09. 05. 2016

Nekoliko slabši podatki z ameriškega trga dela, ki so spremenili pričakovanja glede dviga obrestnih mer, so konec tedna pomirili vlagatelje in rahlo spodbudile trg. Kljub temu izgub, ustvarjenih v pričetku tedna, niso uspele nadoknaditi, zaradi česar je večina borznih trgov teden zaključila v rdečih številkah.

V EURV zadnjem tednu (29.4.2016 - 6.5.2016)Letos (31.12.2015 - 6.5.2016)*
Svet - MSCI World* -1,52 % -6,01 %
ZDA - S&P 500* -0,26 % -4,28 %
Evropa - DJ STOXX 600*

-2,87 %

-9,33 %
Japonska - Topix* -2,37 % -9,38 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -4,02 % -3,55 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Poročilo s trga dela v ZDA je na prvi pogled razočaralo, saj je ameriško gospodarstvo v aprilu ustvarilo zgolj 160 tisoč delovnih mest, kar je 40.000 manj od napovedi, hkrati pa predstavlja tudi najmanjši porast delovnih mest vse od septembra 2015. Zlasti je razočaral sektor trgovine na drobno, ki je prvič po decembru 2014 tudi odpuščal. Toda v petek objavljeno poročilo s trga dela le ni tako črnogledo, saj prinaša tudi pozitivne plati. Urna postavka zaposlenih se je v aprilu na letni ravni povečala za 2,5 odstotka, kar za gospodarstvo, ki sloni na potrošnji, ni zanemarljiv podatek. Kljub nekolikšni izgubi zaleta števila novo ustvarjenih delovnih mest, ki pa je ob praktično polni zaposlenosti pričakovano, ameriški trg dela ostaja trden, kar pomeni, da gospodarstvo ZDA ostaja v dobri kondiciji in zaenkrat še ne ustvarja pritiskov na ameriško centralno banko (Fed), da bi zvišala obrestno mero že na junijskem zasedanju. Večina analitikov tako pričakuje, da bo Fed ukrepal šele septembra. Spodbudna je bila objava podatka o aktivnosti v storitvenem sektorju, že drugi mesec zapored pa navkljub močnejšemu dolarju, nizkim cenam surovin ter šibkejšemu globalnemu gospodarstvu kaže znake okrevanja tudi proizvodni sektor, marca pa so se na račun višjih obrambnih izdatkov okrepila tudi tovarniška naročila.

Na ameriških tleh se zaključuje objava poslovnih rezultatov družb za prvo četrtletje. Po trenutno objavljenih rezultatih 437 družb, vključenih v indeks S&P 500, so dobički na letni ravni v povprečju upadli za 8,9 %, pri čemer so se zaradi padca cen nafte in surovin podpovprečno odrezale predvsem naftne družbe in družbe iz surovinskega sektorja. Kljub visokemu upadu dobičkov pa je več kot 65 odstotkov naftnih družb in 88 odstotkov družb iz surovinskega sektorja z objavo poslovnih rezultatov presenetilo pričakovanja analitikov. Znanilec boljših časov za naftni sektor predstavlja tudi število bankrotov naftnih družb, ki se hitro približuje absolutnemu rekordu 68 bankrotov v telekomunikacijah po poku tehnološkega balona. Izmed posameznih podjetij velja izpostaviti proizvajalca video iger Activision Blizzard, ki je prejšnji teden z objavo poslovnih rezultatov na račun prevzema Kingove igrice Candy Crush Saga močno presegel pričakovanja, delnica družbe pa je po objavi v petek poskočila za več kot 8 odstotkov.

Ob odsotnosti ostalih novic je bil na stari celini konec tedna v ospredju podatek o zaupanju vlagateljev v nemško gospodarstvo (ZEW), ki se je aprila že drugi mesec zapored povišal. Nasprotno je nekoliko razočaral podatek o dejavnosti nemških trgovcev. Ta se je sicer aprila na račun večjega povpraševanja povišal že tretji mesec zapored, vendar je bila zabeležena rast šibka.

Aktivnost v zasebnem sektorju Kitajske se je aprila izboljšala že drugi mesec zapored. Kompozitni PMI indeks, ki meri pričakovanja menedžerjev tako v proizvodnji kot v storitveni dejavnosti, je mesec sklenil pri 50,8 točke. Rast je bila sicer nekoliko nižja kot v mesecu poprej, ko je vrednost indeksa znašala 51,3. Slika proizvodnega sektorja sicer še naprej ostaja bleda, so pa podjetja v storitveni dejavnosti zabeležila najvišjo vrednost novih naročil v zadnjih 3 mesecih. Storitveni sektor danes predstavlja že več kot polovico ustvarjene dodane vrednosti na Kitajskem, zaradi česar lahko sklepamo, da bo rast kitajskega gospodarstva v prihodnje stabilna.  

Po več tednih rasti cen surovin so se le-te v preteklem tednu znižale, kar je prispevalo k ohladitvi razpoloženja vlagateljev do tveganih naložb in pustilo sledi tudi na tečajih delnic.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja