02. 07. 2018

Kljub dobrim rezultatom stresnih testov ameriških bank je protekcionistična retorika ameriškega predsednika Donalda Trumpa tudi pretekli teden vnašala nervozo na trge. Spletni prodajalec Amazon želi s prevzemom internetne lekarne PillPack vstopiti na trg zdravstvenih storitev.

V EURV zadnjem tednu (22.6.2018-29.6.2018)*Letos (31.12.2017-29.6.2018)*

Svet - MSCI World*

-1,41 %

+3,73 %

ZDA - S&P 500*

-1,55 %

+5,68 %

Evropa - DJ STOXX 600*

-1,28 %

+0,17 %

Japonska - Topix*

-1,67 %

+0,79 %

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-1,66 %

-3,74 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Borze je v preteklem tednu zopet negativno presenetil ameriški predsednik Donald Trump z izjavo, da namerava več kitajskim podjetjem prepovedati naložbe v ameriška tehnološka podjetja. Zadevo je nekoliko na koncu umiril Trumpov svetovalec Peter Navarro, ki je povedal, da ukrepi proti Kitajski in drugim državam še ne bodo začeli veljati in da je odziv trgov pretiran. Zaradi napenjanja mišic med ZDA in Evropo se je proizvajalec priznanih motorjev Harley Davidson odločil preseliti del proizvodnje iz ZDA, saj bo s carinami, ki so jih na določeno blago uvedle EU, vsak njihov motor dražji za približno 2.000 evrov. Delnica podjetja je v preteklem tednu izgubila v evrih približno 5 %.

Med gospodarskimi objavami je pretekli teden pozitivno presenetila prodaja novih stanovanj in hiš v ZDA, ki je maja v primerjavi z aprilom porasla za 6,7 %, kar je največ od novembra lani. Hkrati je ameriška centralna banka (Fed) oznanila rezultate drugega kroga stresnih testov bank, ki so bili dobri. 34 bank je prestalo test in tako dokazalo, da zmorejo prenesti večjo gospodarsko krizo. Edina banka, ki ni dosegla zadovoljivih rezultatov, je bila ameriška podružnica Deutsche Bank. Ostale banke, ki so prestale test, bodo lahko nadaljevale z izplačili dividend in odkupom lastnih delnic. Fed je sicer omejil Morgan Stanley in Goldman Sachs pri izplačilu dividend in odkupov lastnih delnic, ostati morajo namreč na ravni preteklega leta oziroma izpred dveh let. Po drugi strani so Citigroup, J.P Morgan Chase in Wells Fargo, ki so dobro opravile stresne teste, že oznanile načrte za povečanje izplačil lastnim delničarjem. Delnice finančnega sektorja ameriškega indeksa S&P 500 so kljub dobrim rezultatom v preteklem tednu izgubile 2,2 % vrednosti, merjeno v evrih.

Zahodno teksaška nafta (WTI Cushing) se je predvsem na račun poziva ZDA o prenehanju kupovanja iranske nafte v preteklem tednu podražila za 7,8 %. Gre za novo potezo Trumpove administracije proti Iranu po umiku ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma. Hkrati je ameriški predsednik zagrozili tudi s sankcijami proti državam, ki bodo tudi po novembru nadaljevale z nakupi iranske nafte.

V petek je Nike z rezultati, ki so presegli pričakovanja analitikov, razveselil vlagatelje. Dobiček na delnico je v zadnjem četrtletju tako znašal 0,69 dolarja, kar je precej več od pričakovanj (0,64 dolarja). Podjetju je hkrati uspelo po treh četrtletjih ustaviti padajoč trend prodaje izdelkov na domačem trgu. Delnica je v petek pridobila 10,2 %, merjeno v evrih. Željo po vstopu na trg prodaje farmacevtskih izdelkov je v preteklem tednu, z milijardo dolarjem težkim prevzemom internetne lekarne PillPack, pokazal Amazon. PillPack ima sicer približno 50 tisoč uporabnikov, katerim intervalno pošljejo zdravila, ki so zapakirana po potrebnih dnevnih odmerkih. Pacientom tako ni potrebno v lekarnah čakati v vrsti, iskati recepta, skrbeti glede odmerkov in morebitnih sprememb v doziranju. Amazon bo tako s prevzemom PillPack-a, ki ima dovoljenje za opravljanje lekarniške dejavnosti v petdesetih zveznih državah, pridobil dostop do lekarniškega trga in postal neposreden konkurent največjima ameriškima farmacevtoma Walgreens Bootsu in CVS Healthu. Slednja sta zaradi morebitnega negativnega vpliva povečane konkurence na njuno poslovanje v preteklem tednu izgubila v evrih več kot 10 %.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Matic Volf
Matic Volf

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja