17. 10. 2016

Začela se je sezona objav poslovnih rezultatov družb za tretje četrtletje. Pretekli teden so z rezultati vlagatelje pozitivno presenetile največje ameriške banke, ob zaključku tedna pa so trge nekoliko okrepile optimistične objave s Kitajske. Delniški trgi so tako teden zaključili večinoma nad gladino.

V EURV zadnjem tednu (7.10.2016 - 14.10.2016)Letos (31.12.2015 -14.10.2016)*
Svet - MSCI World* +0,47 % +0,66 %
ZDA - S&P 500* +0,59 % +3,13 %
Evropa - DJ STOXX 600*

+0,09 %

-7,07 %

Japonska - Topix* +0,39 % +0,20 %
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets* -0,40 %

+11,63 %

* donosnost cenovnega indeksa v EUR, vir: Bloomberg.

Kapitalski trgi v začetku preteklega tedna niso navduševali vlagateljev, več optimizma je bilo na trgih zaznati šele konec tedna, ko so rast trgov spodbudile optimistične objave s Kitajske. Višja inflacija v septembru in prva rast cen industrijskih proizvodov na letni ravni po letu 2012 sta zmanjšali skrb vlagateljev glede zdravja drugega največjega svetovnega gospodarstva. Zadolženost kitajskih podjetij danes predstavlja kar 170 % BDP države, pri čemer prednjačijo družbe v državni lasti, nizka inflacija pa otežuje odplačevanje tega dolga. A vnovične fiskalne spodbude kitajske vlade, usmerjene v infrastrukturo in nepremičninski sektor, so okrepile tudi cene surovin. Slednje naj bi spodbudno vplivalo na servisiranje visokega dolga podjetij, saj okolje nizkih obrestnih mer v kombinaciji z rastjo cen proizvodov povečuje potencial za rast dobičkov kitajskih družb.

Kljub temu da je predsednica ameriške centralne banke v preteklem tednu opozorila na previdnost pri prihodnjem dvigovanju obrestnih mer, so spodbudne gospodarske objave v zaključku tedna vlagatelje ponovno prepričale o nadaljevanju okrevanja največjega gospodarstva na svetu. Sodeč po kapitalskih trgih obstaja približno dvotretjinska verjetnost za nov dvig obrestne mere še v tem letu. Po avgustovskem 0,2 % upadu prodaje na drobno je ta v septembru zabeležila 0,6 % rast, k čemur je prispevala rast prodaje avtomobilov, pohištva in zvišanje prodaje v gostinskem sektorju. Analitiki tako napovedujejo 2,6 % gospodarsko rast v tretjem četrtletju, prevedeno na letno raven, kar je znatno bolje kot v predhodnem četrtletju, ko je ameriško gospodarstvo zraslo za 1,4 %. Rast obrestnih mer bi po drugi strani zelo verjetno sprožila vrnitev t. i. špekulativnega kapitala s trgov v razvoju nazaj v ZDA. Ravno ta pričakovanja so tudi ključna za zaostanek donosnosti delniškega indeksa razvijajočih se trgov v preteklem tednu.

Zanimanje vlagateljev se po tem, ko so bile v preteklih tednih največje pozornosti deležne centralne banke, preusmerja k podjetjem. Začela se je namreč sezona objav poslovnih rezultatov družb za tretje četrtletje, za katero analitiki pričakujejo rast dobičkov ameriških družb v indeksu S&P 500. Doseganje pričakovanih dobičkov družb bo namreč ključno pri podpori trenutno zgodovinsko visokih vrednotenj delnic. Oviro pri rasti dobičkov bi lahko predstavljala nadaljnja krepitev dolarja, ki je zaradi pričakovanj vlagateljev glede letošnjega dviga obrestnih mer pretekli teden glede na evro porasel za 2 %, glede na košarico pomembnejših valut pa na najvišjo raven v zadnjih sedmih mesecih.

Med družbami, ki so svoje poslovne rezultate poročale v preteklem tednu, ne gre spregledati objav nekaterih največjih ameriških bank. Tretja največja ameriška banka (po celotnih sredstvih) Wells Fargo je že četrti zaporedni kvartal zabeležila letni upad dobička, kljub temu je ta presegel pričakovanja analitikov, deloma na račun nižjih rezervacij za slaba posojila. Pričakovanja analitikov sta presegli tudi banki Citi Group, ki so ji prihodki iz trgovanja na letni ravni porasli za 35 %, in JPMorgan Chase. Slednja je, kot zanimivost, že napovedala, da se zaradi morebitne izgube dostopa Londona do enotnega tržišča EU zaradi brexita že pripravlja na širitev poslovanja v preostale države EU. 

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Mateja Šivec

Upraviteljica premoženja

Vsi članki avtorja