29. 03. 2016

Dvigu obrestnih mer domnevno naklonjeni ameriški centralni bankirji so nekoliko dvignili tečaj ameriškega dolarja, kar je povzročilo delni umik vlagateljev iz špekulativnih dolarsko denominiranih naložb. V Evropi so torkovi napadi v Bruslju odvrnili pozornost od sicer razmeroma dobrih objav ekonomskih podatkov.

V EURV zadnjem tednu (18.3.2016 - 25.3.2016)Letos (31.12.2015 - 25.3.2016)*
Svet - MSCI World* -0,37 % -4,98 %
ZDA - S&P 500* +0,12 % -3,24 %
Evropa - DJ STOXX 600* -1,93 % -8,40 %
Japonska - Topix* +1,14 % -8,03 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -0,80 % -0,47 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Skrajšani trgovalni teden je bil zaradi največjega krščanskega praznika kot običajno na borzah dokaj umirjen. Z izjemo četrtka, ko so evropske delnice (indeks Euro Stoxx 600) izgubile poldrugi odstotek, so tečaji delnic trgovanje zaključevali okoli ničelnih dnevnih premikov. V enem stavku bi dogajanje v preteklem tednu lahko ponazorili na sledeči način: "Teroristični napad in upad cene nafte WTI cushing za 4 % sta v preteklem tednu odvzela pozornost večinoma dobrim ekonomskim podatkom."

V naslov smo kljub temu uvrstili zlato, ki implicitno odraža pričakovanja glede obrestne politike v ZDA. Cena zlata, ki je v zadnjem obdobju ponovno postalo bolj priljubljeno med vlagatelji, se je v preteklem tednu znižala za 3 %, tečaj ameriškega dolarja pa se je znova zvišal pod razmerje 1,12 dolarja za evro. Med ponedeljkom in četrtkom so trije člani FOMC odbora (člani Zveznih rezerv, ki glasujejo o potezah, povezanih z monetarno politiko) presenetili s težnjo, da se dvigovanje ključne obrestne mere še v prvi polovici leta postavi v višjo prestavo. Ta četrtek bodo tako oči in ušesa še toliko bolj uprta v govor predsednice Janet Yellen, vse pa kaže na to, da Fed kljub nekoliko bolj umiljenim smernicam z zadnjega zasedanja še ni opustil možnosti o dvigu obrestnih mer na naslednjem rednem zasedanju v aprilu. Veliko bodo na to vplivali tudi podatki s trga dela, objavljeni ob koncu tega tedna.

Končne zaloge surove nafte so se marca po podatkih US Energy Information Administration (EIA) zvišale na 532,5 milijona sodčkov, kar predstavlja najvišjo vrednost v zgodovini. Večji upad cene nafte na borzi je preprečila objava EIA, da se je v zadnjem tednu število ameriških proizvajalcev iz skrilavca znova znižalo, kar posledično pomeni nižjo proizvodno aktivnost na globalni ravni. Za tiste, ki ste se v zadnjih 2 mesecih navdušili ali pričeli razmišljati o nafti kot naložbi, pa bo še najbolj zanimiva novica ta, da je za 17. april predviden sestanek članic OPEC-a v Katarju, kjer se bodo največji svetovni proizvajalci pogovarjali o znižanju količin načrpane nafte. Preden si ta datum zapišete v koledarje, morate vedeti še, da je, kot ob že nekaj takih ugibanjih v zadnjem obdobju, še neznano, katere države se bodo sestanka zares udeležile. EIA dodatno opozarja, da tudi morebiten dogovor, vsaj na podlagi osnovnega razmerja med ponudbo in povpraševanjem, zaradi trenutno presežne ponudbe na trgu ne bi pomenil opaznejšega zvišanja cene.

Sedaj pa od špekulativnih naložb k tistim, ki bi morale predstavljati jedro vašega portfelja. Ekonomski podatki iz prejšnjega tedna pravijo, da velja še naprej ohraniti obstoječe pozicije v delnicah. Dokaz, da ZDA še naprej okrevajo, je v preteklem tednu navzgor revidirana rast bruto domačega proizvoda za zadnje lansko četrtletje. Ta je po najnovejši oceni glede na predhodno četrtletje znašala 1,4 % (prevedeno na letno raven), kar je vidno boljša vrednost od nazadnje objavljene 0,7 % rasti. Pozitivno je presenetila tudi Evropa, kjer vrednotenja delnic še naprej ostajajo med najugodnejšimi. Indeks prihodnje proizvodne aktivnosti (PMI manufacturing) največjih evrskih gospodarstev, Nemčije in Francije, je sicer v mesecu marcu malenkostno upadel, vendar se je na ravni celotnega evroobmočja še dodatno okrepil, tako v proizvodnem kot tudi storitvenem sektorju. Prav tako so se izboljšala pričakovanja o prihodnji gospodarski aktivnosti. Široko spremljani indeks bavarskega inštituta Ifo, ki meri zaupanje nemških podjetij, se je marca okrepil več od pričakovanj. Nadaljnjo, čeprav zmerno rast je v svojem mesečnem biltenu potrdila tudi Evropska centralna banka (ECB).

Donosnosti do dospetja varnih obvezniških naložb so se na drugi strani kot odziv na ukrepanja ECB še dodatno znižale. Običajno v tem sklopu namenimo nekaj besed kateri izmed trenutno vročih delnic, tokrat pa za spremembo in morda v razmislek povejmo, da za ne enoletno, ampak 11-letno obveznico varnega izdajatelja tipa BMW, danes po plačilu davka na izplačane kupone prejmete skromno, 0,71-odstotno letno donosnost.

Nazaj