13. 02. 2017

Po napadu na migrante in trgovinske partnerice je ameriški predsednik Donald Trump vlagatelje končno razveselil z dobro novico. V nekaj tednih naj bi bil pripravljen predlog o »fenomenalni« davčni reformi, ki je izmed množice Trumpovih obljub tisti, ki si ga trgi poleg deregulacije najbolj oziroma edino zares želijo.

V EURV zadnjem tednu (3.2.2017 - 10.2.2017)Letos (31.12.2016-10.2.2017)*
Svet - MSCI World* +1,93 % +2,78 %
ZDA - S&P 500* +1,65 % +2,02 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+0,75 %

+1,49 %

Japonska - Topix* +2,77 % +3,07 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +2,66 %

+6,99 %

*donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Minili so trije tedni od inavguracije 45. ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Po prvih dneh, v katerih se je Trump osredotočil na migrante in zunanjo trgovino, so sredi minulega tedna vlagatelji vendarle dočakali prve besede o pričakovani spremembi davčne zakonodaje. »Do razkritja fenomenalne davčne reforme nas loči le nekaj tednov,« so bile besede iz Trumpovega repertoarja, ki so zadostovale za skok ameriških delnic na nove rekorde, dolar pa je zabeležil svoj najboljši teden v dosedanjem poteku leta in v primerjavi z evrom pridobil 1,3 %.

Kakšna bo končna podoba predloga davčne reforme, ki bo poslana v kongres, še ne vemo, je pa bilo v predvolilnem planu napovedano znižanje stopnje na dobičke podjetij z 35 % na 15 % ter znižanje števila dohodninskih razredov s sedanjih 7 na 3. Po domače povedano to pomeni višjo potrošnjo gospodinjstev in višje dobičke podjetij. Indeks S&P 500 je posledično v tedenski primerjavi pridobil 1,65 % (izraženo v evrih), še višjo donosnost pa so zabeležile azijske delnice. Na Japonske delnice (+2,77 %) je očitno blagodejno vplivalo zbližanje premiera Abeja z novim ameriškim predsednikom, za (vsaj) kratek čas pa so vlagatelji odmislili tudi protekcionistične ukrepe ZDA do trgovskih partneric, saj so delnice družb s trgov v razvoju v povprečju zrasle za 2,66 %. Vlagatelji so spremenili tudi mnenje glede mehiških delnic (+2,55 %), ki so bile po izvolitvi Trumpa najbolj na udaru. Zanimivo, mehiški peso je od dneva ustoličenja Trumpa celo najbolj donosna valuta na svetu.

Za donosnostmi ostalega sveta je nekoliko zaostala Evropa (+0,75 %), kjer je ob odsotnosti pomembnejših ekonomskih objav previdnost glede predsedniških volitev v Franciji negativno vplivala na tečaje bančnih delnic, ki so v povprečju upadli za 2,4 %. Minuli teden se je zelo dobro izšel za vlagatelje v domače delnice. Indeks Ljubljanske borze je namreč zrasel za 1,53 %, v zelenem pa so teden sklenile delnice vseh izdajateljev z izjemo Krke in Uniorja.

Zrasla je tudi cena surove nafte. Terminske pogodbe severnomorske nafte Brent za dobavo v aprilu so se podražile za 1,2 %, kar je predvsem odraz visoke petkove rasti. Po prvotnem skepticizmu so se namreč proizvajalke združenja OPEC skupaj z Rusijo dogovorile, da bodo v prvi polovici letošnjega leta znižale proizvodnjo za 1,8 milijona sodčkov dnevno. Po podatkih IEA (Mednarodna agencija za energijo) to predstavlja slaba 2 % dnevnega povpraševanja po nafti. Še večjo rast cene nafte na trgu je preprečil podatek o visokih trenutnih zalogah. American Petroleum Institute je namreč v sredo sporočil, da so se zaloge v tednu, ki se je zaključil 3. februarja, povišale za 14 milijonov sodčkov, kar je bistveno več, kot se je pričakovalo.

Četudi je bila na regijski ravni Evropa v prejšnjem tednu na repu, pa najdonosnejša delnica prihaja ravno s stare celine. Tečaj avstrijskega proizvajalca čipov AMS AG je po objavi poslovnih rezultatov in izboljšanih napovedih o prihodnjem poslovanju zrasel za 33 % (v evrih). Družba, ki ima sedež v mestu Premstatten, z vsega 5.700 prebivalcev, je znana predvsem kot dobavitelj Appla, po napovedih vodstva pa bodo v prihodki v prihodnjih treh letih rasli s skoraj nepredstavljivo stopnjo 30 % na leto. Po donosnosti sta družbi AMS sledili delnici ameriških podjetij Hasbro in Activision Blizzard. Proizvajalec igrač in izdelovalec video iger sta prav tako poročala o boljših rezultatih poslovanja v primerjavi z napovedmi analitikov, delnici pa sta v tedenski primerjavi poskočili za skoraj 20 % (izraženo v evrih).

Tudi širše gledano podjetja s svojimi rezultati pozitivno presenečajo tržne akterje. Podjetja, ki so vključena v indeks S&P 500, so v povprečju poročala za 3,6 % višje dobičke v primerjavi z napovedmi analitikov, še bistveno večja presenečenja pa so do sedaj pripravila podjetja z evropskih borz. Podjetja iz indeksa Euro Stoxx 50 so namreč zabeležila za kar 21 % višje dobičke od pričakovanj. V tem tednu je na sporedu dodatnih 71 objav evropskih podjetij – zakaj se ne bi presenečenja nadaljevala?

Nazaj