01. 07. 2024

V sredini minulega tedna so bili objavljeni rezultati stresnih testov bank v ZDA, ki so pokazali, da imajo ameriške banke več kot dovolj kapitala, da absorbirajo črne scenarije. Priča smo bili tudi prvemu soočenju ameriških predsedniških kandidatov, kjer sta si nasproti stala Donald Trump in Joe Biden.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(21.6.2024 – 28.6.2024)

Donosnost letos*
(31.12.2023 – 28.6.2024
)

Svet - MSCI World

-0,08%

+15,37%

ZDA - S&P 500

-0,28%

+19,04%

Evropa - DJ STOXX 600

-0,69%

+9,44%

Japonska - Topix

+2,12%

+8,61%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

-0,14%

+11,18%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

V sredini tedna so lastniki ameriških bančnih vrednostnih papirjev z veseljem prebirali rezultate Fed-ovega letnega stresnega testa, ki je pokazal, da bi lahko vseh 31 sodelujočih velikih ameriških bank preneslo morebitne večje pretrese na trgu. Izkazalo se je, da imajo banke dovolj kapitala za obvladanje koktejla potencialnih nevarnosti, ko se brezposelnost v ZDA dvigne na 10 %, cene poslovnih nepremičnin upadejo za 40 %, delniški tečaji pa za 55 %. V petek zjutraj po ameriškem času je urad za ekonomsko analizo objavil težko pričakovani majski indeks cen izdatkov za osebno potrošnjo (PCE), ki ga ameriška centralna banka spremlja kot enega ključnih kazalcev v boju z inflacijo. Na mesečni ravni je stopnja PCE ostala nespremenjena, medtem ko je stopnja jedrnega PCE (brez vpliva hrane in energentov) na letni ravni znašala 2,6 odstotka, kar je bilo v skladu s pričakovanji analitikov.

Četrtkovo predsedniško soočenje med demokratskim predsednikom Joejem Bidnom in njegovim republikanskim predhodnikom Donaldom Trumpom se je končalo z razočaranimi obrazi podpornikov demokratov. Donald Trump je dobro izkoristil medel in neprepričljiv nastop svojega tekmeca. Bidnu namreč ni uspelo dokazati, da ima dovolj elana in kondicije za naslednji mandat. V raziskavi javnega mnenja CNN je tako 67 odstotkov vprašanih boljši nastop pripisalo Trumpu, ki je poudarjal najboljše gospodarstvo v zgodovini ZDA, idilo brez vojn in učinkovit spopad s pandemijo covida v času svojega vladanja. Biden si je za uspeh pripisal, da je edini predsednik, pod katerim ni umrl noben ameriški vojak v tujini, Trump pa, da sam ni začel niti ene vojne. Prve analize zmago pripisujejo Trumpu, po mnenju analitikov pa Bidnova medla predstava vzbuja resen strah pred novembrskimi volitvami.

Na evropskih tleh je indeks STOXX 600 pretekli teden končal 0,69 % nižje. K upadu so največ prispevale francoske delnice (indeks CAC 40; -1,96 %) zaradi zvišanja politične negotovosti v Franciji ob sklicu predčasnih volitev predsednika Emmanuela Macrona. Strah, da bi novo politično vodstvo imelo manj fiskalne discipline, pa je povzročilo rast zahtevane donosnosti francoskih državnih obveznic. Inflacija v Franciji se je medtem junija nekolika upočasnila (letna stopnja rasti v juniju je znašala 2,6 %, v maju pa 2,5 %), kar je pozitivna novica za – po mnenju nekaterih že odpisanega – francoskega predsednika Macrona. V Nemčiji se je brezposelnost povečala na 6 %, kar je najvišja raven v zadnjih treh letih. Nemčijo pesti tudi nepričakovano poslabšanje poslovne samozavesti, hkrati pa so potrošniki kljub gostovanju evropskega nogometnega prvenstva izrazili večjo pripravljenost za varčevanje.

Na japonskih tleh je delniški indeks Topix pridobil 2,12 %. K temu je pripomogla zgodovinska šibkost jena, kar še naprej pomeni veter v jadra za izvoznike. Kljub pričakovanjem, da bodo oblasti ponovno posegle, da bi zaustavile strm padec jena, je ostalo le pri besednih intervencijah. Finančni minister Schunichi Suzuki je poudaril, da so prevelika nihanja na valutnem trgu nezaželena. Nov pogled k devizni politiki pa naj bi po napovedih prinesel nov glavni diplomat za devizno politiko Arsushi Mimura.

Nazaj