08. 06. 2015

Ključni delniški trgi so v preteklem tednu zabeležili opazne padce. K upadu delniških tečajev je v največji meri prispevala grška kriza. Grčija se z upniki ni uspela dogovoriti o potrebnih ukrepih, na podlagi katerih bi prejela še zadnji obrok iz programa reševanja. Globalna ekonomija kapitalskim trgom prav tako ni bila v pomoč. OECD je namreč v polletnem poročilu znižala napoved globalne gospodarske rasti za leto 2015.

RegijaV zadnjem tednu (29.5.2015-5.6.2015)*Letos (31.12.2014 - 5.6.2015)*
Svet - MSCI World* -2,42% +11,98%
ZDA - S&P 500* -2,06% +10,55%
Evropa - DJ STOXX 600* -2,72% +13,56%
Japonska - Topix* -2,87% +23,17%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -3,54% +11,69%

*Donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Vroča mediteranska država, Grčija, je po vročih, a zaenkrat neuspešnih pogajanjih z upniki o potrebnih ukrepih oziroma reformah, na podlagi katerih bi prejela še 7,2 mrd EUR iz 240 mrd EUR težkega programa pomoči, v četrtek obvestila javnost, da do konca tedna Mednarodnemu denarnemu skladu (MF) še ne bo vrnila dobrih 300 mio EUR posojila. Omenjeni obrok naj bi Grčija združila in vrnila s preostalimi junijskimi obveznostmi do omenjene institucije (cca. 1,6 mrd EUR) do konca meseca junija. Združevanje vračil glavnice znotraj koledarskega meseca je sicer po pravilih IMF dovoljeno, a ne ravno razširjeno, saj je tovrstno možnost do sedaj izkoristila le Zambija pred več kot 30 leti. Ne glede na dopustnost omenjenega kombiniranja je Grčija z odlogom vračila posojila postala prva država po 80-ih letih prejšnjega stoletja, ki ji ni uspelo pravočasno poravnati obveznosti do IMF, česar vlagatelji niso sprejeli z navdušenjem.

Globalna ekonomska rast se upočasnjuje. Po napovedih OECD naj bi globalna gospodarska rast v letih 2015 in 2016 znašala 3,1 % oziroma 3,8 %, kar je 0,6 oziroma 0,1 % točke manj od novembrske napovedi. Nižja gospodarska rast naj bi bila predvsem posledica relativno nizkih investicij, visoke brezposelnosti ter relativno skromne rasti produktivnosti. Med regijami, ki jim je OECD zvišala letošnjo napoved gospodarske rasti, je Evropa in izjema ni niti Slovenija. Bruto domači proizvod naše podalpske državice naj bi namreč v letu 2015 porasel za 2,1 %, kar je 0,3 % točke več od prejšnje napovedi.

Na drugi strani Atlantika je za dobro novico poskrbel ameriški trg dela. V maju je ameriška ekonomija oblikovala 280 tisoč novih delovnih mest, kar je občutno preseglo pričakovanja analitikov (226 tisoč). Ne glede na omenjeno število novih delovnih mest je stopnja brezposelnosti porasla na 5,5 %, kar je predvsem posledica (pozitivnega) vstopanja brezposelnih med aktivne iskalce zaposlitve. Žal pa udeleženci na kapitalskih trgih nad podatki s trga dela niso bili najbolj navdušeni. Občutna krepitev situacije na trgu dela in na splošno v ekonomiji namreč lahko pomeni, da bo ameriška centralna banka (FED) pospešila  dvigovanje ključne obrestne mere, kar se je že odrazilo na obvezniških trgih. Zahtevana donosnost do dospetja 10-letne ameriške državne obveznice je namreč v preteklem tednu porasla na najvišjo raven v letu 2015 (2,4 %).

Na podjetniškem parketu je za odmevno novico poskrbel nemški bančni velikan Deutsche Bank, ki bo v prihodnjem letu dobil novega vodilnega izvršnega direktorja, saj se je nad trenutnima vodilnima sprožil plaz kritik, povezanih s precejšnjim obsegom tožb in poravnav banke v zadnjih letih – zadnja v aprilu 2015 v višini 2,5 mrd USD zaradi sodelovanja pri manipuliranju z obrestnimi merami. Za vročo novico v teh vročih dneh pa je na ameriškem parketu poskrbela kanadska veriga več kot 160 prodajaln (vročega) čaja, DavidsTea. Z delnico omenjene družbe se je v petek začelo trgovati na ameriški borzi Nasdaq, vlagatelji, ki so imeli priložnost sodelovati v prvi prodaji delnice, pa so lahko navdušeni nad uvodom. Tečaj delnice je namreč porasel za več kot 40 %. Še dobro, da se lahko ohladijo s skodelico vročega čaja.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Keber, CFA
Rok Keber, CFA

Direktor sektorja za upravljanje tveganj

Vsi članki avtorja