04. 02. 2013

Umirjanje evropske dolžniške krize je razvidno iz močne rasti vrednosti evropske valute. Slednja je najvišjo vrednost zadnjega leta in pol dosegla ravno pretekli petek, s čimer je »povzročila« negativne evrske donosnosti delnic v svetu. Ameriške delnice so sicer merjeno v ameriških dolarjih dosegle nov cenovni vrh in so le še malenkost oddaljene od najvišjih preteklih vrednostih iz leta 2007. Glede na spodbudne podatke preteklega tedna, ki pričajo o rasti proizvodnje aktivnosti, ustvarjanju novih delovnih mest in rahlem izboljšanju potrošniškega razpoloženja, lahko s precejšnjo verjetnostjo kmalu pričakujemo nove rekordne vrednosti ameriških delnic.

RegijaV zadnjem tednu
(25.1.2013-1.2.2013)*
Letos
(31.12.2012 - 1.2.2013)*
Svet - MSCI World* -0,81% +2,18%
ZDA - S&P 500* -0,93% +2,42%
Evropa - DJ STOXX 600* -0,52% +3,05%
Japonska - Topix* -0,52% -1,37%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -1,26% -1,86%
Slovenija - SBITOP +1,48% +2,48%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR;

vir: Bloomberg. 

V ZDA je v zadnjem času potekala burna razprava o morebitnem dodatnem zadolževanju države. Demokrati so želeli, da se odpravijo omejitve glede državnega zadolževanja v višini 16.400 milijarde USD, s čimer bi še naprej lahko spodbujali gospodarstvo preko povečevanja državne potrošnje, po drugi strani pa so bili republikanci proti, saj bi radi omejili rast javnega dolga države. Republikanci bi sicer odobrili dvig meje zadolževanja, a le pod pogojem, da vlada hkrati sprejme določene varčevalne ukrepe ter tako zniža pritiske na povečevanje javnega dolga, na kar pa predsednik Obama ni želel pristati. Minuli teden so tako sprejeli kompromisno rešitev, da se zgornjo mejo zadolževanja začasno odpravi do sredine maja, hkrati pa rešitev določa, da člani kongresa ne dobijo plače, dokler ne sprejmejo celotnega proračuna. Dodaten razlog za zadovoljstvo predstavlja okrevanje trga dela. Ta je bil dosti časa najbolj pereč problem ameriškega gospodarstva, a v zadnjem obdobju kaže očiten trend izboljševanja. Število novih prosilcev za nadomestilo za brezposelnost je tako minuli teden upadlo na najnižjo stopnjo od konca leta 2007. Boljši od pričakovanj je bil tudi t.i. indeks vodilnih indikatorjev, ki napoveduje gospodarsko aktivnost v prihodnjih mesecih.

Spodbudne novice prihajajo tudi iz stare celine, kjer zadnji podatki nakazujejo na stabilizacijo bančnega sistema, ki je nujen pogoj za okrevanje evropskega gospodarstva. Po podatkih ECB bodo namreč evropske banke v prihodnjih dneh predhodno odplačale 137 milijard evrov triletnih posojil. ECB je namreč konec leta 2011 in v začetku 2012 za stabilizacijo evropskega finančnega sistema posodila evropskim bankam 1000 milijard evrov. Tolikšno predhodno odplačilo dolga je presenetilo tudi analitike, kar nakazuje, da se je pritisk na banke evroobmočja v zadnjem obdobju precej zmanjšal. Še naprej prihajajo spodbudne novice iz Nemčije, saj lahko na podlagi indeksa, ki ga izračunava Center za ekonomske raziskave (ZEW), sklepamo, da se zaupanje v nemško gospodarstvo izboljšuje. Manj od pričakovanj se je znižala tudi proizvodnja v evroobmočju, izboljšalo pa se je tudi potrošniško zaupanje.

Japonski borzni indeks je minuli teden v evrih upadel, a to je zgolj posledica znižanja vrednosti japonskega jena v primerjavi z evrom. Japonsko gospodarstvo namreč že več kot dve desetletji bolj ali manj stagnira, trenutna vlada pa bi rada preko nižanja vrednosti valute spodbudila izvoz in posledično tudi gospodarstvo. Jen v primerjavi s pomembnejšimi svetovnimi valutami izgublja na vrednosti že od julija preteklega leta, v primerjavi z evrom pa je v tem obdobju upadel že za skoraj 30 %. Analitiki tako že opozarjajo, da bi nadaljevanje takšne politike lahko sprožilo valutno vojno v regiji, saj ostale države zaradi teh ukrepov že izgubljajo na konkurenčnosti v primerjavi z Japonsko. 

V nasprotju z dobrimi poslovnimi rezultati nekaterih pomembnejših tehnoloških družb, kot sta na primer IBM in Google, je vlagatelje pretekli teden precej razočaralo poslovanje ameriškega giganta Apple. Ta se v zadnjem obdobju bori z vedno večjo konkurenco in je bil v pomanjkanju novih izvirnih tehnoloških rešitev in umiritvi povpraševanja po njihovih izdelkih prisiljen investirati več v razvoj novih izdelkov. Dobiček družbe je tako zaradi zniževanja marž ostal skoraj nespremenjen, kljub temu da je v zadnjem obdobju lansiral novi iPhone 5 ter iPad mini, zaradi česar so prihodki sicer zrasli, a najpočasneje v zadnjih 14 četrtletjih. Posledično je tečaj družbe od vrha v septembru 2012 upadel za dobrih 37 %.

Nazaj