15. 06. 2020

Vlagatelji, ki so v času zapiranja gospodarstev imeli pogum in dodatno nalagali v delniške naložbe, so bili v zadnjih treh mesecih z donosi lepo nagrajeni. Strah pred morebitnim prihodom drugega vala okužb pa je zaznamoval pretekli teden, zaradi česar so vlagatelji unovčevali ustvarjene dobičke.

Indeks  Donosnost v zadnjem tednu* (5.6.2020-12.6.2020) Donosnost letos* (31.12.2019-12.6.2020)

Svet - MSCI World*

-4,00%

-7,23%

ZDA - S&P 500*

-4,26%

-5,04%

Evropa - DJ STOXX 600*

-5,63%

-13,46%

Japonska - Topix*

-0,43%

-6,96%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

-1,04%

-10,70%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR

Vir: Bloomberg.

Pretekli začetek tedna se je nadaljeval v pozitivnem vzdušju. Ameriški delniški indeks S&P 500, ki ga sestavlja 500 delnic največjih ameriških družb, je namreč nadoknadil celotni letošnji padec vrednosti. Nov mejnik pa je dosegel tudi tehnološki delniški indeks Nasdaq, ki je dosegel nov rekord in prvič presegel vrednost 10.000 točk.

Potem ko so zadnje tri mesece delniški tečaji po zaslugi močnih denarnih in fiskalnih spodbud ter uspešni zajezitvi bolezni Covid-19 v velikem delu sveta predvsem rastli, se je sredi tedna razpoloženje vlagateljev poslabšalo. V preteklih tednih, ko so vlagatelji odpiranje gospodarstev predvsem pozdravljali, se je sedaj povečal strah pred drugim valom okužb z novim virusom. V nekaterih zveznih državah ZDA je število obolelih ponovno poraslo, kar je povzročilo premik denarja iz tveganih v varnejše naložbe, to pa je v četrtek povzročilo največji dnevni upad tečajev delnic v zadnjih treh mesecih. Pri tem so bile najbolj na udaru predvsem bančne in naftne delnice ter delnice družb povezanih s turizmom.

Sredi tedna so se srečali tudi ameriški centralni bankirji, ki po pričakovanju niso predstavili novih ukrepov. Je pa predsednik ameriške centralne banke (Fed), Jerome Powell, opozoril na veliko negotovosti glede gospodarskega okrevanja, pri čemer ključne obrestne mere (0,0 – 0,25 %) ne bodo dvignili vsaj do leta 2022. Da okrevanje ne bo hitro, trdijo tudi pri Mednarodnem denarnem skladu, kjer so sporočili, da bodo po aprilskem znižanju (takrat so napovedali 3 % krčenje) konec meseca po vsej verjetnosti dodatno znižali napoved za letošnjo svetovno gospodarsko rast.

Negativni donosnosti se v preteklem tednu niso izognili niti evropski delniški trgi. Podatki o nemški industrijski proizvodnji za mesec april so bili namreč slabši od pričakovanj. Ta je v primerjavi z mesecem marcem upadla za 17,9 %. V istem obdobju je skoraj za četrtino upadel tudi izvoz, medtem ko je uvoz v Nemčijo upadel za 16,5 %. Manjši padec vrednosti pa so zabeležile japonske delnice. Potem ko je konec maja japonski premier odpravil izredne razmere po državi, so v Tokiu določene omejitve obdržali. Te pa so po izboljšanju epidemioloških razmer sedaj delno odpravili, s koncem tedna pa bodo ponovno dovolili odprtje nočnih klubov.

Na seznamu vlagateljev, ki iščejo naložbene priložnosti na področju električnih vozil, se je pojavilo novo ime, in sicer Nikola. Ta družba, sodeč po mnenju kapitalskih trgov, na področju razvoja tovornih vozil na električni pogon in pogona na gorivne celice postaja resen konkurent Tesli, ki tudi razvija svoje tovorno vozilo. V začetku meseca je družba Nikola vstopila na kapitalski trg na sicer netradicionalni način, in sicer preko obrnjene združitve z družbo VectoIQ. Že v prvih dveh tednih je tržna kapitalizacija družbe presegla 20 milijard dolarjev, s čimer je družba postala vredna skoraj toliko, kot je vredna družba Ford, ki proda več kot 5 milijonov vozil na leto. Pri Nikoli pričakujejo, da bo prvo električno tovorno vozilo na ceste zapeljalo naslednje leto, prvi dobiček naj bi zabeležili leta 2023.

Nazaj