15. 04. 2019

Gre za znano izjavo enega najboljših hokejistov vseh časov, Gretzkyja, ki še kako velja tudi za borze. Navkljub upočasnjevanju globalnega gospodarstva objave v preteklem tednu potrjujejo to, kar borze z lepo pozitivno donosnostjo v letošnjem letu že nekaj časa nakazujejo. Globalnemu gospodarstvu bi lahko kmalu šlo bolje.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (05.04.2019-12.04.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-12.04.2019)*

Svet - MSCI World*

-0,24%

+17,10%

ZDA - S&P 500*

-0,19%

+18,25%

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,06%

+15,98%

Japonska - Topix*

-2,25%

+8,45%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-0,34%

+14,78%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Gospodarstvi Evrope in ZDA se sodeč po zadnjih objavah še vedno upočasnjujeta. Podobno velja tudi za Kitajsko, kjer se je denimo prodaja avtomobilov marca znižala že 9 mesec zapored (-6,9 % glede na predhodno leto). To je v nasprotju s kapitalskimi trgi, ki kažejo povsem drugačno sliko. Lepe donosnosti pomembnejših delniških indeksov namreč nakazujejo na skorajšnjo pospešitev globalne gospodarske rasti, slednje pa so pretekli teden nakazale tudi nekatere objave.

Predsednik Ši Džinping je še nedavno s pritiski na tamkajšnji bančni sektor želel upočasniti prehitro rast posojil nefinančnim družbam ter s tem zmanjšati odvisnost od investicij. Toda ti ukrepi so v kombinaciji s trgovinsko vojno med Kitajsko in ZDA upočasnili gospodarsko rast, kar je večalo nezadovoljstvo med Kitajci. Tamkajšnja administracija je na ohlajanje drugega največjega gospodarstva, kot že nekajkrat do zdaj, odgovorila z različnimi fiskalnimi in denarnimi spodbudami, ki kažejo prve rezultate. Najprej so pred dvema tednoma objave prvič po nekaj mesecih pokazale na rast kitajske proizvodne aktivnosti, ki nezanemarljivo vpliva tudi na preostali svet. V preteklem tednu pa sta za pozitiven sentiment poskrbeli še objavi o količini širšega denarja v obtoku in znesku novo odobrenih posojil, ki sta močno presegli najbolj optimistična pričakovanja vlagateljev, kar kaže, da je kitajska politika resna pri svojih namenih. Nadaljevanje kreditne ekspanzije bi namreč prek rasti tamkajšnjih investicij, proizvodnje in uvoza spodbudilo tako trge v razvoju, ki denimo na Kitajsko izvažajo kovine, kot tudi izvozno usmerjeno evrsko gospodarstvo.

Trenutno stanje v evroobmočju ni alarmantno, kar je na sredinem zasedanju poudaril tudi predsednik ECB-ja, Mario Draghi, možnost recesije pa je kljub ohlajanju gospodarstva majhna. S padajočo stopnjo brezposelnosti v evroobmočju namreč raste potrošnja, kar posredno kaže tudi storitveni sektor, ki ima največjo utež v gospodarstvu in se še vedno krepi. Po drugi strani je Draghi opozoril na negativen vpliv geopolitičnih tveganj in upočasnjevanja trgov v razvoju na evroobmočje, predvsem na njegov proizvodni del. Posledično je Draghi sporočil, da je z namenom dviga stopnje inflacije proti ciljni še vedno potrebna ohlapna denarna politika. Hkrati je poudaril nadaljevanje pripravljenosti poseči po novih ukrepih, če bi se to izkazalo kot potrebno. Ob vsem povedanem so trgi prilagodili svoja pričakovanja glede obrestnih mer in po novem pričakujejo rahlo znižanje obrestne mere, ki jo poslovne banke plačujejo za depozite pri centralni banki, v še bolj negativno območje.

Tri tedne po sestanku Odbora ameriške centralne banke za odprti trg (FOMC), kjer med drugim odločajo o ključni obrestni meri, je bil objavljen še zapisnik sestanka. Potrpežljivost pri prihodnjih dvigih je ključen signal guvernerjev Fed-a, ki v preostanku leta ne pričakujejo niti novih dvigov niti morebitnih znižanj ključne obrestne mere.

Pretekli teden se je začela tudi sezona objav poslovnih rezultatov družb za prvo letošnje četrtletje. Banka JPMorgan je z rekordnim četrtletnim dobičkom prispevala k optimizmu na borzi ob koncu tedna, saj je tečaj delnice te družbe po objavi porasel za več kot 4 %.

Nazaj