04. 03. 2024

Pretekli teden so zaznamovale makroekonomske objave, ki še naprej nakazujejo zniževanje inflacije in postopno oživitev globalne gospodarske rasti. Nekateri pomembnejši osrednji delniški indeksi (ameriški S&P 500 in Nasdaq, nemški DAX, francoski CAC in japonski Nikkei) so se povzpeli na rekordne ravni.

INDEKS

Donosnost v zadnjem tednu*

(23.2.2024 – 1.3.2024)

Donosnost letos*
(31.12.2023 – 1.3.2024
)

Svet - MSCI World

+0,81%

+8,56%

ZDA - S&P 500

+0,87%

+10,23%

Evropa - DJ STOXX 600

+0,10%

+4,14%

Japonska - Topix

+2,01%

+9,69%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets

-0,41%

+2,39%

*vključujoč dividende, preračunano v EUR.

vir: Bloomberg

Tečaji ameriških delnic so v preteklem tednu v povprečju ponovno beležili rast vrednosti, osrednji indeks S&P 500 je tako zaključil na novih rekordnih ravneh. Pozornost vlagateljev je bila v prejšnjem tednu usmerjena predvsem v objavo podatkov o inflaciji. Indeks osebne potrošnje (PCE) je na letni ravni porasel za 2,4%, manj kot meseca decembra. Čeprav so bili objavljeni rezultati v skladu s pričakovanji, so kljub temu razveselili vlagatelje. Številke so potrdile, da se splošni trend inflacije še naprej umirja, tudi sicer je objavljena tokratna mera inflacije tista, ki v največji meri vpliva na odločitve Ameriške centralne banke (Fed). Pretekli teden je postregel tudi s podatki s trga dela in potrošnji, ki sta ponudila svež vpogled v stanje ameriškega potrošnika. Čeprav so se zaslužki Američanov januarja nekoliko povišali, pa rast potrošnje ni dosegla enakega tempa. Glede na zapisano ameriški potrošnik sicer ostaja v dobri formi, bo pa najverjetneje nekoliko umiril tempo potrošnje v nadaljevanju leta. Teden je zaključila objava o najhitrejši februarski rasti proizvodne dejavnosti (merjen s kazalnikom PMI S&P Global) vse od meseca julija 2022, skupno število novih naročil pa se je povečalo z najmočnejšim tempom v zadnjih 21 mesecih.

Industrijska recesija v območju evra še ne popušča. Proizvodna dejavnost v območju evra se je pretekli mesec na račun šibkega povpraševanja ponovno skrčila. Indeks nabavnih menedžerjev, merjen s kazalnikom PMI S&P Global, se je februarja ponovno znižal, a za manj kot pričakovano (46,5 v primerjavi z 46,1). Kljub temu ostaja pod ravnjo 50, ki ločuje rast dejavnosti od krčenja in to že 20. mesec zapored. Proizvodnja se je znova zmanjšala predvsem zaradi težkokategornikov Nemčije in Francije. Kljub temu optimizem dvigajo pričakovanja managerjev glede obetov za preostanek leta. Ta so namreč ostala stabilna pri januarskih 57,1, kar je najvišji nivo vse od aprila lanskega leta. Inflacija v evroobmočju je februarja na letni ravni znašala 2,6 %, kar je višje od pričakovanj (2,5 %). Vlagatelji pa so manj pozornosti namenili vztrajajoči inflaciji in pozdravljali objavljene nekatere dobre poslovne rezultate evropskih družb.Osrednji evropski indeks se je tako konec tedna povzpel na novo rekordno raven. Na ravni podjetij je s povišanjem dividende in občutno boljših obetov razveselil Daimler Truck, ki je po objavi pridobil 18,1 % vrednosti. Britanska televizijska mreža ITV pa je na račun prodaje 50 odstotnega deleža v BritBox International (pretočne vsebine) v višini 255 mio funtov porasla za 14,3 %.

Kitajska proizvodna dejavnost je februarja v skladu s pričakovanji upadla, velika podpora povečanega povpraševanja med praznovanjem kitajskega novega leta pa očitno ni premagala splošne gospodarske šibkosti. Kitajski proizvodni sektor predstavlja pomembno gonilo gospodarske rasti v državi in je hkrati tudi ključni element počasnega okrevanja po epidemiji Covida v zadnjem letu. Poleg šibkega domačega povpraševanja se sektor sooča tudi z zmanjšanim izvoznim povpraševanjem, saj gospodarske razmere v največjih izvoznih destinacijah Kitajske ostajajo mrke. Že peti mesečni upad pa povečuje pritisk na Peking, da sprejme dodatne spodbujevalne ukrepe. Japonski Nikkei pa je dosegel nove rekordne vrednosti, po tem ko je na račun optimističnih poslovnih rezultatov delnic povezanih s polprevodniki spodbudil optimizem. O rekordnih dobički podjetij pa poročajo tudi iz proizvodnega sektorja. Dobički japonskih proizvajalcev so se v obdobju od aprila do decembra povečali za več kot 20 % na letni ravni, glavno gonilo trenda pa je bila avtomobilska industrija.

 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

mag. Bianka Logar
mag. Bianka Logar

Namestnica direktorja Sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja