30. 12. 2019

Optimizem glede končne rešitve trgovinskih sporov v preteklem tednu ni izginil. Še več, v pomembni meri je pripomogel k temu, da so borzni tečaji v ZDA in Evropi teden sicer umirjenega trgovanja zaključili na novih najvišjih ravneh. K dobremu vzdušju na trgih so prispevali tudi potrošniki v ZDA. Le-ti so bili tudi zaradi nadaljnje krepitve trga dela pozitivno naravnani, kar se je v preteklem tednu izdatno poznalo na rasti tečaja delnice spletnega trgovca Amazon.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu* (20.12.2019-27.12.2019)Donosnost letos* (31.12.2018-27.12.2019)

Svet - MSCI World*

-0,36%

+31,81%

ZDA - S&P 500*

-0,43%

+35,00%

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,34%

+28,82%

Japonska - Topix*

-0,84%

+22,70%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+0,17%

+22,16%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Nadaljevanje optimizma glede sklenitve trgovinskega sporazuma je pripomoglo k vnovični rasti tečajev delnic v ZDA in Evropi. V petek sta namreč tako ameriški S&P 500 kot evropski indeks Stoxx 600 zaključila trgovanje na novih najvišjih doseženih vrednostih. Vlagatelji so pozitivno odreagirali na indice, da naj bi se podpis prve faze trgovinskega dogovora med ZDA in Kitajsko zgodil zelo kmalu. V torek je namreč ameriški predsednik Trump novinarjem dejal, da se bosta s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom kmalu sestala in da je dogovor zaključen ter v fazi prevoda. Podrobnosti o sporazumu še niso bile objavljene, Kitajski uradniki so le navedli, da bodo le-te znane šele po uradnem podpisu.

Svoje delničarje je z najvišjo dnevno rastjo tečaja delnice v zadnjem letu (+4,5 %) razveselil spletni trgovec Amazon. V četrtek je namreč podjetje sporočilo, da je v času letošnjih praznikov doseglo kar nekaj prodajnih rekordov. Z dvomestno stopnjo rasti se je namreč povečala prodaja drugih ponudnikov, ki preko te globalne platforme prodajajo razne artikle. Le-ti predstavljajo izredno pomemben segment, saj so v letu 2018 predstavljali 58 % prodaje blaga.

Nadaljevanju izboljšanja situacije na trgu dela v ZDA ni videti konca. Število zahtevkov za nadomestilo za brezposelnost v ZDA je namreč v tednu, ki se je zaključil 21. decembra, upadlo na 222.000, kar je 13.000 manj kot v tednu pred tem. Analitiki so pričakovali, da se bo število zahtevkov zmanjšalo na 224.000. Zahtevki za nadomestila so se znižali drugi teden zapored, izpostaviti pa velja, da so v tednu, ki se je zaključil 7. decembra, dosegli najvišjo raven od septembra 2017. V ZDA se je izboljšala tudi prodaja novih stanovanj, ki je v novembru poskočila za 1,3 odstotka (merjeno na letni ravni), ko je bilo prodanih 719.000 stanovanj. Sprememba je toliko bolj dobrodošla, ker se je prodaja novih stanovanj oktobra znižala za 2,7. Da je razpoloženje potrošnika v ZDA pozitivno, priča tudi izdajatelj kreditnih in plačilnih kartic Mastercard, ki je objavil, da je praznična prodaja v ZDA letos od 1. novembra do božiča v primerjavi z enakim obdobjem lani narasla za 3,4 odstotka.

Da vse le ni tako rožnato, pa nakazuje proizvodni sektor, kjer v ZDA beležijo nadaljnjo zmanjšanje naročil trajnih dobrin. Vrednost naročil je po oktobrskem padcu za 0,2 odstotka v novembru dodatno upadla za 2,0 odstotka. Razlog za upad gre predvsem pripisati nepričakovanemu padcu naročil za logistično opremo, kjer so v novembru zabeležili znižanje za 5,9 odstotka, zmanjšala so se naročila letal, kar je po vsej verjetnosti posledica Boeingovih težav z 737 Max modelom. Močan upad naročil trajnih dobrin je presenetil analitike, ki so pričakovali, da se bodo naročila v novembru povečala za 1,5 odstotka.

V Sloveniji je Statistični urad Republike Slovenije objavil podatek, da je bila letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, v decembru 2019 2,0-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 1,7 odstotna. Za primerjavo - letna stopnja inflacije v državah članicah EMU, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila v novembru 2019 1,0 odstotna; v državah članicah EU pa 1,3 odstotna.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Jaša Perossa
Jaša Perossa

Direktor sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja