27. 10. 2014

Pričetek težko pričakovanih spodbud s strani ECB in objave poslovnih rezultatov ameriških družb, ki so presegla pričakovanja analitikov, sta bila dva ključna dejavnika gibanja tečajev delnic v preteklem tednu. Tudi spodbudne makroekonomske novice iz Nemčije in Kitajske so v preteklem tednu pripomogle k največjemu tedenskemu porastu vseh pomembnih svetovnih delniških indeksov vse od januarja 2013.

RegijaV zadnjem tednu (17.10.2014-24.10.2014)*Letos (31.12.2013 - 24.10.2014)*
Svet - MSCI World* +4,27% +9,36%
ZDA - S&P 500* +5,04% +15,77%
Evropa - DJ STOXX 600* +2,66% -0,33%
Japonska - Topix* +5,07% +1,11%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* +1,66% +6,93%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

Pretekli teden je minil v znamenju nadaljevanja sezone objav poslovnih rezultatov družb za tretje četrtletje. Približno 80 % družb, ki so vključene v ameriški delniški indeks S&P 500 in so že objavile četrtletne rezultate, je preseglo pričakovanja analitikov glede dobička, medtem ko je 60 % družb preseglo pričakovanja glede prodaje. Tehnološki gigant Apple je denimo v zadnjem četrtletju na račun novega pametnega telefona dosegel 12 % višje prihodke kot v enakem obdobju lani ter kljub zaostreni konkurenci in nekoliko slabši prodaji tabličnih računalnikov uspel povečati dobiček za 13 %. Tudi Microsoft je s porastom prihodkov za četrtino, zlasti na račun dobrega poslovanja v segmentu računalništva v oblaku, presegel pričakovanja analitikov. Kot dober indikator zaupanja v okrevanje ameriškega gospodarstva naj omenimo še proizvajalca gradbene opreme Caterpillar, ki je dosegel višji dobiček od pričakovanega ter hkrati dvignil napoved prodaje in dobička za leto 2015.

Po drugi strani so na evropskih delniških trgih bolj kot same objave poslovnih rezultatov evropskih podjetij odmevali težko pričakovani ukrepi Evropske centralne banke (ECB) za spodbuditev kreditiranja evropskega gospodarstva ter objave stresnih testov bank evroobmočja. ECB je tako v preteklem tednu z namenom zagotavljanja likvidnosti evropskemu gospodarstvu, ki ga v zadnjih mesecih pestijo zlasti slabi makroekonomskih podatki in nizka inflacijska pričakovanja, pričela s prvimi nakupi kritnih obveznic in instrumentov zavarovanih s premoženjem.

Ob koncu tedna je bilo zaznati negotovost na finančnih trgih in s tem povečano nihajnost delniških tečajev, zlasti na račun špekulacij glede objav stresnih testov bank evroobmočja. Od 130 pomembnih bank v evroobmočju, vključenih v stresne teste, obremenitvenih testov ECB in Evropske bančne agencije (EBA) ni prestalo 25 evropskih bank, od tega je dobra tretjina oz. 37,5 % italijanskih bank. V splošnem rezultati sicer niso prinesli neprijetnih presenečenj, so pa pomembni z vidika zmanjšanja negotovosti glede kapitalske (ne)ustreznosti evropskih bank ter povečevanja kredibilnosti ECB kot nadzornika nad sistemsko pomembnimi bankami. Delnice večjih bank evroobmočja so bile sicer že skoraj vse leto na udaru zaradi nenehnih špekulacij o kapitalski neustreznosti, posledično pa trenutno veljajo za enega izmed bolj ugodno vrednotenih sektorjev v Evropi.

Makroekonomske objave v minulem tednu so bile spodbudne, za najbolj pozitivno presenečenje pa sta tokrat poskrbeli Nemčija in Kitajska. Anketni indeks prihodnje proizvodne aktivnosti (PMI manufacturing) za Nemčijo je v mesecu oktobru porasel na 51,8 i.t., kar nakazuje na okrevanje največjega evropskega gospodarstva, in s tem pozitivno presenetil analitike, ki so pričakovali rahlo krčenje prihodnje proizvodne aktivnosti. Kitajsko gospodarstvo je v tretjem četrtletju zraslo za 7,3 %, kar je sicer najmanj od prvega trimesečja 2009, a za 0,1 % točke nad pričakovanji analitikov. Višja gospodarska rast od pričakovanj je predvsem posledica ukrepov kitajske centralne banke, s katerimi želi preprečiti morebiten zlom nepremičninskega trga. Visoko tedensko donosnost je zabeležil tudi japonski delniški indeks, zlasti na račun zagotavljanja dodatnih spodbud s strani centralne banke za oživitev gospodarstva ter v boju zoper deflacijo.

V preteklem tednu so bila pričakovanja vlagateljev glede poslovnih rezultatov podjetij glavni dejavnik visokih rasti na delniških trgih, k čimer so dodatno prispevale tudi spodbude s strani ECB, zaradi zaključenih obremenitvenih testov bank pa je pričakovati tudi povrnitev zaupanja v bančni sistem evroobmočja. Omenjeno pa bi lahko ugodno vplivalo na gibanje tečajev na kapitalskih trgih tudi v prihodnjih tednih.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja