04. 03. 2019

Zadnji februarski teden sta ameriški in evropski delniški indeks zaključila pozitivno, medtem ko so trgi v razvoju skupaj z japonskimi naložbami končali v rdečem območju. V ospredju zanimanja vlagateljev je bil tudi tokrat napredek v trgovinskem sporazumu med ZDA in Kitajsko, ki je zasenčil podatke o nižji evropski proizvodnji.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (22.02.2019-01.03.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-01.03.2019)*

Svet - MSCI World*

+0,35%

+12,53%

ZDA - S&P 500*

+0,29%

+13,12%

Evropa - DJ STOXX 600*

+0,87%

+11,20%

Japonska - Topix*

-1,00%

+7,39%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-0,81%

+9,92%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Trgovanje na svetovnih borzah je bilo v začetku preteklega tedna ob pomanjkanju ostalih gospodarskih novic pod vplivom olajšanja ob Trumpovi preložitvi roka, do katerega bi moral biti sklenjen trgovinski dogovor med ZDA in Kitajsko. Prvotno zastavljen datum, 1. marec, bi namreč v primeru nepodpisa sporazuma pomenil dvig carin na 200 milijard ameriških dolarjev vreden kitajski izvoz na ameriški trg z 10 na 25 odstotkov. Po Trumpovih besedah so s Kitajsko v zadnjih tednih dosegli znaten napredek v trgovinskih pogovorih pri pomembnih strukturnih temah, vključno z varovanjem intelektualne lastnine, prenosom tehnologij, kmetijstvom, storitvenim sektorjem, valutami in številnimi drugimi temami. Po zadnjih informacijah so pogajanja med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma zdaj v zaključni fazi, v okviru trgovinskega sporazuma pa naj bi bila večina carin za Kitajsko verjetno odpravljena.

Spodbudne novice so imele pozitiven vpliv predvsem na tečaje kitajskih delnic, ki so zabeležile 6,7-odstotno rast na tedenski ravni (merjeno v evrih), medtem ko so tečaji delnic ostalih azijskih družb v povprečju upadli zaradi razočaranja nad tem, da Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un nista podpisala jedrskega dogovora. Padec tečajev zaradi objave o šibkejši, 0,1-odstotni gospodarski rasti Brazilije v zadnjem četrtletju 2018 so utrpele brazilske delnice (-4,8 %). Negativna donosnost japonskega delniškega indeksa je deloma posledica depreciacije japonskega jena napram evru, poleg tega pa je razočarala novica o največjem upadu japonske proizvodnje v zadnjem letu, k čemur so prispevali predvsem proizvodni stroji in avtomobilska industrija. Upočasnitev gospodarske rasti na Kitajskem in v Evropi je začela bremeniti gospodarstvo, ki je odvisno od izvoza, dodatno pa se Japonska sooča s padajočo prodajo na drobno.

Da se je februarja znižala tudi proizvodnja v evroobmočju, kažejo v petek objavljeni podatki inštituta IHS Markit. Proizvodni indeks PMI je z vrednostjo 49,3 prvič po juniju 2013 padel pod mejo 50, ki nakazuje na krčenje. Med posameznimi državami sta se najslabše odrezali Nemčija (47,6) in Italija (47,7), krčiti se je začela tudi proizvodnja v Španiji, medtem ko so skromno rast zabeležile Francija, Avstrija in Nizozemska. Najbolj zaskrbljujoč za evropsko proizvodnjo je padajoč trend novih naročil. Zaradi hitrejšega zmanjševanja naročil od proizvodnje in s tem presežnih zalog se bo v prihodnjih mesecih proizvodnja verjetno še zmanjšala, če ne pride do izboljšanja na strani povpraševanja. Podjetja v raziskavi poročajo o zaskrbljenosti glede trgovinskih pogajanj, povezanih z ameriškimi carinami, negotovost pa predstavljajo tudi obeti svetovne gospodarske rasti in politično stanje, zlasti brexit.

Ob skorajšnjem koncu sezone objav poslovnih rezultatov ameriških družb – poročalo je namreč že 97 % podjetij, vključenih v indeks S&P – velja omeniti, da so bili dobički v zadnjem četrtletju leta 2018 v povprečju 12 % višji kot leto poprej. Z rezultati pa se ne more pohvaliti drugi največji svetovni proizvajalec osebnih računalnikov in računalniške opreme HP. Prihodki družbe so se v zadnjem četrtletju povišali za samo 1,3 %, družba pa je v preteklem tednu opozorila na pričakovan padec prihodkov od prodaje tiskalnikov za 3 % do konca leta 2019, kar je predvsem posledica nižjega povpraševanja v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki. Zaradi negativne novice je delnica družbe HP četrtkovo trgovanje zaključila 17,8 % nižje, kar predstavlja največji padec tečaja delnice v zadnjih 7 letih.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Anja Cajner
Anja Cajner

Namestnica direktorja sektorja za nadzor nad tveganji

Vsi članki avtorja