09. 02. 2016

Gibanje cene nafte in njen vpliv na svetovno gospodarstvo ostaja eden glavnih virov negotovosti na borzah. To se odraža v močnih dnevnih nihajih delniških tečajev, zlasti naftnih in surovinskih družb. Hkrati se znaki ohlajanja v zadnjih tednih kažejo tudi v razvitih državah.

V EURV zadnjem tednu  (29.1.2016-5.2.2016)Letos (31.12.2015 - 5.2.2016)
Svet - MSCI World* -5,04 % -10,60 %
ZDA - S&P 500* -5,68 % -10,27 %
Evropa - DJ STOXX 600* -4,78 % -10,91 %
Japonska - Topix* -3,85 % -10,70 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -3,02 % -9,15 %

* cenovni indeks, preračunan v EUR, vir: Bloomberg.

Pretekli teden je minil v znamenju povečane zaskrbljenosti vlagateljev glede ranljivosti ameriškega gospodarstva na globalne pretrese (ohlajanje Kitajske, negotovost zaradi upada cene nafte). Znake o upočasnjeni rasti ameriškega gospodarstva potrjujejo podatki o upadu naročil v proizvodnem sektorju in zgolj 0,7 % gospodarska rast v zadnjem četrtletju lanskega leta(prevedeno na letno raven), ki je bila bistveno nižja od 2 % letne rasti v prejšnjem četrtletju. To se je v začetku tedna odrazilo tako na upadu dolarja glede na evro kot znižanju tečajev ameriških delnic. Da se kljub vsemu ameriško gospodarstvo dobro upira globalnim pretresom, je ob zaključku tedna pokazalo poročilo s trga dela. Znižanje stopnje brezposelnosti na 4,9 %(najnižja vrednost v zadnjih osmih letih) in znaki o rasti plač potrjujejo solidno okrevanje trga dela.

Evropska komisija je svoje napovedi za gospodarsko rast Evrope v letu 2016 znižala z 1,8 % na 1,7 %, napoved o inflaciji pa se je skoraj prepolovila. Zaradi nizkih inflacijskih pričakovanj in nekaterih slabših makroekonomskih objav v evroobmočju lahko na marčevskem zasedanju pričakujemo dodatne denarne ukrepe ECB. V aktualni napovedi Evropska komisija pričakuje tudi daljše obdobje nizkih cen energentov in surovin, kar bo pozitivno vplivalo na potrošnjo evropskih gospodinjstev.

Cena nafte je po objavi ameriške agencije za energijo o povečanih zalogah nadaljevala z upadom ter teden zaključila pri 30,9 USD na sodček. Vse nižje cene surove nafte pomembno vplivajo na poslovne rezultate naftnih družb in njihovo sposobnost odplačevanja dolgov, ki so jih v času visokih cen najele za vzpostavitev dodatnih črpališč. Britanski naftni gigant BP je v zadnjem četrtletju lanskega leta tako zabeležil kar 91 % nižji dobiček v primerjavi z letom pred tem, po objavi rezultatov pa je tečaj delnice na borzi upadel za 9 %. Angleška naftna družba Premier Oil, ki se je v preteklosti izdatno zadolžila, je z odkupom črpališč surove nafte v Severnem morju od nemškega Eona vsaj začasno zmanjšala verjetnost bankrota, saj si je na ta način zagotovila, da zaveze upnikov ne bodo kršene. Po objavi novice o prevzemu in po tem, ko je bilo trgovanje z delnico na londonski borzi 14 dni zaustavljeno, je tečaj delnice Premier Oil poskočil kar za 90 %.

Po drugi strani upad cen goriv in boljše potrošniško razpoloženje ugodno vplivata na povečano povpraševanje po avtomobilih, nekateri največji avtomobilski proizvajalci so tako v januarju poročali o močnem porastu prodaje, med njimi velja izpostaviti General Motors, Fiat Chrysler Automobiles in Nissan Motor Co.

Delnice evropskih bank so bile v preteklem tednu v veliki nemilosti vlagateljev. Razlogi za upadanje tečajev so predvsem slabi poslovni rezultati v zadnjem lanskem četrtletju, negativna obrestna mera, po kateri banke hranijo denarna sredstva pri ECB ter tudi vse ostrejša regulativa glede kapitalskih zahtev. Deutsche Bank je denimo zaradi visoke izpostavljenosti nezavarovanim posojilom neinvesticijskega razreda v energetskemu sektorju pod pritiski dodatnih izgub, medtem ko v HSBC zaradi precejšnje izpostavljenosti podjetniškim posojilom na Kitajskem ob upočasnitvi njihove gospodarske aktivnosti pričakujejo nižje dobičke.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja