17. 06. 2024

Kljub temu, da sta se v preteklem tednu odvila dva pomembna dogodka (volitve v evropski parlament in zasedanje ameriške centralne banke) pa je imela na borzne tečaje tokrat največji vpliv objava mesečne inflacije v ZDA, ki je vlagatelje presenetila pozitivno.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(7.6.2024 – 14.6.2024)

Donosnost letos*
(31.12.2023 – 14.6.2024
)

Svet - MSCI World

+1,40%

+15,13%

ZDA - S&P 500

+2,62%

+18,53%

Evropa - DJ STOXX 600

-2,35%

+9,28%

Japonska - Topix

+0,25%

+8,59%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

+1,50%

+10,15%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Kot omenjeno, je v ZDA zasedala centralna banka in v skladu s pričakovanji ni spremenila temeljne obrestne mere. Glede na to, da presenečenja ni bilo, tudi tečaji niso kaj dosti zanihali. Povsem drugače je bilo po objavi mesečnega poročila o inflaciji s strani ameriškega urada za delo, ki se je na letni ravni znižala na 3,4% (jedrna inflacija). Tako nizka vrednost je bila nazadnje na tem nivoju aprila 2021. Med investitorji se je tako povečal optimizem, da bo centralna banka vendarle še letos znižala obrestno mero. Dodatno težo tem pričakovanjem je dodala še objava, da se je v zadnjem tednu prijavilo za pomoč ob brezposelnosti več ljudi kot se je pričakovalo (dejansko 242 tisoč, pričakovano 225 tisoč). Vse to je investitorje vodilo v nakupe tako obveznic kot delnic. 10 letna državna obveznica je posledično izgubila 0,2% donosnosti (trenutno znaša donosnost 4,21%). Donosnost ameriškega delniškega indeksa S&P 500 se je v zadnjem tednu zvišala za 2,62%, svetovnega delniškega indeksa MSCI World, na katerega ima ameriški delniški trg največji vpliv, pa za 1,40 %. Rast še vedno poganjajo velika tehnološka podjetja, od katerih najbolj blesti proizvajalec polprevodnikov Nvidia. Po delitvi delnic v razmerju 1:10 se je v zadnjem tednu zvišala za 10,2 %. Tudi objava s strani družbe Apple, da bo v svojih sistemih uporabljala umetno inteligenco je pripomogla k rasti 9,0 %. Naj omenim še, da so delničarji družbe Tesla svojemu direktorju izglasovali nagrado v višini 48 milijard USD, ker so investitorji prav tako sprejeli pozitivno. Delnica v zadnjem tednu beleži bolj skromno rast v višini 1,3 %.

Evropi so investitorji v večini precej mirno sprejeli rezultate volitev, ki kaže na malce bolj desno usmerjenost nove sestave evropskega parlamenta. Izjema pri tem pa je bila Francija, saj je aktualni predsednik po katastrofalnem rezultatu razpisal predčasne volitve. Francoski delniški indeks CAC 40 je tako v zadnjem tednu tako izgubil 6,2 %. Znižala se je tudi cena 10 letne francoske državne obveznice, ki se ji je posledično zvišala donosnost za 0,1% in trenutno znaša 3,16%. Širši evropski delniški indeks je na tedenski ravni izgubil 2,35 %. Ob tem velja omeniti, da je Evropska komisija uvedla dodatne dajatve na električna vozila nekaterih kitajskih proizvajalcev, ki znaša največ 48%. Glede na to, da naj bi določilo stopilo v veljavo šele čez 4 mesece in da so direktorji uglednih nemških konkurentov že vzbudili dvom v smiselnost takšnega početja ostaja vprašanje, če bo do tega sploh prišlo. Zanimivo, da je ukrep bolj prizadel delničarje največjih evropskih družb (Volkswagen – 9,1 %, Mercedes -3,1 %, BMW -4,5 %), kot pa kitajskih (največji Kitajski proizvajalec vozil BYD + 1,6 %).

S Kitajske je sicer v preteklem tednu prišlo do nekaterih objav, ki kažejo, da potrošnik ostaja previden, polega tega državo še vedno pesti kriza v nepremičninskem sektorju. Inflacija se je maja znižala 0,1% glede na april, indeks proizvajalcev se je znižal za 1,4% glede na preteklo leto in je tako v upadu že 20 mesecev zapored. Delniški indeks MSCI China je v zadnjem tednu izgubil 0,09 %. Glede na to, da je bil na Kitajskem praznik in si ljudje privoščijo počitnice, tudi podatek o letni rasti potrošnje v turizmu v višini 8,1% ni prav spodbuden, ker je potrošnja še vedno pod nivojem tiste izpred pandemije, poleg tega pa so izračunali, da je tudi potrošnja posameznega turista upadla 12,3 % glede predpandemično leto 2019.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Andrej Zakotnik
Andrej Zakotnik

Upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja