31. 08. 2020

Delniška vročica ne popušča. Tečaji delnic na ključnih kapitalskih trgih so namreč v preteklem tednu ponovno narisali nasmeh na obraze vlagateljev, saj jih je večina teden zaključila v zelenem območju. Za nove rekorde so poskrbeli pozitivni podatki gospodarstev po postopnem odpravljanju ukrepov, povezanih s korona virusom, ter napoved ameriške centralne banke o nadaljevanju ohlapne denarne politike.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (21.8.2020-28.8.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-28.8.2020)

Svet - MSCI World*

+1,74%

-0,09%

ZDA - S&P 500*

+2,29%

+3,87%

Evropa - DJ STOXX 600*

+1,04%

-9,34%

Japonska - Topix*

-0,45%

-7,87%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+1,76%

-3,17%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Stara rekordna znamka osrednjega ameriškega indeksa S&P 500 ni dolgo zdržala. Pretekli teden je namreč postregel z novim porastom te splošne mere gibanj tečajev na ameriškem delniškem trgu. A rekordi so zato, da se zrušijo. Za tokratni rekordni skok je v največji meri poskrbelo nadaljevanje pozitivnih gospodarskih novic po sproščanju globalnih ukrepov, povezanih z obvladovanjem pandemije koronavirusa. V ZDA je namreč indeks julijskih naročil podjetij o nakupu proizvodnih sredstev znatno poskočil (11,2 %) in presegel pričakovanja vlagateljev (4,8 %). Omenjeni skok nakazuje, da se odboj v proizvodnem sektorju nadaljuje. Nepremičninski trg pa ni nobena izjema. Julija je namreč prodaja novih enodružinskih hiš v ZDA porasla za 13,9 % glede na junij, medtem ko so bila pričakovanja analitikov precej bolj skromna (1,8 %). Nazadnje, julijski podatki o osebni potrošnji so pokazali, da je le-ta na mesečni ravni porasla za 1,9 %, medtem ko so vlagatelji pričakovali le 1,6 odstotni skok. Za omenjeni porast so med proizvodi v največji meri poskrbeli nakupi novih vozil, med storitvami pa izdatki za zdravstveno oskrbo ter prehrano.

Za dodatno strelivo je v preteklem tednu v ZDA poskrbela ameriška centralna banka. Guverner Jerome Powell je namreč na četrtkovem, tokrat virtualnem, ekonomskem simpoziju v Jackson Holu javnost obvestil, da bo ameriška centralna banka temeljito prenovila svojo politiko dvojnega mandata – doseganje polne zaposlenosti ter stabilnost cen. V prihodnje tako ne bo (takoj) dvignila osrednje obrestne mere kot odziv na nizko stopnjo brezposelnosti, s čimer bi lahko začasno dopustila višjo inflacijo od ciljnih 2 %. Jerome Powell je z omenjeno spremembo delovanja osrednje ameriške bančne ustanove dejansko napovedal, da bo denarna politika tudi v prihodnje ostala zelo ekspanzivna, kar je razveselilo udeležence različnih vrst tveganih finančnih instrumentov.

Oživljanje gospodarstva pa ni prisotno le v ZDA, ampak tudi na domači strani Atlantika. Indikator razpoloženja vlagateljev (Economic Sentiment Indicator) je namreč v avgust v EMU ponovno porasel, tokrat za 5,3 indeksne točke (na 87,7), s čimer je pozitivno presenetil vlagatelje, ki so pričakovali, da se bo vrednost indeksa ustavila pri 85,0. Z avgustovsko rastjo je omenjeni indikator nadomestil približno 60 % padca v marcu in aprilu.

Gospodarskega okrevanja sicer morda ne kaže podatek o rasti nemškega BDP v drugem četrtletju 2020, saj je le-ta v primerjavi s prvim četrtletjem upadel za vrtoglavih 9,7 %, a je potrebno upoštevati, da so vlagatelji pričakovali še slabši rezultat (-10,1 %). Z boljšo gospodarsko klimo pa se lahko pohvalimo tudi v Sloveniji. Le-ta je bila namreč avgusta 2020 po oceni statističnega urada kar za 11,3 odstotne točke višja kot julija, pri čemer so k rasti prispevali prav vsi kazalniki, najbolj pa elementa zaupanja v storitvenih in predelovalnih dejavnostih.

V preteklem tednu pa je bil presežen še en mejnik. Tržna kapitalizacija ameriških tehnoloških delnic (vključujoč Amazon, Facebook in Alphabet) ja namreč presegla vrednost evropskega delniškega trga. Vlagatelji očitno ocenjujejo, da bo tehnologija tudi v prihodnje zelo pomemben element razvoja in napredka gospodarstev.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Keber, CFA
Rok Keber, CFA

Direktor sektorja za upravljanje tveganj

Vsi članki avtorja