22. 06. 2020

Pretekli teden je minil mirno in zeleno. Večina svetovnih borznih indeksov je teden zaključila višje. Za optimizem je poskrbela ameriška centralna banka in makroekonomski podatki, ki so bili skladni s pričakovanji trga.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (12.6.2020-19.6.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-19.6.2020)

Svet - MSCI World*

+2,48%

-4,92%

ZDA - S&P 500*

+2,27%

-2,88%

Evropa - DJ STOXX 600*

+3,30%

-10,60%

Japonska - Topix*

+1,78%

-4,95%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+1,94%

-8,98%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Za zeleno obarvan teden je zopet poskrbela ameriška centralna banka, ki je sporočila, da namerava izvajati program pomoči gospodarstvu z dodatnimi odkupi obveznic na sekundarnem trgu. S tem želijo poskrbeti za večjo likvidnost in pomagati podjetjem pri pridobivanju sredstev. Doslej so nakupe izvajali le posredno, preko nakupov delnic indeksnih skladov, sedaj pa bodo kupovali obveznice ameriških podjetij, katerih ročnost je krajša od pet let. S tem bodo zahtevane donosnosti obveznic nižje, kar bo podjetjem omogočalo ugodnejše zadolževanje, po drugi strani pa bodo zaradi nižjih zahtevanih donosnosti na slabšem vlagatelji, ki iščejo varne naložbe.

Med drugimi makroekonomskimi podatki so v preteklem tednu izstopali še podatki o brezposelnosti v ZDA in zaupanje vlagateljev v Nemčiji. Prošnjo za nadomestilo za brezposelnost je v ZDA do sredine junija po zadnjih dostopnih podatkih vložilo še dodatnih 1,5 milijona ljudi, skupno je od začetka pandemije delo izgubilo skoraj 46 milijonov ljudi. Zaupanje vlagateljev v nemško gospodarstvo je junija poskočilo na najvišjo raven po marcu 2006 merjeno po ZEW indikatorju.

Da koronavirus ni le sezonski prehlad na katerega smo skoraj že pozabili, nas je v petek opozoril Apple, ki je napovedal vnovično začasno zaprtje 11 trgovin zaradi krepitve pandemije koronavirusa na jugu in zahodu ZDA. Slabe novice so prejeli vlagatelji treh največjih turističnih ladijskih prevoznikov Carnival Corporation, Royal Carrebean Cruises in Norwegian Cruise Line. Čeprav so od dna doseženega v marcu (19.3.2020) do konca preteklega tedna vlagatelji v omenjene ladjarje bili pošteno nagrajeni za tveganje, delnice družb so namreč pridobile 70 %, 135 % in 111 %, so gledano od začetka leta še vedno v globoki izgubi (- 63,7 %). Carnival Corporation je predstavil rezultate drugega četrtletja, ki so bili slabši od pričakovanih. Izguba je znašala visokih 4,37 milijarde dolarjev, oziroma 6 dolarjev na delnico. Napovedi o prihodnjem poslovanju družba ni dala, saj ne znajo oceniti, kdaj se bodo turistična potovanja vrnila na raven pred začetkom pandemije. Na morebitno ponovno »nevihto« pa je opozoril Norwegian Cruise Line, saj je sporočil, da namerava preklicati večino turističnih potovanj vsaj do začetka meseca oktobra.

Delnice nemške družbe za procesiranje plačil Wirecard so strmoglavile po tem, ko je družba že četrtič prestavila objavo letnih rezultatov. Spomnimo, revizorji hiše Ernst & Young niso uspeli najti okoli 1,9 milijarde evrov prihodkov, kar je trg navdalo z dvomi o likvidnosti podjetja. Delnica je posledično v enem dnevu izgubila kar 61 %, od začetka leta pa celo 76 % vrednosti. Govorice o računovodskih nepravilnostih je prvi začel objavljati Financial Times že konec januarja lanskega leta in glede na to, da je podjetje član elitne trideseterice nemškega indeksa DAX, so vlagatelji verjetno pričakovali hitrejše oz. takojšne delovanje regulatorjev in ustrezno ukrepanje.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Matic Volf
Matic Volf

Višji upravitelj premoženja

Vsi članki avtorja