29. 07. 2013

Svetovni borzni indeksi so še vedno pod vplivom besed guvernerja Ameriške centralne banke (FED) Bena Bernankeja, ki je napovedal zmanjšanje monetarnih spodbud v primeru znakov znatnega okrevanja ameriškega gospodarstva. Slednje so pretekli teden zasenčile tudi dobre makroekonomske objave ter solidne poslovne rezultate ameriških družb.

RegijaV zadnjem tednu (19.7.2013-26.7.2013)*Letos (31.12.2012 - 26.7.2013)*
Svet - MSCI World -0,89% +12,57%
ZDA - S&P 500 -1,09% +17,87%
Evropa - DJ STOXX 600 -0,31% +6,88%
Japonska - Topix -2,65% +22,72%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +0,09% -9,45%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Vrednost ameriškega borznega indeksa S&P 500 je minuli teden upadla navkljub spodbudnim makroekonomskim podatkom in  dobrim poslovnim rezultatom večjih ameriških družb. Razlog je predvsem v povečevanju zaskrbljenosti vlagateljev, da bo FED v septembru začel zniževati monetarne spodbude, ki so bile v zadnjih letih pomemben faktor ameriškega gospodarskega okrevanja. Zadnji makroekonomski podatki sicer kažejo na nadaljnjo stabilizacijo ameriškega trga dela, saj je število novih prosilcev nadomestil za brezposelne še vedno na relativno nizkem nivoju, na okrevanje nepremičninskega trga pa kaže predvsem povečana prodaja novih stanovanjskih nepremičnin, ki je presegla pričakovanja analitikov. Junija so se povečala tudi naročila trajnih dobrin, poleg tega pa so navzgor popravili tudi podatek za mesec prej. V ZDA je trenutno v teku tudi novo obdobje objavljanja poslovnih poročil za drugo četrtletje letos, ki so bila v povprečju relativno spodbudna. Od 260 podjetij, ki so doslej objavila poslovno poročilo za drugo četrtletje, jih je namreč kar 73 % preseglo pričakovanja analitikov glede višine dobička, 56 % pa je preseglo pričakovanja glede vrednosti prodaje. Pri tem prednjačijo družbe iz področja informacijske tehnologije ter finančne institucije, med drugim tudi večje investicijske banke, kot so JP Morgan, Goldman Sachs in Morgan Stanley.

Junija se je prvič v zadnjih dveh letih v državah evroobmočja nepričakovano povečala industrijska proizvodnja, med posameznimi državami najbolj izstopa Nemčija. Dobre novice prihajajo tudi iz Velike Britanije, kjer se je gospodarska aktivnost v drugem četrtletju povečala za 0,6 %, s čimer je Velika Britanija nadoknadila skoraj polovico 7,2-odstotnega padca ekonomske aktivnosti, v recesiji med leti 2008 in 2009. Predsednik Evropske centralne banke (ECB) je dejal, da pričakuje rast izvoza iz držav evroobmočja, in sicer predvsem na račun povečevanja svetovnega povpraševanja. Poleg tega se je zavezal k ohranitvi stopnje obrestnih mer. Trgi so se pozitivno odzvali tudi na zagotovilo portugalskega predsednika vlade Anibala Cavaco Silve, da ima v parlamentu večino, s čimer je zmanjšal negotovost glede političnih razmer na Portugalskem. To je še posebej pozitivno vplivalo na tečaje portugalskih bank, tako je na primer tečaj banke Espirito Santo SA po tej novici poskočil za 9,5 %.

Za razliko od Evrope pa je Kitajska zabeležila padec industrijske proizvodnje, ki je negativno presenetil tudi analitike. S tem so se okrepili dvomi o tem ali bo Kitajska uspela doseči planirano 7,5-odstotno gospodarsko rast do konca letošnjega leta. Dodaten nemir na trgih je sprožila tudi nedavna odločitev kitajske vlade, ki je 1.400 podjetjem v 19-ih panogah naročila, naj odpravijo presežne produkcijske zmogljivosti, ki pritiskajo na zmanjševanje profitnih marž, ter nižajo proizvodnjo, s čimer se vlada zavzema za dolgoročno bolj vzdržno in stabilnejšo gospodarsko rast.

Minuli teden so prijetno presenetili dobri poslovni rezultati družbe Facebook, kar je tečaj družbe povzdignilo na najvišjo vrednost od začetka trgovanja družbe na borzi. Prihodki družbe so tako v drugem četrtletju glede na enako obdobje lani zrasli za 53 %, dobiček pa je znašal 331 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko je družba v enakem obdobju lani zabeležila 157 milijonov dolarjev izgube. Boljše poslovanje je predvsem posledica  povečanja prihodkov iz oglaševanja na mobilnih napravah, s čimer se je odločitev družbe, da se intenzivneje usmerijo v oglaševanje na tablicah in pametnih telefonih, izkazala za pravilno. 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Rok Brezigar
Rok Brezigar

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja