01. 10. 2011

V teh nestanovitnih časih me mnogi sprašujejo, kako rešiti prihranke, če se uresniči najbolj črni scenarij.

Blaž BračičJih vezati v banki? Naložiti v zlato ali kupiti nepremičnino? Na koncu sledi razočaranje, saj od borznega mačka vsi pričakujejo recept, ki bi se glasil: "Naloži v naložbo x in ohranil boš realno vrednost prihrankov ali pa naloži v naložbo y in prihranke boš v enem letu skoraj zagotovo podvojil." Čeprav si močno želim, da bi lahko delil takšne nasvete, moram vsakogar razočarati, kajti naložbi x in y ne obstajata. Trenutno se kot recept za obe vprašanji prepogosto ponuja zlato. Kako bi bilo zlato lahko slaba naložba, ko pa je v zadnjih petih letih poraslo preko 200 odstotkov, vemo pa, da baje ščiti pred inflacijo?

Tako se je tudi oglaševanje zlata intenziviralo, saj so deželico na sončni strani Alp pred kratkim preplavili panoji z zlatimi produkti, človek pa se tudi težko izmakne spletnemu oglaševanju te cenjene kovine. Ob opazovanju evforije, ki smo ji v Sloveniji priča glede zlata, ne morem, da se ne bi spomnil leta 2007, ko smo na istih panojih opazili agresivne oglase za balkanske delnice. Slednji so slovensko občestvo prepričali, da je Balkan edina prava in donosna naložba, medtem ko smo bili tisti, ki smo opozarjali na pomen razpršitve in nenavadna vrednotenja, označeni najmanj za naivne in boječe, takšni pa seveda nikoli ne bodo obogateli.

Na tem mestu bom dal zelo preprost nasvet, tako preprost, da je že banalen in morda celo nevreden publikacije, ki jo držite v rokah, a vendar včasih lahko zelo koristen. Bojte se "najboljših naložb". To so naložbe, ki jih vsi kupujejo, se oglašujejo na panojih, spletu in televiziji ter na njih nihče ne gleda kritično. Bojte se torej naložb, ki jih na poti v službo vidite vsaj na petih panojih in vas prepričujejo o tem, kako je nekdo z njimi v preteklem letu, dveh, treh dobro zaslužil, pa naj gre v tem primeru za posamezne vzajemne sklade z eksotičnimi naložbenimi politikami, nepremičnine ali pa dragocene kovine.

Mi ponovno ponavljamo mantro, ki je izjemno dolgočasna, a se dolgoročno obrestuje. Svoje premoženje razpršite in prevzemajte toliko tveganja, kot si ga na dolg rok lahko privoščite. V svojem portfelju kombinirajte manj tvegane naložbe (npr. vezane depozite, obvezniške vzajemne sklade) z bolj tveganimi (npr. z delniškimi vzajemnimi skladi). Ne pozabite na svojo prihodnost in prihodnost svojih bližnjih. Začnite varčevati že danes za cilje, kot sta varna prihodnost otrok in udobna starost. Prej ko boste začeli, z manj odrekanja boste dosegli omenjene dolgoročne cilje. Bodite drzni, a obenem preudarni.

Nazaj