11. 05. 2020

Agresivni odzivi politike in centralnih bankirjev še naprej nudijo podporo delnicam, ki so od dna 23. marca pridobile že 28 %! V prejšnjem tednu so aprilski podatki o globalni proizvodni aktivnosti potrdili pričakovani upad, vlagatelje pa je pozitivno presenila objava o manjšem številu brezposelnih v ZDA kot pričakovano.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (1.5.2020-8.5.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-8.5.2020)

Svet - MSCI World*

+4,25%

-8,88%

ZDA - S&P 500*

+4,91%

-5,47%

Evropa - DJ STOXX 600*

+1,28%

-16,91%

Japonska - Topix*

+3,38%

-9,43%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,77%

-14,82%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Po tem, ko je v Evropi dnevno število mrtvih zaradi korona virusa padlo na najnižjo raven v dveh mesecih, številne države nadaljujejo s sproščanjem sprejetih ukrepov. Italija, ki jo je pandemija najbolj prizadela, je ponovno odprla svoje parke in restavracije ter odpravila prepoved osebnih obiskov. Tudi Španija je sprostila ukrepe, nemške cerkve so konec tedna znova odprle svoja vrata, tamkajšnja vlada pa prav tako napoveduje ponovno odprtje igrišč in parkov, na Danskem pa so prepolovili varnostno razdaljo z 2 na 1 meter. Optimizem glede umirjanja epidemije in postopnega odpiranja gospodarstev je dvignil delniške naložbe, ki so na tedenski ravni zabeležile 1,28 % rast. 

Onkraj Atlantika so bili v preteklem tednu poleg objav rezultatov družb v ospredju podatki s trga dela. Ameriško gospodarstvo je aprila izgubilo 20,5 mio delovnih mest, stopnja brezposlenosti pa se je povzpela na 14,7 %, kar je največ v zadnjih 80 letih. Zgodovinsko visoka izguba delovnih mest pa ni prestrašila vlagateljev, saj so le-ti pričakovali še višjo številko (21 mio). Pomirja pa tudi podatek, da naj bi velika večina odpuščenih izgubila delovno mesto zgolj začasno. Optimizem je vlil tudi tedenski podatek o številu novo vloženih zahtevkih za nadomestilo za brezposelnost (3,2 mio), ki se je na tedenski ravni zmanjšal že petič zapored, kar nakazuje na umirjanje z visokih ravni doseženih v začetku aprila. 

Po podatkih IHS Markit je globalna proizvodna aktivnost aprila na mesečni ravni močno upadla (s 47,3 na 39,7). Po rasti kazalnika je izstopala le Kitajska, ki je tudi prva odpravila karanteno. Spodbudna je bila tudi objava podatka o mesečni prodaji avtomobilov na Kitajskem. Z vrnitvijo kupcev v avtosalone po sprostitvi ukrepov je aprila na letni ravni ravni prodaja porasla za 4,4 %. Volkswagen je že poročal o povečanju prodaje, General Motors pa je aprila na Kitajskem zabeležil dvomestno rast prodaje na letni ravni. Naraščujoč optimizem, da sproščanje omejitev, sprejetih v pandemiji, ugodno vpliva na ponovni zagon obratovanja podjetij je prispeval k rasti delniških trgov. 

Na ravni podjetij so bila v prejšnjem tednu največje zmagovalke družbe iz tehnološkega sektorja, ameriški indeks Nasdaq pa se je na letni ravni že dvignil nad izhodiščne nivoje konec decembra (+5 %; merjeno v EUR). Z objavo poslovnih rezultatov je v prejšnjem tednu vlagatelje presenetil ameriški tehnološki velikan Apple. Družba je v prvem četrtletju letošnjega leta v primerjavi z enakim obdobjem lani navkljub pandemiji zabeležila rast prihodkov in dobička, kar je dvignilo tečaj delnice za 7,6 %. Upad prodaje Iphone-ov in Mac-ov je podjetju uspelo nadomestiti s 16,6 % višjo prodajo pretočnih storitev, močno pa se je podjetju povečal tudi obseg prodaje drugih naprav, kot so slušalke Air pods in Applove ure. Vlagatelje je razveselila tudi novica o 6 % povečanju dividende in povečanju programa odkupovanja delnic za dodatnih 50 mrd dolarjev. Močneje so se na račun upočasnitve rasti zalog nafte in optimizma glede povečanega povpraševanja zaradi odpiranja gospodarstev zvišale cene nafte, kar je pripomoglo denimo k rasti cene severnomorske nafte Brent proti 30 dolarjev na sodček, v prejšnjem tednu okrepili tudi tečaji energetskih podjetij. 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja