočasnilo. Po relativno uspešni zajezitvi širjenja bolezni v drugem letošnjem četrtletju, število novih dnevnih primerov v Evropi ponovno dosega rekordne vrednosti ob sicer bistveno nižjem številu umrlih. Tako vedno več evropskih držav ponovno uvaja ukrepe za zajezitev širjenja okužb. Podobno kot v Sloveniji so med drugim tudi v Veliki Britaniji omejili delovni čas obratovanja barov in restavracij. Britanski premier Boris Johnson je tudi preklical izjavo iz avgusta, ko je v želji po hitrejšem okrevanju gospodarstva pozval ljudi, naj se vrnejo nazaj na delovna mesta. Sedaj ponovno svetuje, naj vsi, ki lahko, delajo od doma. V Franciji so se odločili za lokalne ukrepe, kjer morajo le v urbanem središču Pariza bari zapreti vrata ob 10 uri zvečer. V Marseillu, kjer beležijo višje število okuženih, pa so morali bari in restavracije od nedelje dalje ostati zaprti.

Na drugi strani atlantskega oceana je predsednik ameriške centralne banke (FED) dejal, da se gospodarsko stanje v ZDA izboljšuje, vendar opozoril na še dolgo pot do popolnega okrevanja, za kar bodo nujno potrebne dodatne fiskalne spodbude, o katerih pa se demokratski in republikanski stranki ne uspe dogovoriti. Vlagatelji vedno manj verjamejo, da bi do dogovora lahko prišlo pred ameriškimi predsedniškimi volitvami. Demokratska stranka je sicer podala novi predlog paketa spodbud v višini 2.400 milijard ameriških dolarjev, kar pa je bistveno več, kot so republikanci pripravljeni sprejeti. Donald Trump je omenil, da je pripravljen sprejeti paket spodbud v višini največ 1.500 milijard ameriških dolarjev.

Potem ko je med tednom ameriški delniški indeks za kratek čas vstopil v območje korekcije, to je padec za več kot 10 % od vrha, je v petek ponovno na trg vstopilo več kupcev, ki so nižje vrednosti izkoristili za nakupe. Evropskim vlagateljem v ameriške delnice je k nižji negativni donosnosti pomagal tudi skoraj 2 % upad vrednosti evra glede na ameriški dolar.

V podjetniški sferi pa so pozitivno presenetili četrtletni rezultati družbe Nike. Vlagatelji so pričakovali skoraj 15 % nižje prihodke glede na leto prej, a je Nike ob skoraj dvakrat višji prodaji preko spleta uspel pokriti padec prodaje v fizičnih trgovinah. Prodaja preko spleta je tako predstavljala skoraj tretjino celotne prodaje podjetja, s tem pa so dosegli cilj, ki si ga je podjetje zadalo za leto 2023. Po objavi rezultatov je tečaj delnice porasel za dobrih 10 %, od začetka leta pa je tečaj delnice pridobil že dobrih 20 %.

Nazaj