05. 02. 2018

Globalna gospodarska rast ne pojenja. Pozitivna presenečenja prihajajo predvsem z Evrope, kjer objave anketnih indeksov prihodnje aktivnosti kažejo na najhitrejšo krepitev proizvodnje v zadnjih 20 letih. Nova naročila proizvodnih podjetij so prav tako blizu rekordnih vrednosti.

V EURV zadnjem tednu (26.1.2018-2.2.2018)*Letos (31.12.2017-2.2.2018)*

Svet - MSCI World*

-3,63 %

-0,36 %

ZDA - S&P 500*

-4,05 %

-0,27 %

Evropa - DJ STOXX 600*

-3,07 %

-0,19 %

Japonska - Topix*

-2,56 %

+1,08 %

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-3,52 %

+2,51 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Tudi preko luže se proizvodna aktivnost še vedno krepi, kar je zasluga robustnega domačega ameriškega povpraševanja in povečanega izvoza. Tako v ZDA kot v evro območju smo priča hitremu povečevanju zaposlenosti. Vedno več podjetij ima težave pri pridobivanju ustreznih delavcev, hkrati pa lažje dvigujejo cene svojim proizvodom, kar dviguje inflacijska pričakovanja. Dvig obrestne mere ameriške centralne banke v marcu tako ne bi smel biti preveliko presenečenje. Zahtevane donosnosti do dospetja varnih obveznic rastejo na globalni ravni, v ZDA pa so donosnosti do dospetja 10-letih državnih obveznic dosegle 4-letni vrh pri 2,84 %, kar je preplašilo vlagatelje tudi na delniških trgih.

Dobrim makroekonomskim podatkom sicer pritrjujejo tudi tekoče objave podjetij o poslovanju. Slaba polovica podjetij, ki sestavlja ameriški delniški indeks, S&P 500, je že razkrila rezultate za zadnje četrtletje leta 2017. Več kot 80% podjetij je preseglo pričakovanja analitikov o dobičkih na delnico. Podobno so podjetja z veliko mero presegla pričakovanja o ustvarjenih prihodkih. Preseganje napovedi analitikov je sicer zvezda stalnica na kapitalskih trgih, vendar je tokratno preseganje občutno nad dolgoletnim povprečjem presežkov.

Vlagatelji so v preteklem tednu z nestrpnostjo pričakovali rezultate tehnoloških velikanov, kot so: Amazon, Alphabet (Google) in Apple. Slednji je v zadnjem četrtletju leta 2017 prodal za 1,2 % manj novih telefonov iPhone kot pred letom v enakem obdobju, prodaja telefonov je bila prav tako pod pričakovanji analitikov. Na drugi strani je Apple uspel z modelom iPhoneX občutno zvišati povprečno ceno prodanih telefonov. Cena podjetja Apple se je na tedenski ravni znižala za več kot 6 %, saj so vlagatelji kljub višanju povprečne cene telefonov zaskrbljeni, na kakšen način se bo Apple v letošnjem letu spopadel s predvidenim upadom prodaje telefonov.

Bolj prešerne volje so bili delničarji Amazona, ki je v letu 2017 zabeležil najhitrejšo rast prihodkov v zadnjih 8 letih na krilih vedno večjega povpraševanja strank po storitvah v oblaku in vedno boljši prodaji Amazonove spletne trgovine. Na dobre rezultate, objavljene v četrtek, se je delnica odzvala s petkovo skoraj 3 % rastjo tečaja kljub siceršnjemu pesimizmu na vseh delniških trgih. Od omenjene trojice jo je petek še najslabše odnesel Aplhabet (Google) z več kot 5 % upadom tečaja, katerega dobiček v zadnji četrtini leta 2017 zaradi višjih stroškov ni dosegel pričakovanja analitikov.

Upad delniških tečajev (S&P 500, -4,05 %) v preteklem tednu je nekoliko predramil vlagatelje. Namreč omenjeni indeks ni upadel za vsaj 5 % že več kot 400 zaporednih dni. Nad takšno predvidljivostjo delniških trgov se navdušuje vedno več malih vlagateljev, kar dobro ponazarjajo podatki največjih on-line borznih posrednikov, E-trada in Ameritrada. Preko teh trgovalni platform se je promet z delnicami v zadnjem letu in pol dvignil z 11 % na 25 % celotnega prometa borze v New Yorku. Včasih je veljalo, da so mali vlagatelji velikokrat najbolj pogumni ravno na koncu bikovskih borznih trendov. Zanimivo bo spremljati, če imajo tokratni podatki kakšno napovedno moč.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Simon Logar, mag.
Simon Logar, mag.

Direktor sektorja investicijskih skladov

Vsi članki avtorja