30. 12. 2013

Zaradi praznikov je bil pretekli teden po obsegu borznega trgovanja precej šibek, kar pa ne drži za donosnosti delniških trgov. Borzni indeksi razvitega sveta so nadaljevali po poti do novih vrhov, medtem ko so borzno črno kroniko zopet polnili razvijajoči se trgi, tokrat Turčija.

RegijaV zadnjem tednu (20.12.2013-27.12.2013)*Letos (31.12.2012 - 27.12.2013)*
Svet - MSCI World +1,03% +18,46%
ZDA - S&P 500 +0,61% +23,76%
Evropa - DJ STOXX 600 +2,04% +17,16%
Japonska - Topix +0,59% +18,05%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +0,28% -9,38%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

V ZDA je novembrski obseg naročil trajnih potrošnih dobrin (predvsem računalniki in oprema) nepričakovano poskočil za 3,5 % (pričakovano 2,0 %), tudi novembrska objava podatka o obsegu naročil industrije (stroji in industrijska oprema brez vojaških naročil) je močno presenetila, saj je obseg naročil dosegel kar 4,5 %-no rast (pričakovano: 0,7 %). Da kljub postopnemu višanju hipotekarnih obrestnih mer z okrevanjem nadaljuje ameriški nepremičninski trg, je dokazala od pričakovanj boljša novembrska prodaja novih domov. Delniški trgi so se pozitivno odzvali tudi na presenetljiv upad novih zahtevkov za nadomestilo v primeru brezposelnosti v ZDA ter na objavo solidne rasti praznične prodaje (+2,3 %), ki je bila letos najvišja v zadnjih 3 letih.

Naštete gospodarske objave v ZDA so podkrepile pričakovanja o visoki prihodnji gospodarski rasti, kar se je v preteklem tednu odrazilo tako na rasti cen ameriških delnic kot tudi na zahtevani donosnosti do dospetja ameriških 10-letnih državnih obveznic. Slednja se je ob pričakovanju zmanjšanja agresivnosti spodbud ameriške centralne banke (FED) s 3 % dosegla najvišjo raven po juliju 2011.

Pozitivno razpoloženje je bilo očitno »nalezljivo« tudi za evropske delnice, ki so v odsotnosti gospodarskih objav na tedenski ravni porasle predvsem zaradi optimizma glede globalnega gospodarskega okrevanja ter dobrih obetov za rast dobičkov evropskih družb. Solidno tedensko donosnost je dosegel celo francoski borzni indeks CAC (+2,00 %) in to kljub objavi negativne četrtletne gospodarske rasti za tretje četrtletje (-0,1 %) in precejšnjemu poskoku števila zahtevkov za nadomestilo v primeru brezposelnosti. Za Francijo prav nič spodbudna ni niti novica, da je v nedeljo ustavno sodišče v Franciji uvedlo 75 %-ni davek na nad 1 mio EUR visok letni dohodek iz dela, saj negativno vpliva na motiviranost najproduktivnejših zaposlenih in s tem znižuje mednarodno konkurenčnost podjetij.

Precej pestro je bilo pretekli teden v Turčiji, kjer se je ob preiskavah policije razkrila precej obsežna korupcijska afera, ki je odmevna zlasti zaradi politične vpletenosti številnih ministrov oz. njihovih ožjih družinskih članov. Odločitev premierja, g. Recapa Tayyipa Erdogana, da zaradi korupcijskega škandala zamenja polovico svojega kabineta ter zaposlenih na policiji, ob tem pa sam ne odstopi, je Turke privedla na ulice. Visoka politična in siceršnja negotovost ter morebitne posledice protestov na gospodarstvo so pognale v beg investitorje v turško gospodarstvo. Turški borzni indeks (XU100) je posledično na tedenski ravni upadel za
11,56 % (v EUR), turška lira je proti evru na tedenski ravni izgubila 3,55 %.

Ameriška družba Apple je pretekli teden tudi uradno objavila, da se je dogovorila za večletno sodelovanje s kitajskim telekomunikacijskim podjetjem China Mobile. Omenjen posel za Apple predstavlja možnost pridobitve velike dodatne baze uporabnikov, saj ima China Mobile kar preko 760 milijonov naročnikov. Na dan objave je cena delnice družbe Apple poskočila za 3,8 %.

Še en teden je za nami, z njegovim zaključkom se vse bolj bliža tudi konec leta 2013, ki se bo očitno izkazalo kot zelo dobro leto za naložbe v delnice. Čeprav bo leto 2014 stežka prekosilo letošnje donosnosti delnic, pričakovanja ob dobrih obetih za gospodarsko rast, ki so se potrdili tudi z gospodarskimi objavami v preteklem tednu ostajajo spodbudna. Več o naših napovedih za leto 2014 boste lahko prebrali že v prvih dneh 2014 v Analitskem pregledu z napovedmi za prihodnje leto.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja