20. 09. 2021

Iz Kitajske ne prihajajo nič kaj vzpodbudne novice glede finančnih težav nepremičninskega giganta China Evergrande, ki bi lahko negativno vplivale na kitajsko gospodarstvo. Na evropskih trgih pa nedavno objavljene številke o inflaciji, ki so presegla pričakovanja, povzročajo sive lase vlagateljem.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (10.9.2021- 17.9.2021) Donosnost letos* (31.12.2020-17.9.2021)

Svet - MSCI World*

-0,01%

+22,50%

ZDA - S&P 500*

+0,25%

+25,80%

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,96%

+17,98%

Japonska - Topix*

+1,16%

+15,82%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-1,41%

+5,95%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Pretekli teden je azijske trge zaznamovalo pestro dogajanje na Kitajskem, povezano s stopnjevanjem finančnih težav kitajskega nepremičninskega giganta, China Evergrande, za katerega obstaja visoko tveganje neplačila dolga. V letošnjem letu je delnica podjetja, ki se zvija pod težo več kot 300 milijard dolarjev visokega dolga, izgubila že več kot 80 % vrednosti, trgovanje z obveznicami pa je bilo zaustavljeno. Nervoza vlagateljev glede potencialnih vplivov na finančne trge se odraža tudi v pospešeni prodaji delnic bančnih družb. Kitajsko gospodarstvo še naprej kaže znake upočasnjevanja, saj je bila v avgustu rast prodaje na drobno le 2,5 %, kar je občutno manj od 7 %, kolikor so znašala pričakovanja analitikov. Prav tako je za pričakovanji analitikov (5,8 %) zaostala tudi stopnja rasti industrijske proizvodnje (5,3 %).


V deželi vzhajajočega sonca pa je bila slika povsem drugačna. Japonski index Nikkei 225 je v preteklem tednu prvič presegel raven po 1. avgustu 1990. Rast se nadaljuje na krilih pričakovanj novega paketa stimulativnih ukrepov za gospodarstvo in strmega upadanja števila okuženih s Covid-19. Ob sočasnem pospešenem cepljenju prebivalstva bi lahko to pomenilo postopno normalizacijo javnega življenja.


Na evropskih trgih pa se gibanje indeksa Stoxx 600 v ozkem razponu nadaljuje. Na previdnost pri vlagateljih vplivajo predvsem stopnje inflacije s potencialnimi vplivi na politiko centralnih bank, ki bi lahko predčasno začele z zategovanjem pasu. V Veliki Britaniji je za avgust inflacija znašala 3,2 %, kar predstavlja najhitrejšo rast v zadnjih devetih letih. Na Švedskem so inflacijske številke (2,4 %) bistveno presegla pričakovanja konservativne Riksbank (1,4 %), kar bi lahko vplivalo na višanje obrestnih mer bistveno prej kot v sprva predvidenem tretjem kvartalu leta 2024. Med vlagatelji dodatne skrbi predstavlja tudi rast cen električne energije, kar bi lahko prispevalo k upočasnjevanju gospodarskega okrevanja in dodatnim inflacijskim pritiskom. V Veliki Britaniji je cena električne energije na borzi N2EX za naslednji dan v torek znašala neverjetnih 424.61 £/MWh, kar je 10-krat višje od povprečne cene v septembru 2020. Na skok cen električne energije imajo pomemben vpliv tudi neugodne vremenske razmere na Otoku, saj je proizvodnja vetrnih elektrarn zaradi pomanjkanja vetra nezadostna za pokrivanje potreb po električni energiji.


Čez lužo je dogajanje na delniških trgih mešano, vlagatelji še vedno predelujejo nedavno objavljene ekonomske podatke in morebitne vplive na spremembe monetarne politike FED-a. Po zadnjih podatkih je število oddanih zahtevkov za brezposelnost na tedenski ravni naraslo za 332.000, kar je za 10.000 več od mediane pričakovanj analitikov. Na drugi strani pa prihajajo spodbudni podatki o prodaji na drobno, saj je rast v avgustu znašala +0,7 %, kljub naraščanju primerov okuženih s Covid-19, medtem ko so analitiki predvidevali padec rasti v višini 0,7 %. Pozornost globalnih trgov je usmerjena tudi na prihajajoče srečanje FOMC-a, ki bo potekalo 21. in 22. septembra. Med vlagatelji se zaenkrat še ne pričakuje naznanitve začetka zategovanja pasu, kar pa se lahko spremeni že na naslednjem srečanju, ki bo potekalo med 2. in 3. novembrom.

Nazaj