09. 07. 2018

Zaostrovanje na področju trgovinskih politik očitno postaja dnevna stalnica. A opozorila, da bo negativne posledice čutilo celotno svetovno gospodarstvo, zaenkrat ameriške delodajalce ne skrbijo. Ameriško gospodarstvo deluje s polno paro, kar je vidno tudi v robustnem trgu dela, saj službo lahko teoretično dobi vsak Američan, ki želi delati.

V EURV zadnjem tednu (29.6.2018-6.7.2018)*Letos (31.12.2017-6.7.2018)*

Svet - MSCI World*

+0,60 %

+4,35 %

ZDA - S&P 500*

+0,96 %

+6,70 %

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,65 %

+0,82 %

Japonska - Topix*

-2,57 %

-1,80 %

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-1,26 %

-4,96 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Po dveh tednih so se globalni delniški indeksi ponovno obarvali zeleno. Nadaljnje zaostrovanje retorike na področju trgovinske politike vlagateljev očitno ni spravilo v slabo voljo. Kljub vsemu vlagatelji ostajajo previdni in so v preteklem tednu povpraševali predvsem po naložbah iz necikličnih panog, kot so telekomunikacija (+2,1 %) in javne storitve (+2,0 %), ki so dosegle najvišje evrske donosnosti. Po daljšem obdobju so pozitivno donosnost dosegli tudi evropski proizvajalci avtomobilov, ki so bili v preteklih mesecih zaradi nenehnega zaostrovanja v trgovinski politiki močno na udaru vlagateljev. Vrednotenja delnic so se tako močno znižala, s čimer so te družbe vlagateljem postale ponovno zanimive. K optimizmu so pripomogli tudi pozitivni odzivi s sestanka med ameriškim ambasadorjem v Nemčiji in predsedniki uprav treh največjih nemških proizvajalcev avtomobilov (BMW, VW in Daimler), kjer so se pogovarjali o možnosti odprave uvoznih carin. V preteklem tednu je delniški indeks evropskih proizvajalcev avtomobilov zabeležil +2,9 % rast.

Na drugi strani Atlantika so ZDA v trgovinski vojni prešle z besed k dejanjem. Uvedle so napovedane carinske dajatve na uvoz kitajskega blaga v višini 34 milijard USD, na kar je pričakovano odgovorila tudi Kitajska. Opozorila, da trgovinska vojna negativno vpliva na celotno svetovno gospodarstvo, pa ameriških delodajalcev očitno ne skrbijo. Ameriško gospodarstvo je v polnem zagonu, kar je vidno tudi v robustnem trg dela. Na plačilnih listah so v mesecu juniju zabeležili 213.000 več oseb (analitiki so pričakovali 200.000). Nekoliko je sicer porasla stopnja brezposelnosti (4,0 %; pretekli mesec 3,8%), a je tudi to le odraz dobre gospodarske slike. Zaradi dobrih gospodarskih razmer se je več kot pol milijona Američanov ponovno vključilo v aktivno iskanje zaposlitve, kar je dvignilo stopnjo brezposelnosti. Zanimivo, danes je na ameriškem trgu dela več odprtih delovnih mest, kot je iskalcev zaposlitev, kar delodajalcem otežuje iskanje primernega kadra.

Slabše gospodarska podatke pa je v preteklem tednu objavila Kitajska, kar je vplivalo na negativne donosnosti kitajskih in ostalih azijskih delniških indeksov, vključno z Japonsko. Kitajski anketni indeks prihodnje proizvodnje aktivnosti (PMI manufacturing) se je v juniju dodatno znižal zaradi višjih cen vhodnih surovin in pričakovanj o zmanjšanju izvoznih naročil. K padcu tečajev delnic je prispevala tudi objava kitajske centralne banke, da ne bo uporabljala lastne valute kot »orožja« proti ameriškim protekcionistični politiki oziroma ne bo prek depreciacije kitajske valute večala konkurenčnosti domačih izvoznikov. Je pa po drugi strani kitajska administracija domačim podjetjem obljubila pomoč v primeru težav zaradi ameriških carin.

V podjetniški sferi je pomemben mejnik pri masovni proizvodnji dosegel ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla Motors. Družba je namreč dosegla cilj, da na tedenski ravni proizvede vsaj 5.000 vozil modela 3. K povečanju proizvodnje je pripomogla, zanimivo, kar v šotoru ob glavni tovarni zgrajena dodatna proizvodna linija. Rok za dosego cilja so si v družbi prvotno zastavili za konec leta 2017, a so družbo pestile mnoge težave, ki so ta rok odložile. Ključno vprašanje sedaj je, ali jim bo uspelo ohraniti oziroma morda celo povečati hitrost proizvodnje.

Nazaj