17. 05. 2021

Globalne delniške borze so doživele najslabši teden od letošnjega februarja. Vlagatelji so strah pred inflacijo v ZDA in restriktivnejšo politiko ameriške centralne banke (Fed) primerjali z optimističnimi napovedmi o okrevanju svetovne ekonomije.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (7.5.2021- 14.5.2021) Donosnost letos* (31.12.2020-14.5.2021)

Svet - MSCI World*

-1,19%

+10,92%

ZDA - S&P 500*

-1,23%

+12,54%

Evropa - DJ STOXX 600*

-0,44%

+12,52%

Japonska - Topix*

-3,12%

+0,64%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-2,88%

+2,60%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Vrednost indeksa svetovnih delnic MSCI World se je v četrtek in petek zvišala za slaba dva odstotka, vendar je teden kljub temu končal 1,2 odstotka nižje, kar je bila najslabša tedenska donosnost v zadnjih treh mesecih.

Statistični podatki so v sredo pokazali, da se je ameriška inflacija v aprilu v primerjavi z enakim obdobjem lani zvišala na 4,2 odstotka, zaradi česar so upadli delniški indeksi po vsem svetu. Povečal se je namreč strah, da bi ameriška centralna banka (Fed) lahko sprejela ukrepe, preko katerih bi z višjimi stroški zadolževanja poskusila preprečiti pregrevanje gospodarstva. Podobnih pričakovanj so bili tudi ameriški potrošniki – pretekli teden je mesečna anketa potrošniškega razpoloženja Univerze v Michiganu pokazala, da gospodinjstva pričakujejo, da bo inflacija letos znašala 4,6 odstotka, medtem ko je ta podatek iz ankete v aprilu znašal le 3,4 odstotka. Pričakovanja višjih inflacijskih pritiskov s strani potrošnikov so se odrazila tudi v indeksu razpoloženja, ki ga pripravlja omenjena univerza, saj je maja padel na 82,8, medtem ko je aprila znašal občutno višjih 88,3.

Da se ob padcih na borzah splača vlagati, smo lahko ugotovili tudi tokrat, saj je v četrtek in petek na borzah sledil odboj. Iz ameriške centralne banke so namreč proti koncu tedna sporočili, da bodo sunki inflacije verjetno prehodne narave, saj se učinki lanskih omejitev zapiranja še vedno odražajo tako na gospodarstvu, v obliki ozkih grl v oskrbovalnih verigah in potrošnikih z znatnim presežkom prihrankov, kot tudi na letnih statističnih podatkih, na račun nizkih cenovnih pritiskov zaradi epidemije v lanskem letu. Christopher Waller, guverner v odboru Fed-a, je pretekli teden posebej poudaril, da si ne smemo narobe razlagati začasnih presenečenj iz podatkov in da po njegovem videnju ameriško gospodarstvo še vedno dela s polno paro.

Med koncem tedna je odjeknila novica, da telekomunikacijsko podjetje AT&T združuje svoje medijske vsebine WarnerMedia (CNN, HBO, Warner Bros) s konkurentom Discovery (Discovery Channel). Ustanoviti nameravajo novega medijskega giganta, ki bo lahko konkuriral z Netflixom, Disneyem, Amazonom in Applom pri ponujanju vsebin na zahtevo. WarnerMedia namreč premore izjemen katalog vsebin, medtem ko je Discovery že uspešen z lastno platformo za ponujanje storitev na zahtevo. Vrednost združenega podjetja naj bi znašala preko 150 milijard dolarjev.

Pretekli teden se je razpletla tudi zgodba okoli hekerskega napada na podjetje Colonial Pipeline, ki upravlja največje omrežje cevovodov naftnih derivatov v vzhodnem delu ZDA. Podjetje praktično celoten teden ni uspelo normalno poslovati, dokler ni hudodelcem plačalo 75 bitcoinov odkupnine (skoraj 5 milijonov dolarjev), kar še dodatno utrjuje status bitcoina kot izbrane valute za kriminalne organizacije po svetu. Za konec omenimo še, da je nafta navkljub višji nestanovitnosti zaključila teden zgolj slab odstotek višje.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Jaša Perossa
Jaša Perossa

Direktor sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja