21. 01. 2019

V preteklem borznem tednu so vrednosti ključnih indeksov na svetovnih kapitalskih trgih zopet zaključile močno nad izhodišči. Osrednja pozornost udeležencev kapitalskih trgov je bila še naprej usmerjena v reševanje trgovinskega spora med ZDA in Kitajsko, spremljali pa so tudi prve objave poslovnih rezultatov ameriških družb.

Indeks Donosnost v zadnjem tednu (11.01.2019-18.01.2019)*Donosnost letos (31.12.2018-18.01.2019)*

Svet - MSCI World*

+3,38%

+7,16%

ZDA - S&P 500*

+4,03%

+7,51%

Evropa - DJ STOXX 600*

+2,27%

+5,79%

Japonska - Topix*

+1,60%

+5,56%

Trgi v razvoju - MSCI Emerging markets*

+2,81%

+6,32%

* vključujoč bruto dividende, preračunano v EUR, vir: Bloomberg.

Pretekli teden je prevladoval naraščajoč optimizem v zvezi s trgovinskimi pogovori med ZDA in Kitajsko. V četrtek je Wall Street Journal objavil predlog ameriškega finančnega ministra Mnuchina, da se med pogajanji umaknejo nedavno uvedene uvozne dajatve na nekatere ali celo vse kitajske izdelke. Le dan kasneje je Bloomberg poročal, da naj bi Kitajska med pogajanji v začetku meseca ponudila postopno povečanje količine uvoza iz ZDA, kar bi do leta 2024 uravnotežilo trgovinsko bilanco med državama. Investitorji so novice sprejeli zelo pozitivno in petkovi tečaji osrednjih svetovnih indeksov so trgovanje zaključili močno nad izhodišči. Objave namreč nakazujejo, da se obe strani želita izogniti eskalaciji trgovinskega konflikta, ki bi škodoval obema gospodarstvoma. Nadaljevanje pogajanj sledi 30. januarja v Washingtonu.

Preko Atlantika je sezona objavljanja poslovnih rezultatov podjetij v polnem teku. V ponedeljek je pozitivne rezultate objavila banka Citigroup, v sredo pa sta ji sledili družbi Goldman Sachs in Bank of America, ki sta močno presegli pričakovanja analitikov. Pozitivne objave omenjenih bančnih družb so pripomogle k temu, da je indeks ameriškega finančnega sektorja MSCI USA Financial Index v preteklem tednu zrasel za kar 7,32 odstotka, merjeno v evrih, in močno presegel tedensko rast splošnega trga S&P 500. Tudi sicer so objave do sedaj vzpodbudne. Po podatkih družbe FactSet je do konca tedna poslovne rezultate objavilo 11 odstotkov podjetij iz osrednjega indeksa S&P 500. Rast dobičkov je še vedno zelo visoka; v povprečju so dobički 10,6 odstotka višji v primerjavi z enakim obdobjem lani. Če bi po koncu objav rezultatov vseh podjetij stopnja rasti dobičkov ostala enaka, bi bilo to že peto zaporedno četrtletje z dvomestno rastjo dobičkov ameriških podjetij.

Na Otoku se je nadaljevala saga z izstopom Združenega kraljestva iz Evropske unije. V torek je parlament Združenega kraljestva z zgodovinsko večino (432 proti 202) zavrnil dogovorjeno pogodbo o izstopu iz Evropske unije, le dan kasneje pa je predsednica vlade Theresa May preživela glasovanje o nezaupnici. Dogajanje ni imelo negativnega vpliva na kapitalske trge v Veliki Britaniji in širši Evropi. Osrednji britanski indeks FTSE 100 je teden zaključil 2,05 odstotka višje, merjeno v evrih, enako pozitivno pa je zaključil tudi panevropski indeks Stoxx 600. Nadaljnji razplet dogodkov je negotov, vendar pa vlagatelji vse bolj špekulirajo o drugem referendumu oziroma podaljšanju roka za brexit.

OPEC je objavil podatke o črpanju nafte. Kartel je v decembru 2018 zmanjšal proizvodnjo za 751.000 sodčkov dnevno in poslal močno sporočilo trgu, da namerava spoštovati nedavno sklenjen dogovor z Rusijo in ostalimi devetimi proizvajalkami o znižanju ponudbe črnega zlata. Cena sodčka nafte WTI Cushing je v preteklem teden poskočila za 5,43 odstotka, merjeno v evrih.

Nazadnje, v preteklem tednu se je poslovil legendarni investitor Jack Bogle. Zagovornik dolgoročnega investiranja je leta 1975 ustanovil Vanguard, ki je zrasel v drugo največjo družbo za upravljanje na svetu. Boglu se je, med drugimi, poklonil tudi slavni orakelj iz Omahe, Warren Buffett.

Nazaj

Kategorije


Avtor članka

Nino Jelenc
Nino Jelenc

Direktor sektorja upravljanja portfeljev

Vsi članki avtorja