03. 04. 2017

Po kratki ohladitvi se je na borzah v preteklem tednu nadaljevala rast delniških tečajev. Tečaji ameriških delnic so porasli predvsem na račun dobrih gospodarskih podatkov. V Evropi so bile medtem oči svetovne in borzne javnosti usmerjene v začetek uradnega izstopa Velike Britanije iz EU, kar pa se na donosnosti evropskega borznega indeksa ni negativno odrazilo.

V EURV zadnjem tednu (24.3.2017 - 31.3.2017)Letos (30.12.2016-31.3.2017)*
Svet - MSCI World* +1,57 % +5,03 %
ZDA - S&P 500* +1,83 % +4,58 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+1,39 %

+6,30 %

Japonska - Topix* -0,55 % +3,91 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -0,06 %

+9,92 %

*donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Zmagovalec preteklega tedna so na račun skoraj 6 % tedenskega zvišanja cene nafte (v evrih) delnice energetskih družb. Ključni razlog za rast cene nafte je krepitev špekulacij, da bodo države OPEC-a dodatno znižale proizvodnjo nafte, ter manjša rast zalog v ZDA od pričakovane. Kljub vsemu se je letos po skoraj 100 % rasti cena nafte od februarja lani ustalila pri okrog 50 ameriških dolarjev na sodček. Vpliv rasti cene nafte na stopnjo inflacije se z vsakim novim mesecem znižuje, kar je vidno tudi v letni stopnji inflacije, ki je marca v evroobmočju upadla s februarskih 2 % na 1,5 %. Tudi pogled na podatke o temeljni inflaciji, ki izključuje gibanje energentov in hrane, pokaže, da cenovnih pritiskov v evroobmočju še ni na vidiku oziroma le-ti ostajajo zelo šibki. Vse omenjeno je takoj sprožilo ugibanja med vlagatelji o dlje trajajočih denarnih spodbudah ECB, kar se je v zaključku tedna med drugim odrazilo v 1,4 % upadu vrednosti evra glede na ameriški dolar.

V Evropi je bilo tudi v preteklem tednu največ govora o Brexitu in francoskih volitvah. Medtem ko v Franciji v predvolilnih soočenjih še vedno sodeč po anketah pridobiva Le Penova, pa je v Veliki Britaniji premierka Theresa May sredi tedna tudi uradno sprožila 50. člen Lizbonske pogodbe ter s tem pričela postopek za izstop Velike Britanije iz EU. Petkova izjava s strani predstavnikov EU, da bodo pogajanja o nadaljnjem trgovanju med Veliko Britanijo in članicam EU trajala zgolj eno leto in ne dve leti, kot je napovedala predsednica vlade Velike Britanije, sicer nakazuje na precejšnjo zaostritev retorike EU ter s tem na samo zahtevnost nadaljnjih pogajanj.

Ameriško gospodarstvo se je v zadnjem četrtletju leta 2016 glede na predhodno četrtletje okrepilo za 2,1 % (prevedeno na letno raven), kar je več od prvotnih pričakovanj (1,9 %). Gonilo gospodarske rasti še naprej predstavlja zasebna potrošnja, ki je tudi največja komponenta gospodarstva. Tako ne čudi, da so poleg energetskih družb najvišjo rast tečajev zabeležile delnice iz panog, ki so vezane na okrevanje potrošnika, denimo maloprodaja in potrošne storitve, ter tudi delnice tehnoloških družb. Ena bolj donosnih panog je bila tudi avtomobilska industrija, kar gre predvsem na račun tečaja delnice Tesla. K rasti tečaja je prispeval predvsem kitajski spletni gigant Tencent, ki je kupil 5 % delež (1,78 milijard dolarjev) Tesle Motors. Ameriški avtomobilski inovator, ki je v prvem četrtletju letos zabeležil rekorden, skoraj 70 % porast prodanih vozil, tako že pripravlja teren ob prihajajoči izdaji Modela 3 za masovno tržišče. Delnice družbe Tesla, ki so letos zabeležile že skoraj 30 % zvišanje tečajev, so se ob objavi te novice podražile za 3 %.

Nadaljevanje osemletne gospodarske ekspanzije se odraža tudi v rasti dobičkov ameriških družb. Ti so v zadnjem četrtletju leta 2016 zrasli za 9,3 % v primerjavi z letom pred tem, kar predstavlja najhitrejšo rast po letu 2012. Neuspel poskus zdravstvene reforme Donalda Trumpa, sodeč po rasti tečajev v preteklem tednu, tudi ni spodkopal pričakovanj vlagateljev o pomembnejših ukrepih: davčna reforma in fiskalne spodbude.

Pretekli teden je postregel tudi s pestrim dogajanjem na domačem parketu, kjer je s skoraj 7 % padcem tečaja zaključila delnica družbe Luka Koper. Potrditev predloga zakona, po katerem bo družba z uvedbo takse na pretovor financirala gradnjo drugega tira med Koprom in Divačo, je pripomogla k temu, da je indeks Ljubljanske borze, ki je sicer v letošnjem letu ena izmed globalno najbolj donosnih borz, teden zaključil pod gladino.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja