29. 01. 2018

Ob močno pozitivnem momentu v evrskem gospodarstvu je vrednost evra glede na dolar pretekli teden porasla za skoraj 2 %. Tudi ZDA in globalno gospodarstvo ne zaostajajo veliko, kar so potrdile tako objave rezultatov družb kot Mednarodni denarni sklad.

V EURV zadnjem tednu (19.1.2018-26.1.2018)Letos (31.12.2017-26.1.2018)*

Svet - MSCI World*

+0,20 %

+3,40 %

ZDA - S&P 500*

+0,54 %

+3,94 %

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,06 %

+2,97 %

Japonska - Topix*

-0,26 %

+3,73 %

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+1,58 %

+6,25 %

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Evrsko gospodarstvo je v začetku leta 2018 še stopilo na plin. Prva objava anketnega indeksa prihodnje proizvodne in storitvene aktivnosti za januar namreč kaže na najhitrejšo krepitev evroobmočja v zadnjih 12 letih, in sicer s 4 % letno stopnjo. Januarja je dodaten zagon dobil predvsem storitveni sektor, ki se krepi najhitreje po letu 2007, medtem ko proizvodna aktivnost še vedno raste, podobno kot v zadnjih 2 mesecih preteklega leta, najhitreje vse od preloma tisočletja. Z rastjo novih naročil in predvsem izboljšanim pričakovanjem menedžerjev tudi evrska podjetja zaposlujejo najhitreje od leta 2000. Kljub najhitrejšemu zaposlovanju se družbam zaradi nezadostnih kapacitet zaloge nezaključenih naročil še vedno povečujejo, kar je pozitivno za prihodnje zaposlovanje. Stopnja brezposelnosti je sicer upadla z 12,1 % sredi leta 2013 na 8,7 % novembra 2017 in se s tem že opazno približala t.i. naravni stopnji brezposelnosti, ko dodatno zniževanje ustvarja pritisk na rast plač in s tem tudi na stopnjo inflacije. Ob presežnem povpraševanju so vhodni stroški in prodajne cene januarja zrasle najhitreje vse od aprila 2011. Z močnejšimi inflacijskimi pritiski so se na kapitalskih trgih okrepila pričakovanja o hitrejšem pričetku dviganja ključne obrestne mere, kar je v začetku tedna dvignilo vrednost evra nad 1,24 evra za dolar. Olje na žerjavico je proti koncu tedna prilil še predsednik ECB-ja Mario Dragih na srečanju centralnih bankirjev, s tem ko ob pozitivnem momentu evrskega gospodarstva ni pokazal pretirane zaskrbljenosti zaradi apreciacije evra, kar je njegovo vrednost glede na dolar potisnilo nad 1,25.


Kmalu zatem je Trump na svetovnem gospodarskem forumu v Davosu z izjavami o pospešku pri rasti ameriškega gospodarstva in posledično močnejšem zelencu poskrbel, da se je tečaj dolarja glede na evro znova spustil pod mejo 1,25. Da gre ameriškemu gospodarstvu dobro, so sredi tedna potrdili anketni indeksi prihodnje proizvodne in storitvene aktivnosti za januar. Ankete namreč kažejo na krepitev novih naročil v zasebnem sektorju, pri čemer je bilo izboljšanje v proizvodnem sektorju ravno na račun šibkejšega dolarja drugo najhitrejše po marcu 2015. Hkrati se nadaljuje ustvarjanje novih delovnih mest, kar ob nizki stopnji brezposelnosti tudi v ZDA prispeva h krepitvi inflacije.


Kako dobro gre trenutno ameriškemu in globalnemu gospodarstvu nasploh, je pretekli teden ob objavi rezultatov za zadnje lansko četrtletja potrdila ameriška družba Caterpillar, ki velja za pokazatelja globalne gospodarske slike. Prodaja njihovih rumeno obarvanih strojev, ki se med drugim uporabljajo pri gradnji in tako dobro kažejo na obseg investicij v gospodarstvu, je v zadnjih treh mesecih preteklega leta porasla največ vse od leta 2011. V družbi so hkrati napovedali višje dobičke, kot jih za leto 2018 pričakujejo analitiki, in to še brez upoštevanja morebitnih Trumpovih infrastrukturnih projektov.


Rezultati družb za zadnje četrtletje leta 2017 potrjujejo pozitiven moment v globalnem gospodarstvu. Tako ne čudi, da je tudi Mednarodni denarni sklad pretekli teden dvignil napoved globalne gospodarske rasti na najvišjo v zadnjih 7 letih.

Nazaj