01. 07. 2013

Delnice so zaradi spodbudnih gospodarskih objav v preteklem tednu po enomesečnem zastoju spet dosegle lepe tedenske donosnosti. Razpoloženje je v začetku preteklega tedna nekoliko pokvarila le skrb glede znižanih pričakovanj o gospodarski rasti na Kitajskem.

RegijaV zadnjem tednu (21.6.2013-28.6.2013)*Letos (31.12.2012 - 28.6.2013)*
Svet - MSCI World +1,93% +8,68%
ZDA - S&P 500 +1,93% +14,29%
Evropa - DJ STOXX 600 +1,65% +1,91%
Japonska - Topix +2,61% +16,19%
Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets +5,52% -9,57%

* Donosnost cenovnega indeksa v EUR; vir: Bloomberg.

V začetku preteklega tedna so delnice dosegle nekoliko negativno donosnost zaradi znižanih pričakovanj glede gospodarske rasti na Kitajskem. Olje je na ogenj prilila tudi objava, da bo centralna banka omejila rast kreditiranja, kar bi lahko vodilo h kreditnemu krču in posledično počasnejši rasti gospodarstva na Kitajskem. Vseeno je konec tedna prinesel olajšanje, kajti kitajska centralna banka je obljubila, da bo bolj prizanesljiva pri zaostrovanju monetarne politike, kar je nekoliko umirilo skrbi glede potencialne finančne krize in dvignilo cene kitajskih delnic. Na krilih omenjenega ter dobrih gospodarskih objav so opazneje porasle tudi delnice družb iz drugih razvijajočih se držav. 

V splošnem je pretekli teden postregel s kopico spodbudnih gospodarskih objav, kar je bil osrednji razlog, da so delnice zaključile teden v pozitivnem območju. V ZDA so gospodarski podatki  podkrepili zdaj že zelo stabilno okrevanje gospodarstva. Potrošniško zaupanje se je v juniju povzpelo na najvišjo raven od januarja 2008, indeks zaupanja, ki ga izračunava University of Michigan, se je junija povzdignil na nepričakovanih 84,1 (podatek za maj 82,7). Dobre so bile tudi objave podatkov s trga ameriških nepremičnin in s trga dela. Število prodaj novih hiš je v maju v primerjavi z mesecem prej poraslo več od pričakovanj, novi zahtevki za nadomestilo v primeru brezposelnosti pa so se v juniju znižali. Pozitivno sta presenetila tudi obseg naročil trajnih potrošnih dobrin in obseg naročil trajnih dobrin. Med zelo dobrimi podatki je izstopal le nekoliko manj spodbuden podatek o gospodarski rasti v ZDA za prvo četrtletje, ki je (prevedeno na letno raven) dosegla 1,8 odstotno rast namesto pričakovane 2,4 odstotne rasti. Nekoliko nižja stopnja rasti je povezana predvsem z zvišanjem davkov v januarju in avtomatskim krčenjem trošenja države zaradi visokega proračunskega primanjkljaja.

Ohlapna monetarna politika na Japonskem sodeč po gospodarskih objavah že kaže učinke – industrijska proizvodnja je v maju porasla precej več od pričakovanj (za 2,0 %; pričakovano 0,2 %), tudi porast obsega maloprodaje je bil v maju precej višji od pričakovanj analitikov in preteklih rasti (1,5 %; pričakovano 0,7 %), kar je glavni razlog za rast japonskih delnic v preteklem tednu.

Evropo je pretekli teden presenetilo gospodarsko zaupanje v evroobmočju, ki se je junija povzpelo na najvišjo raven po maju 2012. Stopnja brezposelnosti je v Nemčiji nepričakovano upadla s 6,9 % na 6,8 %, na znake okrevanja pa sta pokazala tudi poskok obsega maloprodaje (na mesečni ravni za 0,8 %; pričakovano za 0,4 %) in blag porast indeksa nemškega podjetniškega zaupanja (105,9; pričakovano 105,7). Na stari celini je odmevalo tudi dogovarjanje evropskih voditeljev o prihodnjem reševanju evropskih bank, saj gre za relativno pomemben korak na poti oblikovanja bančne unije. Na bruseljskih pogajanjih je bil dosežen dogovor glede zaporedja prevzemanja bremen prihodnjih bančnih izgub. Da v prihodnje bank ne bi reševali davkoplačevalci (preko dokapitalizacij), je bil tudi uradno dorečen jasen zaporedni red »prevzemanja« izgub: v primeru slabega poslovanja breme izgub najprej prevzamejo delničarji, naslednji so imetniki obveznic (najprej podrejenih in nato navadnih). V kolikor omenjeno ne zadostuje, bodo del bremena prevzeli tudi depozitarji s privarčevanimi sredstvi za del nad zajamčenim zneskom v višini 100.000 EUR pri posamezni banki.

Prva polovica leta 2013 je za nami - kaj bo prineslo drugo polletje? Trenutno so ZDA osrčje stabilnega in vzdržnega gospodarskega okrevanja, kar se odraža tudi v nadpovprečni donosnosti ameriških delnic v 2013. Precej drugačna slika pa je v evropskih državah, posebej okrevanje »obrobnih« evropskih držav je zaenkrat še precej »v povojih«. A že rahlo izboljšanje gospodarske situacije na tem geografskem območju lahko močno preseneti vlagatelje in prinese lepe donosnosti.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Saša Dragonja
Saša Dragonja

CFA, direktorica sektorja za trženje in prodajo

Vsi članki avtorja